GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tržišta: Indeksi otvorili u snažnom plusu

EU tržišta: Indeksi otvorili u snažnom plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2021 / 09:51
Autor: SEEbiz / H
LONDON – Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle i tako nadoknadile dio gubitaka od petka, a u fokusu ulagača i dalje su vijesti o novoj varijanti koronavirusa, nazvanoj omikron.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,1 posto, nakon što je u petak potonuo više od 3 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks porastao 0,93 posto, na 7.110 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,94 posto, na 15.400 bodova, a pariški CAC 0,88 posto, na 6.799 bodova.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku 2,5 posto, pa su nadoknadile dio gubitaka od petka.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros dodatno pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto, nakon što je u petak potonuo oko 2 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,9 posto.

Nakon oštrog pada burzovnih indeksa u petak, na tržištima i dalje vlada nesigurnost u vezi nove varijante koronavirusa, nazvane omikron.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, Japan je jutros najavio zabranu dolaska stranih turista od kraja mjeseca.

Zbog toga su oštro pale cijene dionica tamošnjih zrakoplovnih i turističkih kompanija.

„Ova varijanta, čini se, nije tako strašna kako se mislilo u petak. Ipak, i dalje može izazvati pad sklonosti ulagača prema riziku, ali i smanjenje potrošnje u svijetu. Situacija će definitivno u idućem razdoblju biti složenija”, kaže John Vail, strateg u tvrtki Nikko Asset Management.

Omikron varijanta koronavirusa ima veliki broj mutacija, pa se strahuje da bi mogla biti otporna na cjepiva i zaraznija od dosadašnjih varijanti virusa.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD i Brazil, posljednjih dana postrožile granične kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

Tagovi: EU tržišta, STOXX 600, njemačka ekonomija, FTSE100, DAX
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE