GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste Adriatic Equity gubitnik tjedna s padom od 7,61%

Erste Adriatic Equity gubitnik tjedna s padom od 7,61%
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2017 / 19:04
Autor: SEEbiz / Hrportfolio.hr
ZAGREB - Drugi tjedan zaredom među 82 otvorena investicijska fonda prevladali su oni s padom vrijednosti udjela. Rast bilježi 37 fondova, pala su 43, a dva su fonda zabilježila tjedan bez postotne promjene. 

Porast veći od jedan posto bilježi osam fondova, a 14 ih je palo više od jedan posto. Ulagači na Zagrebačkoj burzi pod utjecajem su situacije u Agrokoru, pa tako najznačajniji pad vrijednosti udjela bilježe upravo fondovi koji u svom portfelju imaju dionice kompanija tog koncerna. U petak su stigle ohrabrujuće vijesti o dogovorenom standstill ugovoru, a cijene dionica Agrokorovih kompanija počele su rasti.

Na ljestvici deset fondova s najvećim rastom osam su mjesta zauzeli dionički, a po jedno mjesto posebni i obveznički fond. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od 2,49 posto do -7,61 posto.

Poraslo je 13 od 26 dioničkih fondova. Najviše je, za 2,49 posto, vrijednost uvećana fondu Alpen.Special Opportunity, a slijede ga KD Energija s porastom od 2,18 posto te Neta Global Developed (1,79%). Najznačajniji pad su zabilježili Erste Adriatic Equity (-7,61%), A1 (-6,53%) i OTP indeksni (-5,36%).

Od sedam posebnih fondova raslo ih je pet. Raiffeisen Dynamic je zabilježio rast od 1,10 posto, a s porastom od 0,54 posto ga slijedi ZB Future 2025. Raiffeisen Harmonic je pao za 0,16 posto.

Od 16 mješovitih fondova porast ih bilježi pet. Najznačajniji rast bilježi You Invest Active (0,65%), a zatim You Invest Balanced s 0,50 posto. PBZ Flexible 30 je porastao za 0,38 posto. ZB global je pao za 3,48 posto, a OTP uravnoteženi za 2,76 posto.

Od 14 obvezničkih fondova rast bilježi samo Neta Emerging Bond, za 0,76 posto. HPB Obveznički i InterCapital Bond bilježe pad od 0,57 posto, dok je ZB bond pao za 0,54 posto.

Rast vrijednosti je zabilježilo 13 od 19 novčanih fondova, a Raiffeisen Cash i Raiffeisen euroCash bilježe tjedan bez postotne promjene. Dobitnike s rastom od 0,44 posto predvodi Locusta Cash. PBZ Dollar i Erste Money su rasli za 0,01 posto. Neta MultiCash je pao za 0,04 posto.

Promatramo li prinose ostvarene od početka 2017. godine, najveći porast među dioničkim fondovima bilježe ZB BRIC (9,57%) i KD BRIC (7,64%). Posebne fondove predvodi Raiffeisen Harmonic (3,74%), dok je najuspješniji mješoviti fond OTP uravnoteženi s prinosom od 4,39 posto. Slijede You Invest Active s porastom od 3,60 posto te Addiko Balanced (2,29%). Među obvezničkim fondovima od početka godine najveći je rast, od 1,77 posto, ostvario PBZ Dollar Bond fond 2, a s uvećanjem od 1,70 posto slijedi PBZ Dollar Bond fond. Novčane fondove predvodi Locusta Cash s prinosom od 0,63 posto.

Prema rezultatima u zadnjih 12 mjeseci, među dioničkim fondovima najznačajniji porast bilježi ZB BRIC (30,10%), a slijede KD BRIC s porastom od 26,06 posto i KD Victoria (23,39%). Kod posebnih fondova najviše je rastao ZB Future 2055 (14,62%). Mješovite predvodi OTP uravnoteženi kojem je vrijednost uvećana za 18,65 posto, a slijedi KD Balanced s porastom od 13,58 posto. Neta Emerging Bond je s rastom od 5,91 posto prvi među obvezničkim fondovima, a na ljestvici novčanih fondova vrijednost je najviše uvećana fondu Locusta Cash (1,49%).

NAPOMENA: Kod izračuna tjednih promjena fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 24.03.2017. do 31.03.2017. godine. Podaci za PBZ Global fond, PBZ Euro Novčani i OTP euro novčani dostupni su do 30.03.2017.

Tagovi: Erste Adriatic Equity, Agrokor, Neta Global Developed, OTP indeksni, You Invest Active, You Invest Balanced, Raiffeisen Dynamic
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi stagniraju, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi stagniraju, promet slab
BEOGRAD – Tipično letnje zatišje vladalo je danas na Beogradskoj berzi, uz slab promet i mirovanje referentnih indesa.
Zagrebačka burza: Investitori nagradili rezultate Adrisa, Atlantic Grupe i Končara
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Investitori nagradili rezultate Adrisa, Atlantic Grupe i Končara
ZAGREB - Vrhunac sezone objave poslovnih rezultata donio je nešto optimizma na Zagrebačku burzu.
ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
DOBRE VIJESTI
ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
ZAGREB - Turistički radnici i svi ostali vezani uz tu industriju strahovali su da bi se odlaskom Hrvatske u crveno mogao smanjiti broj rezervacija i turističkih dolazaka.
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE