GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU formirao zajedničko poduzeće za čipove

EU formirao zajedničko poduzeće za čipove
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 22:48
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija danas je službeno osnovala Zajedničko poduzeće za čipove, koje će, prema planovima, ojačati europski ekosustav poluvodiča i učvrstiti vodeću poziciju Europe u tehnološkom području. Premostit će jaz između istraživanja, inovacija i proizvodnje te tako olakšati komercijalizaciju inovativnih ideja, priopćili su iz Bruxellesa.

Zajedničko poduzeće za čips će, između ostalog, uvesti pilot linije za koje je Komisija danas raspisala prvi natječaj za dodjelu sredstava EU u iznosu od 1,67 milijardi eura. Rok za podnošenje prijava istječe početkom ožujka 2024. Ovom će se iznosu, kako se očekuje, dodati i sredstva zemalja članica u istom iznosu, čime će raspoloživi iznos biti 3,3 milijarde eura. Istodobno će se dodati dodatna privatna sredstva.

Uz to, zajedničko ulaganje će, među ostalim, uspostaviti platformu za dizajn temeljenu na oblaku za dizajnerske tvrtke diljem EU-a, podržati razvoj napredne tehnologije i inženjerskih sposobnosti za kvantne čipove, uspostaviti mrežu centara kompetencije i promicati razvoj vještina.

Zajedničko poduzeće Chip vodeći je izvođač za inicijativu Chips for Europe i upravljat će proračunom za koji se očekuje da će dosegnuti gotovo 11 milijardi eura do 2030. godine. „Ne možemo postići ciljeve digitalnog desetljeća bez temeljnih tehnologija na kojima se temelji naše digitalno društvo. Naš prijelaz u digitalniju budućnost ovisi o našem pristupu poluvodičima i njihovom upravljanju", istaknula je potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Osim toga, danas se prvi put sastao Europski odbor za poluvodiče. Okuplja države članice da savjetuju Komisiju o dosljednoj provedbi Europskog zakona o čipovima i međunarodnoj suradnji u području poluvodiča. Prema Bruxellesu, to će biti ključna platforma za koordinaciju između Komisije, država članica i dionika za rješavanje problema povezanih s otpornošću opskrbnog lanca i mogućim odgovorima na krize.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen po prvi je put najavila zajedničku europsku strategiju za sektor poluvodiča u svom govoru o stanju Unije 2021. U veljači 2022. Komisija je predložila europski zakon o čipovima. U travnju ove godine postignut je politički dogovor između Europskog parlamenta i zemalja EU o zakonu o čipovima. Ona je stupila na snagu u rujnu ove godine, a s njom i Uredba o zajedničkom društvu za čips. U isto vrijeme počeo je djelovati i Europski odbor za poluvodiče.

Tagovi: ČIPOVI, eUROPSKA KOMISIJA
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia se oporavila, S&P 500 i Nasdaq porasli
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nvidia se oporavila, S&P 500 i Nasdaq porasli
NEW YORK - Oporavak Nvidijinih dionica predvodio je S&P 500 i Nasdaq Compositeveći u utorak, dan nakon rasprodaje u divu za proizvodnju čipova.
Kakve se cijene u Grčkoj mogu očekivati do kraja ljetne sezone 2024. godine?
PUTOVANJA
Kakve se cijene u Grčkoj mogu očekivati do kraja ljetne sezone 2024. godine?

ANALIZA - Grčka, sa svojim bogatim povijesnim naslijeđem, prelijepim plažama i gostoljubivim stanovništvom, već dugi niz godina predstavlja omiljenu destinaciju za ljetovanje mnogih turista, uključujući i Srbe.

Oporavak bitcoina, snažan uzlet solane
KRIPTOVALUTE
Oporavak bitcoina, snažan uzlet solane
NEW YORK - Kriptovalute su u utorak snažno porasle, dan nakon što je bitcoin pao na ispod 60.000 dolara prvi put od početka svibnja, što je dovelo do široke rasprodaje kripto imovine.
Zagrebačka burza: Končar u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končar u fokusu investitora
ZAGREB - Utorak je na Zagrebačkoj burzi ponovo donio različite smjerove indeksa i nešto bolji promet.
Premija osiguravatelja u prvih pet mjeseci porasla 11,4%
RAST
Premija osiguravatelja u prvih pet mjeseci porasla 11,4%
ZAGREB - Ukupna naplaćena premija društava za osiguranje u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 776,7 milijuna eura, što je 11,4 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE