GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU predlaže privremeno ublažavanje propisa o ispitivanju lijekova s GMO-om

EU predlaže privremeno ublažavanje propisa o ispitivanju lijekova s GMO-om
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 16:14
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija predložila je u srijedu privremeno ublažavanje propisa o ispitivanju lijekova koji uključuju genetski modificirane organizme (GMO) kako bi se ubrzao razvoj cjepiva za Covid-19.

Predložena krizna mjera sastavni je dio šire europske strategije koja obuhvaća i izdvajanje oko dvije milijarde eura za avansnu kupnju cjepiva, kako bi se osiguralo dovoljno doza za građane EU-a.

Europske zemlje imaju strože propise o istraživanjima koja uključuju genetski modificirane organizme od većine ostalih zemalja u svijetu.

U danas objavljenom dokumentu EK predlaže da se ograniči manevarski prostor zemalja članica za postavljanje dodatnih zahtjeva proizvođačima lijekova u vezi s kliničkim ispitivanjima lijekova i cjepiva koji sadrže GMO ili su od njih sačinjeni.

Propisi bi bili ublaženi samo u vrijeme koronakrize, ističe Komisija.

Ne bude li izmijenjen, postojeći pravni okvir mogao bi „uzrokovati značajna kašnjenja, posebno kada su u pitanju klinička ispitivanja u više centara u nekoliko zemalja članica“, stoji u dokumentu.

Zemlje EU-a trenutno postavljaju dodatne zahtjeve za cjepiva i lijekove koji sadrže GMO, prrema propisima koji pokrivaju i osjetljivo područje genetski modificiranih poljoprivrednih kultura.

Tako u Italiji i Francuskoj proizvođači moraju ishoditi dozvole ne samo nadležnih tijela za lijekove i zaštitu zdravlja već i onih za zaštitu okoliša i istraživanja.

Potencijalna cjepiva za Covid 19 trenutno se ispituju u više zemalja kako bi se poboljšala efikasnost testiranja.

Komisija je predložila i blaže propise o označavanju i pakiranju lijekova i cjepiva kako bi se osigurala brza distribucija u vrijeme pandemije.

Prijedloge moraju odobriti zemlje članice i Europski parlament.

Tagovi: lijekovi koji imaju GMO, genetski modificrani organizmi, lijekovi, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE