GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson NT: Neto dobit povećana 13,7%, prihodi od prodaje pali 29,7%

Ericsson NT: Neto dobit povećana 13,7%, prihodi od prodaje pali 29,7%
PAD PRODAJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2014 / 11:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ericsson Niikola Tesla prošle je godine ostvario neto dobit od 144,4 milijuna kuna, 13,7% više u odnosu na 2012. godinu. Povrat od prodaje (ROS) iznosi 10,7% (2012.: 6,6%).

Prihodi od prodaje manji su 29,7% u odnosu na 2012. godinu godine te iznose 1.345,2 milijuna kuna (2012.: 1.913,3 milijuna kuna). U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 25,3%, a izvoz 74,7% (Ericssonovo tržište 42,3%, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 32,4%).

Prodaja u segmentu mreža iznosi 769,1 milijun kuna (57,2% ukupnih prihoda od prodaje), u segmentu usluga 535,2 milijuna kuna (39,8% ukupnih prihoda od prodaje), a u segmentu rješenja podrške 40,9 milijun kuna (3% ukupnih prihoda od prodaje). Bruto dobit iznosi 220,1 milijun kuna (2012.: 211,6 milijuna kuna), što je porast od 4% u odnosu na prethodnu godinu. Bruto marža bilježi porast na 16,4% (2012.: 11,1%) kao posljedica povoljnijeg asortimana prodanih proizvoda i usluga.

Prodajni i administrativni troškovi smanjeni su 3,9% na 93,4 milijuna kuna (2012.: 97,2 milijuna kuna). Operativna dobit bilježi porast od 9,1% te iznosi 127,2 milijuna kuna (2012.: 116,6 milijuna kuna) prvenstveno kao rezultat asortimana prodanih proizvoda i usluga, daljnjeg porasta efikasnosti te upravljanja financijskim rizicima.

Dobit od financijskih aktivnosti manja je 29,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 17,1 milijuna kuna (2012.: 24,4 milijuna kuna), kao rezultat manjih prihoda od kamata što je djelomično ublaženo dobicima od tečajnih razlika.

Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 141,2 milijuna kuna (2012.: 297,8 milijuna kuna). Konverzija novca iznosi 98%. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu na dan 31. prosinca 2013. godine iznose 521,2 milijuna kuna (49,7% ukupne imovine), dok su krajem 2012. godine iznosila 657 milijuna kuna (56,2% ukupne imovine) .

Kompanija ima stabilnu bilancu s ukupnom imovinom od 1.048,1 milijun kuna. Udio vlastitog kapitala u ukupnoj imovini iznosi 64%. Na dan bilance 31. prosinca 2013. ukupna izloženost Ericssona Nikole Tesle vezano za potraživanja iznosi 365 milijuna kuna (kraj 2012.: 385,3 milijuna kuna).

S povezanim društvima ostvarena je prodaja proizvoda i usluga u iznosu od 576,4 milijuna kuna (2012.: 567,1 milijun kuna), dok nabava proizvoda i usluga iznosi 477,7 milijuna kuna (2012.: 1.088,3 milijuna kuna). Stanje potraživanja prema povezanim društvima na dan 31. prosinca 2013. iznosi 71,8 milijuna kuna (kraj 2012. godine: 81,2 milijuna kuna), a stanje obveza 60,9 milijuna kuna (kraj 2012.: 115,7 milijuna kuna). Radi usklađivanja izvještaja sa zahtjevima MSFI-a te konsolidacije Ericsson Nikola Tesla Grupe, financijski podaci za prošlu godinu su reklasificirani kako bi bili usporedivi s tekućim izvještajnim razdobljem.

Poslovna situacija na glavnim tržištima

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 341 milijun kuna prihoda od prodaje, 27% više u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom 2013. nastavljena je uspješna suradnja sa strateškim partnerom Vipnetom na raznim područjima. Nastavljeno je širenje i modernizacije radio pristupne infrastrukture, uključujući četvrtu generaciju mobilnih mreža (LTE), te testiranje novih funkcionalnosti koje doprinose povećanoj kvaliteti kao i novim uslugama za krajnje korisnike. Nastavljena je i suradnja na izgradnji i modernizaciji radijske transmisijske mreže kao i proširenja paketske jezgrene mreže. Uspješno su završeni pregovori i potpisan je ugovor o nastavku suradnje na području modernizacije i proširenja IMS sustava što otvara brojne mogućnosti za nova konvergentna rješenja i usluga.

Poslovna suradnja s Hrvatskim Telekomom (T-HT) rezultirala je uspješnom integracijom rješenja baziranog na IMS okosnici za pružanje usluga nove generacije, usmjerenih zahtjevnijim poslovnim korisnicima. Zajednički se nastavlja i program migracije na all-IP mrežu, kao strateške odrednice HT-a u svojoj transformaciji prema modernom operatoru, tako da se ubrzano povećava broj migriranih korisnika koji koriste all-IP okruženje kao primarnu telefonsku liniju. U samom smo završetku implementacije i izvršenja prihvatnih testova projekta integracije centraliziranog RCS (Rich Communication Suite) rješenja u IMS okolinu, čime će T-HT početi koristiti potencijale konvergentne arhitekture. Dodatno, Ericsson Nikola Tesla i T-HT paralelno rade i na nizu drugih projekata čime će se povećati efikasnost poslovanja.

Tijekom godine s mobilnim operatorom Tele2 kontinuirano smo radili na daljnjoj izgradnji 2G i 3G infrastrukture te uvođenju novih funkcionalnosti, s posebnim naglaskom na povećanje brzine i pokrivenost uslugom mobilnog širokopojasnog pristupa internetu. Uspješna suradnja s ovim operatorom potvrđena je i potpisivanjem ugovora o sveobuhvatnoj modernizaciji jezgrene mreže te ugovora o usluzi cjelovite podrške za sve nove čvorove. U četvrtom tromjesečju je dovršena modernizacija jezgrenih čvorova Tele2 mreže, kojom je operatoru omogućeno efikasno uvođenje novih usluga umreženog društva.

Na području ICT rješenja za poslovni segment industriju i društvo, glavne aktivnosti su na projektima nadogradnje nacionalnog ICT sustava vezanog za informatizaciju zdravstva, nastavak informatizacije zemljišno-knjižne administracije i nadogradnje/proširenja komunikacijske infrastrukture komunalnih i transportnih poduzeća.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonovog tržišta) prihodi od prodaje iznose 435,5 milijuna kuna, što je smanjenje od 60% u odnosu na prethodnu godinu, kao posljedica manjih prihoda s tržišta Zajednice Neovisnih Država. Na tržištima u regiji (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) prihodi od prodaje porasli su 25% u odnosu na prethodnu godinu te iznose 256,6 milijuna kuna.

Nastavljena je suradnja s operatorima u regiji na nadogradnji i modernizaciji njihovih mreža. S BH Telecomom, najvećim telekom operatorom u Bosni i Hercegovini, kontinuirano se radi na širenju i modernizaciji 2G i 3G mreža te je u tijeku pilot projekt vezan uz uvođenje LTE tehnologije (4G). Treba istaknuti ugovor s BH Telecomom u području sustava za operativnu podršku telekom operatora (OSS). U četvrtom tromjesečju potpisan je i ugovor o modernizaciji dijela jezgrene mreže ovog operatora. U okviru ugovora planirana je nadogradnja i povećanje kapaciteta postojećeg MSS komutacijskog podsustava. Ugovor obuhvaća i najnoviju verziju E/// IP Multimedia sustava koji će ovom operatoru omogućiti ponudu novih multimedijskih usluga i daljnji razvoj u smjeru IP-fikacije i konvergencije.

S HT Mostarom radi se na proširenju pokrivanja cijelog područja BiH s novim 3G baznim stanicama kao i na njihovom povezivanju s radio relejnim sustavima (Mini link). U Crnoj Gori glavne aktivnosti su na nadogradnji i modernizaciji mobilne jezgrene mreže, IMS jezgrene mreže, širenju i optimizaciji performansi radio pristupne mreže te uvođenju LTE tehnologije.

Na Kosovu glavne aktivnosti su vezane za uvođenje 3G tehnologije. Početkom godine s operatorom Ipkom potpisan je okvirni ugovor kojim se definiraju strateški odnosi za sljedeće razdoblje. Također su realizirani i ranije ugovoreni projekti vezani za hardversku i softversku nadogradnju pojedinih čvorova
 postojeće mreže odnosno modernizaciju elemenata mreže koji su u Ipkovoj mobilnoj mreži zaduženi za prijenos podataka, kao i uvođenje novih WiFi rješenja. U segmentu ICT rješenja za industriju i društvo radi se na integraciji i proširenju ICT infrastrukture Operativno komunikacijskog centra (OKC) 112 u BiH.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje iznose 178,9 milijuna kuna, što je smanjenje od 80% u odnosu na prethodnu godinu. Pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu je očekivan s obzirom na veliki ugovor o isporuci opreme za 2G i 3G generaciju mobilnih mreža Rostelekomu, koji smo potpisali i gotovo u potpunosti realizirali u 2012. U tijeku su aktivnosti na projektima modernizacije i izgradnje mobilnih mreža s kupcima u Gruziji i Rusiji. U Armeniji je potpisan ugovor za isporuku pilot projekta umreženog informacijskog sustava zdravstvene skrbi (sustav eZdravstva). Implementacija ovog sustava uključuje i izvedbu središnjeg bolničkog informacijskog sustava.

Na Ericssonovom tržištu ostvareno je 568,7 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je porast od 3% u odnosu na prethodnu godinu. Centar za istraživanje i razvoj (R&D) Ericssona Nikole Tesle uspješno nastavlja s radom na razvoju novih funkcionalnosti te širi svoj portfelj i odgovornosti na globalnoj razini. U segmentu jezgrenih mreža razvijen je niz novih funkcionalnosti vezanih za internet protokole uz visoku kvalitetu isporuka. Na poslovima upravljanja korisničkim podacima (User data management) naši su razvojno-istraživački timovi pridonijeli završetku razvoja nove generacije proizvoda. Prototip virtualnog prikaza opreme (Cabinet Viewer prototype) realiziran u Ericssonu Nikoli Tesli uvršten je u standardnu Ericssonovu proizvodnu liniju.

Jedinica za razvoj radio platforme je preuzela aktivnosti verifikacije IP sigurnosti mikro RBS proizvoda, te je i općenito proširila odgovornosti u djelokrugu ispitnih ciklusa kontinuirane integracije. Na području nepokretnih jezgrenih mreža, gdje imamo globalnu odgovornost za razvoj, isporuku i održavanje softverskih paketa i pružanje usluga kupcima diljem svijeta, široka ekspertna znanja pridonijela su kontinuitetu odličnih rezultata. Treba istaknuti projekte za Morocco Telecom, MoC Kuwait, CTM Macao, Telenor Sweden.

Proširena su i istraživanja vezana za „računarstvo u oblaku“ koja su financijski potpognuta od strane EU fondova a u strateškom su fokusu za daljnji razvoj telekomunikacijskih funkcionalnosti i usluga. Nastavljena je rad na projektu pod nazivom eWall za razvoj podrške životu starijih osoba. Udaljeni nadzor pacijenata razvijen za AT&T u sklopu kojeg je Ericsson Nikola Tesla razvio m2m SE (m2m Service Enablement) platformu, pušten je u komercijalnu upotrebu.Tagovi: Ericsson Nikola Tesla, bruto marža, Vipnet, Tele2, Rostelecom, Gordana Kovačević
PROČITAJ I OVO
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.
Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
Niz investicija na Brijunima
PULA - Započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.
Tesla drži 1,3 milijarde dolara u bitcoinu
BITCOIN
Tesla drži 1,3 milijarde dolara u bitcoinu
SAN FRANCISCO - Unatoč nedavnoj zabrinutosti zbog utjecaja bitcoina na okoliš, Tesla nije nastavio prodavati bitcoin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE