GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU najavljuje regulaciju i oporezivanje kriptovaluta

EU najavljuje regulaciju i oporezivanje kriptovaluta
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 22:46
Autor: SEEbiz
BERLIN - Na neformalnom sastanku Vijeća za ekonomska i financijska pitanja u Berlinu s ministrima financija država članica EU razgovarano je o učinkovitom i poštenom oporezivanju i izazovima koje predstavlja digitalizacija 21. stoljeća u petak i subotu.

Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska od Europske komisije zahtijevaju stroža pravila za kriptovalute, poput Facebookova projekta Libra, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz na marginama neformalnog sastanka. Naglasio je da oni zadržavaju pravo zabrane takvih valuta.

"Postoji jednostavan princip: samo središnja banka, Europska središnja banka, može imati dozvolu za izdavanje valuta", citirala je Scholza njemačka novinska agencija dpa.

Naglasio je da projekt Libra ne bi smio ugroziti ovaj princip. Prema njegovim riječima, pet zemalja je vrlo zabrinuto i čeka prijedloge Europske komisije u vezi s jasnim pravilima, koja bi poseban naglasak stavila na prevenciju terorizma i pranje novca.

Kritike Libre i sličnih projekata od samog su početka dolazile od vlada, središnjih banaka, regulatora i supervizora financijskog sustava, kao i od tehnoloških stručnjaka iz cijelog svijeta. Među najglasnijim vladama su Francuska, Njemačka i Italija, koje su prošle jeseni najavile mjere za blokiranje Libre.

Strahovi nekih zemalja od pranja novca su neutemeljeni. Nekoliko studija otkriva da su najveći problem na ovom području tradicionalne fiat valute. Nedavno istraživanje međunarodnog međubankarskog sustava SWIFT također je pokazalo da je uloga kriptovaluta u pranju novca često pretjerana, a papirnate ili takozvane fiat valute češće se koriste za pranje novca.

Analitičari pišu da je pranje novca i dalje jedan od najozbiljnijih problema globalnog financijskog sustava. Samo u Sjedinjenim Državama, prema Ujedinjenim narodima, fiat valute peru između 800 milijardi i 2 bilijuna dolara godišnje. Kriptovalute zauzimaju izuzetno mali udio ovog "tržišta".

"Otkriveni slučajevi pranja novca uz pomoć kriptovaluta ostaju relativno mali u usporedbi s opsegom pranja novca tradicionalnim metodama", ističe se u studiji.

Prema SWIFT-u, kriptovalute rijetko peru čak i novac stečen cyber napadima i iznudama. Tradicionalne metode, kao što su gotovinske tvrtke ili trgovina drogom, češće se koriste.

Očekuje se da će Bruxelles ovog mjeseca predstaviti prijedloge za regulaciju kriptovaluta.

Tagovi: kriptovalute, Europska unija, Libra, Europska središnja banka, pranje novca, SWIFT, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE