GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU presporo djeluje protiv nezaposlenosti mladih

EU presporo djeluje protiv nezaposlenosti mladih
SPOROST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2013 / 18:40
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Gospodarskom krizom udvostručen je broj mladih bez zaposlenja i on sada iznosi oko 6 milijuna osoba unutar Unije. EU sada traži nova rješenja i na raspolaganje stavlja čak 6 milijardi eura za razne programe za mlade.
Mlada Španjolka Araceli Rubio Perera u svojoj domovini još nije uspijela pronaći posao. U veljači je stoga otputovala u Bruxelles kako bi ovdje, na Europskoj burzi za zapošljavanje pregledala ponude radnih mjesta poduzeća.

„Jako sam zadovoljna sa svim što sam do sada ovdje vidjela. Ne samo zato što su ovdje ponude mnogih poduzeća ne samo iz Belgije, već i iz Francuske i Velike Britanije. Nude se mnoge mogućnosti i za one koji već imaju mnogo radnog iskustva i osobama kao što sam ja, koje su tek na početku", kaže ona.

Europski zavodi za zapošljavanje bit će otvorene u mnogim europskim gradovima i to je jedna od inicijativa Europske komisije. Pomoć pri pronalaženju posla u inozemstvu nudit će ovdje i EURES, sustav za posredovanje, koji će ponude iz cijele Europe postavljati na internet. Traženje i pronalaženje zaposlenja izvan granica određene zemlje je u Europi još uvijek nije razvijeno kako bi moglo biti. Naime, prema podacima Eurostat-a, Europskog ureda za statistiku, tek tri posto svih građana EU-a je stalno zaposleno negdje u inozemstvu.

Prema mišljenju stručnjaka za tržište rada pri Njemačkom gospodarskom istraživačkom institutu, Karla Brenkea, nezaposlenost među mladima moguće dugoročno riješiti samo strukturarnim reformama u samim zemljama EU-a. Naime, još u vrijeme prije izbijanja krize, postotak nezaposlenosti među mlađima od 25 godina je bio dvostruko veći nego kod odraslih.

„Razlog leži u samom sustavu obrazovanja koje je previše okrenuto teoretskom stjecanju znanja, a premalo praktičnom. To bi se trebalo promijeniti. Neke zemlje kao što su Španjolska i Njemačka imaju već taj takozvani dualni sustav izobrazbe u kojem jači naglasak leži na praktičnom dijelu nastave, no druge zemlje bi ovakav sistem trebale također uvesti", smatra Brenke.

I predsjednik Europskog vijeća, Herman Van Rompuy je prošlog tjedna apelirao na šefove vlada zemalja EU- a da se više angažiraju u borbi protiv nezaposlenosti mladih. EU namjerava uvesti „Jamstvo za posao" za sve mlade. To bi značilo da najkasnije četiri mjeseca nakon završene škole ili studija, svaka osoba mora dobiti ili radno mjesto ili mjesto za izobrazbu. Međutim, iako je ovo „Jamstvo" predloženo još u veljači, za sada se nije dogodilo puno. Njezino provođenje u djelo se odvija presporo.

U slijedećim godinama, Europska unija u razne, specijalne programe za suzbijanje nezaposlenosti među mladima, planira investirati oko šest milijardi eura. Na koji točno način će se ovaj novac raspodijeliti i trošiti, o tome bi u srpnju, na sastanku na vrhu ministara rada zemalja članica EU- a u Berlinu, trebala izvijestiti Angela Merkel.

„Važno je da već tada utvrdimo kako dalje, kako se ne bi dogodilo da koncem godine još uvijek sjedimo i kažemo – u redu, svatko će pokušati na svoj način. Zato je važno da se na vrijeme dogovorimo kako ćemo ove programe zajednički koordinirati", rekla je njemačka kancelarka.

U Europskoj uniji je, prema podacima Eurostat-a, trenutno oko 6 milijuna osoba mađih od 25 godina bez posla. Postotak nezaposlenih je time u veljači iznosio oko 23,5 posto što je dvostruko više od prosječnog postotka nezaposlenih kod odraslih (10,9 posto). Najveći postotak nezaposlenih među mladima zabilježen je u Grčkoj gdje on iznosi čak 59 posto. U Španjolskoj je bez posla svaka druga mlada osoba. U 12 od 27 zemalja EU-a, ovaj postotak iznosi više od 25 posto.

Predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, stoga govori o „dramatičnom problemu u Europi".

„U svakom slučaju se mora govoriti o problemu ako u nekim zemljama postotak nezaposlenih kod mladih iznosi više od 50 posto. Uglavnom je riječ o visokokvalificiranoj radnoj snazi, o ljudima koji osjećaju posljedice krize koju nisu sami prouzročili", kaže Schulz.

Brenke pak navodi opasnost od rezignacije kod mladih ili pak od masovnog odlaska iz Europe. No, prema njegovom mišljenju, glavni problem leži u krizi koja je zahvatila sve dijelove ovog kontinenta i tek kada se ona riješi, dugoročno će se moći riješiti i problem nezaposlenosti kod mladih.

Tagovi: nezaposlenost mladih, nezaposlenost, Europska unija, Angela Merkel, eurozona, Herman Van Rompuy
PROČITAJ I OVO
Otkazana većina najvažnijih europskih božićnih sajmova
BEZ SLAVLJA
Otkazana većina najvažnijih europskih božićnih sajmova
BERLIN - Svijet je ove godine sve podredio borbi protiv koronavirusa. Zemlje pokušavaju zaustaviti pandemiju raznim mjerama koje ometaju život i slobode ljudi. Virus još ne pokazuje znakove smirivanja, stoga se zemlje i gradovi već pripremaju za drugačiju sezonu praznika u prosincu.
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Snažan rast tjednog prometa, HT u fokusu
ZAGREB - Vrhunac sezone objava devetomjesečnih poslovnih rezultata vratio je živost na Zagrebačku burzu.
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
PROJEKTI
Urbana revitalizacija: Split bi mogao postati nova Barcelona
ZAGREB - Pandemija koronavirusa osobito je teško pogodila svjetsku turističku industriju. COVID-19 promijenit će turizam, ali neće ga zaustaviti.
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
PROJEKTI
Norveški stabilizacijski fond teško pronalazi zelene projekte
OSLO - Norveški stabilizacijski fond ima problema s pronalaženjem projekata vezanih uz obnovljive izvore energije koji nisu uvršten u burzovni kotaciju, a želio bi u njih investirati, rekao je novi izvršni direktor fonda Nicolai Tangen.
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE