GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU skinuo SAD s covid liste sigurnih zemalja za putovanja

EU skinuo SAD s covid liste sigurnih zemalja za putovanja
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 19:15
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Članice EU-a dogovorile su se u ponedjeljak da se SAD skine s covid liste sigurnih zemalja, što znači da će putnici iz SAD-a i još pet država prolaziti strože granične kontrole, poput testova na koronavirus i karantene.

Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su također skinute s liste. Cilj joj je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako ne obvezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku.

Neke zemlje, kao što su Njemačka i Belgija, već su označile SAD crvenom bojom i traže testiranje i karantenu, a susjedne Francuska i Nizozemska smatraju SAD sigurnom zemljom.

Lista se temelji na epidemiološkoj situaciju u svakoj zemlji, ali je reciprocitet također jedan od čimbenika.

Prosječni dnevni broj novozaraženih u SAD-u narastao je na 450 na milijun stanovnika prema manje od 40 sredinom lipnja. Podaci za Izrael, Kosovo i Crnu Goru su još gori.

Na europskoj zelenoj listi sada je 17 zemalja, uključujući Kanadu, Japan i Novi Zeland.

EU i dalje dopušta ulazak većini cijepljenih putnika, iako se periodično mogu uvesti testovi i karantena, ovisno u koju se članicu Unije putuje.

Unatoč pozivima EU-a, Washington ne dopušta europskim putnicima slobodan ulazak u zemlju. Unija je podijeljena na one kojima smeta to što nema reciprociteta i onih ovisnih o turizmu koji ne žele uvesti ograničenja američkim putnicima.

Tagovi: Europska unija, Sjedinjene države, Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE