GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste: Bankarske dionice u regiji najbolji izbor

Erste: Bankarske dionice u regiji najbolji izbor
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2012 / 15:35
Autor: SEEbiz
ANALIZA - “Revidirali smo naše prognoze BDP-a prema dolje za nekoliko SIE država zbog tmurnog vanjskog okruženja, s najuočljivijom revizijom u prognozi češkog BDP-a na -0,8%, s 0% za 2012. (budući da su fiskalna konsolidacija i globalna nesigurnost snažno utjecali na domaću potražnju) i za Hrvatsku (na -0,8%, s -1% za 2012.). Vidimo i daljnji rizik pada za Rumunjsku i Mađarsku (trenutno 1,2% odnosno -0,5%),” analizira Henning Esskuchen, predsjednik odjela za istraživanje tržišta dionica u regiji SIE u Erste Groupu.
“Međutim, SIE regija i dalje ostvaruje snažniji gospodarski rast od mnogih zemalja eurozone ili zapadne Europe (1,9% u SIE naspram -0,2% Euroland, realni BDP rast, 2012.). Pogotovo se Poljska i Slovačka drže relativno dobro u usporedbi sa svojim regionalnim pandanima. Očekuje se da će poljsko gospodarstvo rasti 2,6% ove godine, dok smo prognozu za slovački BDP morali malo povisiti na do 2%, zbog iznimno jake proizvodnje automobila. Ove godine, Volkswagen je pokrenuo proizvodnju novog modela, VW Up,” objašnjava Esskuchen.

“Još jedna pozitivna činjenica je da smo unatoč masovnom prekograničnom smanjenju financijske poluge u bankama periferne eurozone, jedva mogli uočiti značajnije smanjenje inozemnog financiranja banaka u SIE, osim u Mađarskoj. Uzimajući u obzir da su mnoge SIE zemlje (osim Turske) učinkovito ograničile deficite svog tekućeg računa, izravna strana ulaganja i EU neto priljevi (što predstavlja nedužničko financiranje) sad pokrivaju gotovo cjelokupan tekući račun u Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj,” komentira Esskuchen.

Indikator raspoloženja u gospodarstvu za SIE bolji nego za eurozonu
Nesigurnost je nedvojbeno ušla u realnu ekonomiju, uz slabljenje svih glavnih pokazatelja raspoloženja. Ni europske zemlje u razvoju nisu pošteđene takvog razvoja događaja, a najnoviji pokazatelj gospodarskog raspoloženja za SIE ZEW/Erste  ukazao je na slabije rezultate na svim područjima. Dok europske zemlje u razvoju i dalje ostaju ispred eurozone u području apsolutnih brojki, trend najnovijeg istraživanja jednak je za oba područja. Pogotovo je izražen jači pad gospodarskih očekivanja. Najjači pad gospodarskih očekivanja odnosi se na Poljsku, dok su očekivanja za drugu najsnažniju zemlju po očekivanom rastu, Tursku, ostala više-manje nepromijenjena. Stoga su očekivanja cjenovni performansi dosta snažno smanjena. I dok Turska i dalje ostaje ispred drugih regionalnih tržišta na apsolutnoj razini, promjena očekivanja za Tursku su nakon Austrije vrlo snažna.

Raspodjela po zemljama: pojačati izloženost Turskoj, zatim Poljskoj, dok se sugerira oprez pri ulaganju u Rusiju

“Na Tursku se odnosi popriličan dio našeg predloženog portfelja. Poljska je sljedeća, za nijansu slabija. Ostajemo oprezni u svezi s dobrim rezultatima Rusije, koji se baziraju na cijeni nafte,” objašnjava Esskuchen.

“Rumunjska je percipirana kao malo slabija, s najavljenim kašnjenjem transakcija na tržištu kapitala. Cijela JIE regija dobiva negativnu ocjenu, zbog likvidnosti. SIE regija bi trebala nastaviti biti pod utjecajem vijesti iz Mađarske, pogotovo u pogledu vijesti o pregovorima.”

•    Austrija - stabilno neutralno. Dok je raspoloženje bolje a tržišta pomalo slave rezultate summita EU-a, to je uglavnom podrška bankarskom sektoru, koji isto ima snažan značaj u rezultatima Austrije. Stoga će austrijsko tržište ostvarivati dosta dobre rezultate sve dok god to traje.

•    SIE – stabilno neutralno: SIE regija je zabilježila dosta snažan rezultat. Češka nije pridonijela glavnoj pokretačkoj sili – valuaciji – unatoč tome što je sve samo ne skupa. Međutim, dok je Slovenija na istoj valuacijskoj razini kao i Mađarska, potonja tek mora preći veliku zapreku likvidnosti. To bi se trebalo dogoditi kada raspoloženje i priljevi prema europskim zemljama u razvoju u potpunosti postignu održiv oporavak. Mađarska bilježi solidan rezultat od početka godine, navodno na temelju kontinuiranog napretka u odnosima s EU-om i MMF-om. Ukupno, SIE je na stabilno neutralnoj poziciji, malo jača od Austrije.

•    Poljska – pojačati izloženost: Iako Poljska nije među najjeftinijim tržištima u regiji, njezin je rezultat i dalje solidan. Maloprodaja podupire model uravnoteženog gospodarstva, koje ne ovisi direktno o izvozu. Stoga, Poljska, kao jedna od najlikvidnijih tržišta, bi mogla gotovo poput Turske profitirati od činjenice da Rusija ne nudi neku alternativu.

•    Rumunjska i Bugarska - neutralno: Obje zemlje pokazuju dosta snažan očekivani prinos kroz valuaciju kao glavnu pokretačku silu. Međutim, Rumunjska je izgubila dio atraktivnosti u pogledu potencijalnih korporativnih akcija na tržištu kapitala, što je isto moglo utjecati na njezin glavni problem – likvidnost. U posljednje vrijeme, međutim, oživljene su nade za transakciju Transgaza. Zbog procedura vezanih uz nesolventnost Hidroelectrice, glavna meta Fondul Proprietatea trenutno nije previše atraktivna. Stoga, analitičari Erste Groupa ocjenjuju Rumunjsku i Bugarsku neutralnima.
 
•    Rusija – neutralno do pozitivno: Pod pretpostavkom da je nedavni summit EU-a donekle probio led te bi mogao pokrenuti raspoloženje u pozitivnom smjeru, rusko tržište bi trebalo profitirati zahvaljujući superiornoj likvidnosti i rastućoj sklonosti preuzimanja rizika. Valuacija, međutim, je daleko od snažnog argumenta, budući da je uglavnom cijena nafte ta koja omogućava zamah tom tržištu.

•    JIE – smanjiti izloženost: Budući da jugoistočna Europa treba širi i dugoročniji cjelokupni oporavak kako bi prebrodila nisku likvidnost, analitičari Erste Groupa zasad potvrđuju negativnu ocjenu.

•    Turska – povečati izloženost Odličan tržišni rast i očekivani prinosi potvrđuju pozitivnu ocjenu za Tursku. Nadalje, nedavno podizanje rejtinga, koje svjedoči o pozitivnim očekivanjima, podupire tu snažnu ocjenu. Najveći rizik za to tržište moglo bi biti to da izgubi status relativnog bijega jednom kad druga tržišta iz okoline počnu pokazivati znakove oporavka.

•    Ukraijina – Neutralno: Činjenica da ukupni rast gospodarstva nije velik, te da dubina tržišta kao ni likvidnost nisu snažni, ne govori u prilog ukrajinskog tržišta, ocjena Erste Groupa za Ukrajinu smanjena je prema neutralnoj poziciji, s fokusom na dionice koje kotiraju na varšavskoj burzi.

Sektorska alokacija: pozitivno za banke, nekretnine i maloprodaju

“Naše mišljenje o bankama ostaje pozitivno, kao i o nekretninskom sektoru i maloprodaji, međutim na selektivnom principu. Bankarski sektor može najviše dobiti natrag, jer je imao najnegativnije ocjene među svim sektorima od rujna 2011. do siječnja 2012. U svakom slučaju, i s revizijom u lipnju koja je bila i snažnija nego u svibnju, i dalje se radi o snažnom momentumu. Većina pozitivnih očekivanja nedvojbeno je bazirana na  turskim bankama. Pozitivno mišljenje o sektoru Nafte i plina ostaje na snazi zbog solidnog izgleda za integrirane tvrtke. Pozitivno mišljenje o Automobilima i dijelovima bi isto trebalo pronaći opravdanje u izloženosti Turskoj. Sektor Putovanja i turizma je opet poguran turskim komponentama tog sektora, koji dobiva dodatni impuls od strane nižih cijena nafte,“ naglašava Esskuchen.

Dok bi Hrana i pića mogli biti dobra ideja u nesigurnim razdobljima, trenutni negativni rezultat tog sektora može se objasniti činjenicom da se Ersteova izloženost tom sektoru temelji gotovo u potpunosti na tome da se igračima trguje na manjim tržištima uz vrlo malu likvidnost. Kao defenzivni sektor, analitičari Erstea definitivno preferiraju farmaceutsku industriju.

Popis 10 najboljih pickova

“Preferiramo Immofinanz, KTC i Lenzing u Austriji, PZU u Poljskoj, a dodali smo i Fortunu Češkoj (s pomalo spekulativnim momentom). U konačnici, Egis je uspio ući u naš izbor najboljih, te se očekuje da će konačno zatvoriti nesrazmjer u rezultatu s lokalnim Richterom,“ preporučuje Esskuchen.

„Uklonili smo Krku s našeg popisa deset najboljih zbog nekih lokalnih pritisaka na prodaju u kratkom roku, te smo uvrstili češku Fortunu, budući da očekujemo odlične rezultate u drugom tromjesečju. Skinuli smo i RHI s popisa, jer uočavamo veći potencijal oporavka u Lenzingu, koji je nedavno ostvario značajan pad.“


Tagovi: tržište kapitala, Erste, Immorent, eurozona, jugoistočna Europa, Turska, Volkswagen, Fortuna, Lenzing
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, indeksi i osmi dan u plusu
ZAGREB - Osmi uzastopni rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen solidnim prometom.
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije
SJAJNO
Dubrovniku visoke ocjene u globalnom ocjenjivanju održivosti destinacije

DUBROVNIK - Dubrovnik je u ocjenjivanju održivosti destinacije Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) postigao ukupni rezultat od 70 posto, što je pokazatelj njegove usmjerenosti prema održivoj budućnosti turizma i grada, ističu iz Grada Dubrovnika u povodu završnog izvješća GSTC-a o tom ocjenjivanju.

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
BRENDIRANJE
Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti
MOSTAR - Duhan sorte 'hercegovački ravnjak' upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
GRANICE
Austrija otvara granice sa susjedima, Hrvatska još na čekanju
BEČ - Na pitanje što je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, koje su popularna odredišta Austrijanaca za odmore, šef austrijske diplomacije je najavio kako će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna.
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
DOBRE VIJESTI
Njemačka ukida upozorenja za putovanja u zemlje EU-a
BERLIN - Njemačka vlada od 15. lipnja ukida generalno upozorenje za putovanja u zemlje Europske unije kao i u Veliku Britaniju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, objavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas u srijedu u Berlinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE