GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i SAD protiv kontrole interneta

EU i SAD protiv kontrole interneta
INTERNET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2012 / 15:23
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska unija protivi se zajedno sa Sjedinjenim Državama prijedlogu Rusije i nekih afričkih država da se oporezuje promet na internetu i olakša praćenje aktivnosti korisnika. Regulacija interneta jedna je od glavnih tema sastanka 193 članice Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), koji se održava u Dubaiju od 3. do 14. prosinca.
Države članice EU-a žestoko se protive regulaciji interneta, uključujući prijedloge iz Afrike, Azije i s Bliskog istoka da bi vlade trebale moći pratiti promet na internetu i uvesti porez tvrtkama kao što su Google i Yahoo! za isporuku sadržaja mrežama u inozemstvu.

SAD, koji ima dominantnu ulogu u upravljanju internetom putem ICANN-a (Korporacija za dodjelu imena i brojeva na internetu), također se protivi bilo kakvim novim ograničenjima, strahujući da ona ne bi bila dobra za inovacije i trgovinu.

U tome ih podržavaju Kanada, Australija, Novi Zeland, Meksiko i druge članice ITU-a. S druge strane, Rusiju uz afričke države u nekim njezinim prijedlozima podržava Kina.

"EU smatra da nema opravdanja za takve prijedloge", objavila je Europska komisija.

Europska povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes ocijenila je da bi neki od prijedloga iznesenih pred konferenciju ITU-a mogli štetiti razvoju interneta kao ključnog elementa globalne trgovinske infrastrukture i mreže za slobodan protok informacija i podataka.

"Stajalište Europske unije je da internet funkcionira", kazala je. "Ako nije pokvaren, nemojmo ga popravljati."

Nacrt ruskog prijedloga koji je procurio u javnost pokazuje da bi Moskva željela veći utjecaj na internetski promet koji ulazi na njezine mreže, što jako zabrinjava SAD. "Države članice imat će suvereno pravo regulirati ... segment nacionalnog interneta", kaže se u ruskom prijedlogu.

Američki izaslanik pri ITU-u Terry Kramer rekao je da bi ti planovi Moskve dali vladama "pravo da usmjeravaju promet i kontroliraju sadržaj i kažu da je sve to nacionalna stvar", što je potencijalno ozbiljno ograničavanje slobode govora i trgovine.

To se kosi s američkim poslovnim interesima jer većina sadržaja na internetu potječe iz SAD-a ili je pohranjena ili poslana s američkog teritorija. U SAD-u su bazirane neke od najvećih i najinovativnijih internetskih kompanija, kao što su Google, Facebook, Twitter i Yahoo!.

Dok države poput Rusije kao razlog za praćenje prometa na internetu navode kibernetičke napade, EU to smatra samo izgovorom. "Neke države to smatraju eufemizom za kontrolu slobode izražavanja", rekao je jedan dužnosnik Europske komisije.

EU je jako zabrinut i zbog prijedloga da pružatelji sadržaja plaćaju naknade za svoje usluge u inozemstvu.

S obzirom na to da tradicionalni prihodi od telefonskih razgovora padaju, a cijene pristupa internetu su i dalje visoke, neke države smatraju da bi Google, Skype i Facebook trebali plaćati naknadu za slanje svojeg sadržaja na njihov teritorij kako bi pomogli u financiranju širenja nacionalnih mreža.

Prijedlog da "pošiljatelj plaća" podržavaju europski telekom operateri. Njemački operater Deutsche Telekom je to načelo usporedio s prvom poštanskom markom. No u praksi to bi moglo značiti da bi Google morao platiti svaki put kada netko primjerice u Kamerunu pročita svoju elektroničku poštu na Googleovoj stranici.

Protivnici prijedloga ističu da je on neizvediv jer promet obično prolazi preko nekoliko mreža u nekoliko država prije nego završi na korisnikovom pregledniku.

"Zamisao da sve to pratite i naplatite je smiješna", rekao je James Waterworth iz Udruženja kompjutorske i komunikacijske industrije, američke organizacije čiji su članovi Facebook i Microsoft.

Internetski aktivisti ističu da bi takve naknade "balkanizirale" internet i uzrokovale informacijsko zamračenje u siromašnijim zemljama.

"Tko bi bio zainteresiran za pružanje sadržaja kada bi morao za to platiti", rekao je Markus Kummer iz think-tanka Internet Society iz Ženeve, dodajući da bi države u razvoju time mogle izgubiti pristup ključnim informacijama.

Tagovi: internet, kontrola interneta, Europska unija, Google, Yahoo
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE