GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tržišta: Indeksi pod pritiskom, brinu tenzije zbog Hong Konga

EU tržišta: Indeksi pod pritiskom, brinu tenzije zbog Hong Konga
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 09:57
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, kao i na azijskim tržištima, jer ulagače zabrinjava rast napetosti između SAD-a i Kine zbog Hong Konga.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,2 posto, nakon što je jučer pao 0,8 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 1,85 posto, na 5.903 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,50 posto, na 10.899 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 4.383 boda.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je rasta napetosti između Washingtona i Pekinga, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga i da bi taj čin naišao na međunarodnu osudu.

Kina je, naime, u četvrtak najavila novi zakon o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo odcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Kina je, pak, poručila da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

Ulagače je zabrinula i odluka kineskih vlasti da ove godine, po prvi put nakon tri desetljeća, neće objaviti ciljane procjene rasta gospodarstva.

Nedostatak tih procjena ukazuje na neizvjesnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, koje je u prvom tromjesečju zabilježilo prvi pad od 1990., i to za 6,8 posto.

„Ta odluka kineskih vlasti pokazuje da, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, očekuju da će rast BDP-a u cijeloj godini biti nizak, unatoč očekivanom značajnom oporavku idućih kvartala. Zahvaljujući značajnoj podršci fiskalne politike, mi očekujemo da će u drugom polugodištu kineski BDP porasti prosječno 4 posto na godišnjoj razini“, pišu analitičari Oxford Economics u osvrtu na situaciju na tržištima

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 2,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, na 20.388 bodova.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE