GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU odobrila ukrajinskim proizvođačima hrane privremeni bescarinski pristup tržištima

EU  odobrila ukrajinskim proizvođačima hrane privremeni bescarinski pristup tržištima
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2024 / 07:38
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija postigla je privremeni sporazum o odobravanju bescarinskog pristupa ukrajinskim proizvođačima hrane, objavilo je u srijedu belgijsko predsjedanje EU-om na platformi društvenih medija X.

Ukrajinski proizvođači hrane prema privremenom ugovoru imat će bescarinski pristup tržištima EU do lipnja 2025. godine.

Komisija je predložila ograničenja koliko šećera, mesa peradi i jaja može ući u blok iz njegovog istočnog susjeda, ograničavajući ih na razine 2022.-2023.

Ograničenja su uvedena na zahtjev povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog i nakon koordiniranog pritiska vlada istočnih zemalja EU-a, predvođenih njegovom rodnom Poljskom, unatoč nedostatku dokaza da tri proizvoda štete gospodarstvu bloka.

Zastupnici Europskog parlamenta u odboru za poljoprivredu izglasali su niz amandmana za daljnje ograničavanje ne samo šećera, peradi i jaja, već i raznih žitarica — koje niti ne podliježu mjerama liberalizacije, već naprotiv, od barem 2016.

Uvoz peradi iz Ukrajine u EU dosegao je gotovo 250.000 tona 2023., u odnosu na samo 90.000 tona prije liberalizacije trgovine.

Vjeruje se da je priljev jeftine ukrajinske peradi samo vrh ledenog brijega, a farmeri upiru prstom u zelenu politiku kada ih se pita tko im je pravi neprijatelj. Poljoprivrednici upozoravaju da novi standardi zaštite okoliša i dobrobiti životinja štete njihovom poslovanju, čineći ih na kraju manje konkurentnima u globalnoj areni.

Tagovi: ukrajina, hrana, piletina, perad, jaja, šećer
PROČITAJ I OVO
Cijene bakra uzletjele do rekorda
METALI
Cijene bakra uzletjele do rekorda
LONDON - Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.
Prijeti li nam stagflacija?
TRŽIŠTA
Prijeti li nam stagflacija?
NEW YORK - Utorak je također bio pozitivan dan na Wall Streetu, iako je guverner Feda Jerome Powell ponovno istaknuo da inflacija presporo pada te da će se još neko vrijeme morati zadržati visoke kamatne stope.
Azijska tržišta: Indeksi većinom porasli
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi većinom porasli
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila u porastu u srijedu, prateći dobitke Wall Streeta tijekom noći na kojima je indeks Nasdaq Composite dosegao novi rekord na zatvaranju unatoč jakim podacima o inflaciji.
Wall Street: Nasdaq na rekordu, indeksi porasli ususret ključnog izvješća o inflaciji
RAST
Wall Street: Nasdaq na rekordu, indeksi porasli ususret ključnog izvješća o inflaciji
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak nakon objave novih američkih gospodarskih podataka, dok su ulagači čekali još jedno ključno izvješće o inflaciji.
Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU
POPULARNOST
Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU
ZAGREB - Jadranska Hrvatska bila je najpopularnija NUTS 2 regija za kratkoročni najam smještaja rezerviran putem online platformi u trećem kvartalu 2023. godine, pokazuju podaci Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE