GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU bi trećinu novca za fond za oporavak mogao pribaviti zelenim obveznicama

EU bi trećinu novca za fond za oporavak mogao pribaviti zelenim obveznicama
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 16:11
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Europska unija mogla bi pribaviti trećinu novca za fond za oporavak od koronakrize izdanjem zelenih obveznica kako bi privukla ulagače sklone financiranju projekata fokusiranih na zaštitu okoliša, sugerira agencija Standard & Poors.

Nekoliko velikih globalnih ulagača podržalo je pozive ekoloških aktivista zemljama EU-a da striktno vode računa o tome da planovi za oporavak budu održivi i da podupiru ciljeve zacrtane Pariškim klimatskim sporazumom.

Investitori su poduprli plan EU-a o osnivanju 750 milijardi eura vrijednog fonda za oporavak, budući da će se financirati izdanjem obveznica koje će po sigurnosti konkurirati njemačkima. Odluči li EU još izdati zelene obveznice, plan će biti još atraktivniji, tvrde ulagači.

S&P procjenjuje da bi se izdanjem zelenih obveznica moglo pribaviti 225 milijardi eura odnosno otprilike trećina ukupnog iznosa. Procjenu temelje na prošlotjednom prijedlogu Europske komisije da se 30 posto novca iz fonda koristi za financiranje klimatski prihvatljivih projekata.

Izdanje europskih obveznica u tako velikom iznosu povećalo bi vrijednost globalnog tržišta zelenih obveznica oko 89 posto, ističe agencija, dodajući da su države širom svijeta do sada izdale zelene obveznice ukupne vrijednosti 53 milijarde dolara.

Zelene obveznice trenutno čine samo 3,7 posto ukupne vrijednosti izdanih obveznica pa je "središnjim bankama i regulatorima teško tražiti od tržišnih sudionika da povećaju zelene portfelje", objasnili su u izvješću objavljenom u srijedu ekonomisti S&P-a.

"Budu li dostupne, zelene sigurne obveznice EU-a mogle bi pomoći ulagačima ali i dužnosnicima da ostvare ciljeve i 'ozelene' portfelje i ekonomiju", naglašavaju.

Ujedno bi potez EU-a ohrabrio privatni sektor da ih i sam počne izdavati, poručuju iz S&P'sa.

Šefica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde naznačila je prošlog tjedna da bi i ECB mogao slijediti zelene ciljeve preko programa kupnje imovine, osmišljenog radi potpore likvidnosti u eurozoni, podsjeća Reuters.

Tagovi: zelene obveznice, Standard&Poors, Europska unija, Pariški klimatski sporazum
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE