GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste: Tržište kapitala regije dosegnulo dno, na putu prema oporavku

Erste: Tržište kapitala regije dosegnulo dno, na putu prema oporavku
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2013 / 15:53
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Najave mogućeg postrožavanja likvidnosti potaknule su korekciju te se čini da su europska tržišta u nastajanju također bila vođena likvidnošću kao tehničkim faktorom.
"Kako bilo kakve najave postrožavanja shvaćamo kao znak da slijedi temeljno poboljšanje, proces detoksikacije može neko vrijeme biti bolan, ali na kraju bi se trebala pojaviti neophodna potpora tržišnim prognozama. Uz to, od Feda bismo trebali očekivati pažljivije djelovanje, jer se bilo kakav opravak u SAD-u čini nestabilnim. Izravne tržišne reakcije u Europi u nastajanju nam se čine pretjeranima, kako u prinosima, tako i na tržištima dionica," analizira Henning Esskuchen, glavni analizičar odjela za istraživanje tržišta dionica u regiji SIE u Erste Groupu u svom nedavnom objavljenom izvješću o strategiji tržišta dionica u SIE.

"U pozitivnom scenariju možemo biti na putu k normalizaciji, uz skroman rast, obuzdanu inflaciju i donekle ekspanzivnu monetarnu politiku. Međutim, tržišta su za sada krhka. Pouzdani fundamentalni izgledi koji bi pružili čvršću potporu tržištima još nije na vidiku, ali suglasje bi se napokon trebalo odraziti na poboljšanje makroindikatora."

Makroekonomska slika u SIE: Neke države SIE – Mađarska i Rumunjska – dobivaju zamah

„Unatoč negativnim izgledima za eurozonu neke države SIE dobivaju zamah. Mađarska i Rumunjska, prve dvije države koje su uvele oštre mjere konsolidacije 2009 i prve države koje su izašle iz postupka za prekomjerni deficit mogu ove godine odahnuti," prognozira Esskuchen.

„Osim kratkoročnog utjecaja na nestabilnost, ne očekujemo da će odluka Feda imati veći utjecaj na realna gospodarstva u SIE, jer su se njihove potrebe za vanjskim financiranjem znatno smanjile."

Mađarska ostaje izložena u slučaju značajnije rasprodaje dionica jer ima jedan od najvećih dioničkih portelja investicija u regiji (oko 50% BDP-a, u usporedbi prosjekom od 23% BDP-a država SIE).

Pojedinačne prognoze za tržišta SIE
• Češkom BDP-u djelomično će pogodovati obnova nakon svibanjskih poplava, ali kako ovogodišnje štete iznose četvrtinu onih iz 2002., stopa rasta na tromjesečnoj razini neće biti dovoljno visoka da brojke dovede u pozitivne vrijednosti iz 2013.
• Rast u Rumunjskoj od 1,8% BDP-a u 2013. s potencijalom za rast na 2,2% na godišnjoj razini u slučaju dobre poljoprivredne žetve (koja je izvjesna).
• Poljsko gospodarstvo, koje je bilo među najotpornijima u SIE tijekom krize, i dalje se usporava.
• Još jedan krug izvanrednog oporezivanja u Mađarskoj u korporativnom i bankarskom sektoru mogao bi imati negativne posljedice na dugoročne izglede za rast.
• Hrvatsko gospodarstvo bi trebalo početi s oporavkom 2014. godine, uglavnom pokretano postupnim oporavkom ulaganja i izvoza.
• Turskom gospodarstvu prognizira se rast od 3.6% u 2013. godini.

Raspoloženje u gospodarstvu za regiju SIE: pokazatelj raspoloženja ZEW/Erste je pretrpio udarac zbog Turske, Ifo Business Clock se poboljšava
Najnoviji pokazatelj gospodarskog raspoloženja za SIE ZEW/Erste je pretrpio udarac, ponajviše zbog prosvjeda u Turskoj. Međutim, Eurozona pokazuje znakove poboljšanja te, s obzirom da je izvoz trenutno najizravniji pokretač gospodarstava zemalja SIE, to bi trebalo ostaviti mjesta oprezno pozitivnom tumačenju.

Ifo Business Clock indeks ostavlja mjesta nadi da je regija SIE napokon izašla iz stanja neodlučnog čekanja na području recesije u zadnjim tromjesečjima i da je napokon napravila direktniji pomak prema oživljavanju gospodarskog ciklusa. „Dobro je da je regija SIE dosta iza drugih tržišta u nastajanju, globalno gledajući, usprkos njezinom odlučnom koraku u pravom smjeru, što sluti na dobro za relativne izglede njezinih burzi.", zaključuje Esskuchen.

Raspodjela po zemljama: umjereno pozivna ocjena za Austriju i regiju SIE; oprezno favoriziranje regije JIE (osobito Srbije); kratkoročna raspodjela za Tursku i Poljsku

„Dok će bilo kakav protok vijesti o promjenama u monetarnoj politici i likvidnosti očito imati značajan utjecaj na bilo koje tržište u regiji, mi bismo očekivali da tržišta neko vrijeme trguju bez određenog usmjerenja. Turska bi osobito trebala biti najranjivije tržište, dok Poljska ima svoja dodatna opterećenja koja proizlaze iz promjena u njezinom privatnom mirovinskom sustavu. Dok tržišta razmatraju protoke vijesti iz Sustava federalnih rezervi i drugih izvora, mogli bismo zamisliti da je upravo započelo duže razdoblje normalizacije. Rast će biti umjeren, ali barem postoje naznake oporavka u dalekovidnim pokazateljima. Malo smo neodlučni o tome želimo li već nazvati ovo gospodarstvom koje nije sklono promjenama. U svakom slučaju, raspodjela za ovom tromjesečje će vjerojatno zahtijevati više od taktičkog pristupa, što bi se trebalo osobito pokazati istinitim za Tursku.", Esskuchen objašnjava.

Austrija – stabilna neutralna do pozitivna ocjena
Zbog u posljednje vrijeme nesigurnog bankarskog sektora, koji dominira lokalnim indeksom, tržište je možda potonulo više nego što je trebalo. Stoga smo skloni tvrditi da je austrijska valuacija pretjerano potonula zbog vanjskih faktora. Također, položaj austrijskog tržišta između razvijenih i tržišta u nastajanju mogao bi mu pomoći da ponovno stekne stvoju staru snagu. Mijenjamo neutralnu ocjenu u neutralnu do pozitivnu ocjenu.

SIE – umjereno pozitivna ocjena
Češko je tržište bilo jedino koje je zabilježilo zapaženo povećanje premija na rizik dionica, nudeći najveći popust na povijesnim razinama. Stoga ponovno smatramo prvorazredne vrijednosnice (blue chip) zanimljivima, te nam se ponovno sviđaju CEZ i Komercni banka. Tvrtku Telefónica izuzeli smo iz grupe tvrtki od koji se očekuju slabiji rezultati zahvaljujući njenom značajnom prinosu od dividendi. Mađarska je ponovno negativno iznenadila uvođenjem dodatnih sektorskih poreza. Međutim, ovog je puta to vjerojatno bilo s namjerom da bude spremna za dodatnu potrošnju nakon što izađe iz prodedure za prekomjerni deficit (EDP). Javna potrošnja mogla bi biti vidljiva već u rujnu, kao priprema za izbore koji će se održati sljedeće godine. Premda prihvaćamo da ovo još uvijek ima obilježja klađenja, potvrđujemo rezultate našeg modela i dajemo umjereno pozitivnu ocjenu.

Poljska – neutralna ocjena (s negativnim pomakom), uz preporuku za pozorno praćenje
Budući da je Poljska jedno od najlikvidnijih tržišta u regiji, na nju je nedavna korekcija potaknuta zabrinutošću zbog likvidnosti trebala najviše utjecati. Međutim, "probavljanje" ovog šoka možda je u kratkom periodu bilo okidač za brze pomake prema gore, ali nastavak rasprave o domaćim mirovinskim fondovima vjerojatno će doprinijeti održavanju negativnih trendova na tržištu. Konačnu odluku ne očekujemo prije rujna ili čak listopada. Stoga će prevladavati nesigurnost, a za zadržavanje konzervativne prognoze svojoj neutralnoj ocjeni smo dodali određeni negativni predznak. S aspekta cijene dionica, međutim, lovci na dobre prilike mogli bi baciti oko na BZWBK te pratiti Bogdanku i KGHM za dionice čija je cijena ispod PLN 100, kao i Lotos ili PKN ispod PLN 30 i 40.

Rumunjska i Bugarska – umjerena preporuka za kupnju
Rumunjska bi trebala biti među gospodarstvima s najsnažnijim rastom u regiji. Valuacija je više no privlačna, a izgledi za rast potvrđuju solidan položaj. U ovom trenutku postoje razumni izgledi da bi privatizacije koje su u tijeku mogle doprinijeti konačnom izlasku iz zamke likvidnosti. Međutim, u većem djelu trećeg tromjesečja likvidnost bi mogla i dalje biti kočnica, stoga i dalje preferiramo umjerenu preporuku za kupnju za one koji ne pate na veličinu.

Rusija – neutralno
Dokle god nam dezinflacija i likvidnost daju razloge za zabrinutost, u pravilu ne vidimo veliku podršku tržištu općenito. Primjetno je temeljno opće odsustvo rasta. Kao argument u prilog ruskom tržištu još uvijek bi mogla poslužiti činjenica da ono predstavlja alternativu Turskoj. Ocjena je u najboljem slučaju neutralna, stavljajući veto na rezultat modela.

Srednja i istočna Europa – stabilno neutralno
Ako izuzmemo Hrvatsku, i dalje bismo oprezno favorizirali srednju i istočnu Europu, što u ovom slučaju znači Srbiju. Srbija bi mogla slijediti hrvatski put pridruživanja Europskoj uniji, koji joj je sad otvoren. Likvidnost je u slučaju srpskoga tržišta još snažniji argument nego u slučaju hrvatskoga, stoga je naša preporuka malo opreznija te blago smanjuje poprilično optimističniji rezultat prema našem modelu.

Turska – stabilna neutralna ocjena
Turska će biti najosjetljivija na promjene u likvidnosti, što bi trebalo spriječiti presnažan rast tržišta do njegovih nekadašnjih razina. BIST-100 lako bi mogao nuditi atraktivne dobiti iz trgovanja, ovisno o pritjecanju vijesti i daljnjem razvoju situacije. Stoga pridržavamo pravo da na turskom tržištu ponovno djelujemo više taktički, kao što smo to već činili u prošlosti. Općenito, međutim, vjerujemo da bi turska ekonomija mogla prebroditi sve probleme vezane uz prinose/likvidnosti bolje no što većina ljudi misli te dugoročno ostajemo zagovaratelji ovog tržišta. Uz neutralnu preporuku, očekujemo kratkoročne dobiti na tržištu.

10 najatraktivnijih dionica
„Unatoč najvećem riziku pada u Turskoj i Poljskoj, dodali smo Halkbank i BZ WBK na našu listu deset najatraktivnijih dionica, gdje su zamijenile Bank Pekao i PKO BP", objašnjava Esskuchen.

„OMV je također napokon uključen među deset najatraktivnijih (zamijenivši Turk Telekom) nakon što je već neko vrijeme imao preporuku za kupnju."

Telefonica je sa znatno slabijom cijenom dionice izbačena s liste očekivano loših igrača, a zamijenio ju je LPP. Alarko Hldg, Fondul Proprietatea i Immofinanz ostaju među deset najatraktivnijih, kao i Egis i Krka, te KTC i Migros. Trio očekivano loših igrača čine još Lotos Group i Wienerberger.

Tagovi: tržište kapitala, Brčka burza, Beogradska berza, Zagrebačka burza, OMV, Immofinanz, Halkbank, Bank Pekao, Fed
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
ZAGREB - Osmi uzastopni rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen solidnim prometom.
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije
SJAJNO
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije

DUBROVNIK - Dubrovnik je u ocjenjivanju održivosti destinacije Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) postigao ukupni rezultat od 70 posto, što je pokazatelj njegove usmjerenosti prema održivoj budućnosti turizma i grada, ističu iz Grada Dubrovnika u povodu završnog izvješća GSTC-a o tom ocjenjivanju.

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
BRENDIRANJE
Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
MOSTAR - Duhan sorte 'hercegovački ravnjak' upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
GRANICE
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
BEČ - Na pitanje što je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, koje su popularna odredišta Austrijanaca za odmore, šef austrijske diplomacije je najavio kako će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna.
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
DOBRE VIJESTI
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
BERLIN - Njemačka vlada od 15. lipnja ukida generalno upozorenje za putovanja u zemlje Europske unije kao i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, objavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas u srijedu u Berlinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE