GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ericsson NT: Neto dobit porasla 3%, bruto marža pala

Ericsson NT: Neto dobit porasla 3%, bruto marža pala
POLA GODINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2015 / 11:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvario prihode od prodaje od 679,4 milijuna kuna (1. polugodište 2014.: 656,2 milijuna kuna), što je porast od 3,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Operativna dobit bilježi porast od 7% te iznosi 52,3 milijuna kuna (1. polugodište 2014.: 48,8 milijuna kuna). Neto finacijski rashod iznosi 1,1 milijun kuna (1. polugodište 2014.: neto financijski prihod od 0,5 milijuna kuna) prvenstveno zbog negativnih tečajnih razlika uslijed jačanja tečaja kune. Neto dobit porasla je 3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 51,0 milijun kuna (1. polugodište 2014.: 49,3 milijuna kuna). Povrat od prodaje (ROS) na razini je prethodne godine te iznosi 7,5%.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 22,5%, usluge za Ericsson 57,1%, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 20,4%. Prodaja u segmentu mreža iznosi 312,4 milijuna kuna (46% ukupnih prihoda od prodaje), u segmentu usluga 340,9 milijuna kuna (50,2% ukupnih prihoda od prodaje), a u segmentu rješenja podrške 26,1 milijun kuna (3,8% ukupnih prihoda od prodaje). Bruto dobit iznosi 93,6 milijuna kuna, što je smanjenje od 4,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bruto marža bilježi pad na 13,8%, ponajprije zbog promjene u asortimanu prodanih proizvoda i usluga. Prodajni i administrativni troškovi smanjeni su 21,6% na 40,1 milijun kuna.

Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 42,2 milijuna kuna (1. polugodište 2014.: 72,6 milijuna kuna). Stopa konverzije novca iznosi 55,3%, dok pokazatelj vezivanja obrtnih sredstava iznosi 34 dana. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu na dan 30. lipnja 2015. godine iznose 117,4 milijuna kuna (19,3% ukupne imovine), dok su krajem 2014. godine iznosila 231,0 milijuna kuna (33,0% ukupne imovine).

Kompanija ima zdravu bilancu s ukupnom imovinom od 606,8 milijuna kuna. Udio vlastitog kapitala u ukupnoj imovini iznosi solidnih 44%. S povezanim društvima ostvarena je prodaja proizvoda i usluga u iznosu od 393,7 milijuna kuna (1. polugodište 2014.: 280,7 milijuna kuna), dok nabava proizvoda i usluga iznosi 153,9 milijuna kuna (1. polugodište 2014.: 198,2 milijuna kuna).

Stanje potraživanja prema povezanim društvima na dan 30. lipnja 2015. iznosi 87,6 milijuna kuna (kraj 2014. godine: 86,6 milijuna kuna), a stanje obveza 46,3 milijuna kuna (kraj 2014.: 46,5 milijuna kuna).

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 153 milijuna kuna prihoda od prodaje, 22,5% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Tijekom drugog tromjesečja nastavljena je suradnja sa strateškim partnerom Vipnetom na modernizaciji radio pristupne mreže (uključujući LTE) i transportne telekom mreže. U tijeku su i testiranja novih funkcionalnosti u različitim područjima jezgrene i pristupne mreže koja doprinose povećanoj kvaliteti i novim uslugama za krajnje korisnike.

S Hrvatskim Telekomom (HT) radi se na strateškim projektima razvoja i transformacije mreže i usluga. U drugom tromjesečju nastavljena je i uspješna isporuka usluga izgradnje i održavanja telekomunikacijske infrastrukture. S Tele 2 nastavljen je rad na povećanju funkcionalne pouzdanosti jezgrene mreže. Posebna pozornost dana je daljnjem proširenju postojećih kapaciteta te uvođenju novih funkcionalnosti u jezgrenu mrežu.

Na području ICT rješenja za poslovni segment industriju i društvo u 2. tromjesečju završena je implementacija nadogradnje poslovno-komunikacijskog sustava Hrvatske kontrole zračne plovidbe te je u tijeku nadogradnja i širenje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Rješenjem mZdravlje sudjeluju u realizaciji trogodišnjeg europskog projekta CareWell, financiranog sredstvima EU iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje iznose 138,4 milijuna kuna, 14,9% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na tržištima Jugoistočne Europe (Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo) prihodi od prodaje veći su 9,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 95,5 milijuna kuna. Na bosansko-hercegovačkom tržištu nastavljena je suradnja s operatorima BH Telecomom i HT Mostarom u području modernizacije fiksnih i mobilnih mreža s naglaskom na mobilni širokopojasni pristup internetu. Na crnogorskom tržištu s Crnogorskim Telekomom uspješno smo proširili i unaprijedili radio pristupnu mrežu u sve tri tehnologije (2G, 3G i LTE). Na kosovskom tržištu s operatorom IPKO nastavljena je dobra suradnja te je potpisan Ugovor o modernizaciji radio pristupne i mikrovalne mreže s naglaskom na proširenje mobilnog širokopojasnog pristupa Internetu baziranog na 4G /LTE tehnologiji.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država prihodi od prodaje iznose 42,9 milijuna kuna, što je smanjenje od 43% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Zbog izazovnog tržišnog okruženja mnoge očekivane aktivnosti odgođene su za sljedeće razdoblje. Kompanija nije izložena financijskim rizicima u Rusiji i Ukrajini. Na Ericssonovu tržištu ostvareno je 388 milijuna kuna prihoda od prodaje, porast od 31% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Doprinos upravljanih usluga Hrvatskom telekomu prihodima iznosi 77,1 milijun kuna.

Unutar Centra za istraživanje i razvoj (R&D) Ericssona Nikole Tesle, uz aktivnosti na brojnim razvojnim projektima, u tijeku je preuzimanje novih odgovornosti. Radi se o odgovornostima za aplikacijski razvoj radio softvera unutar Development Unit (DU) Radio. Nadalje, završen je prijenos razvoja i održavanja SW TIP (Telecom Internet Protocol) stackova te poslova verifikacije puštanja u rad unutar Product Development Unit (PDU) mobilnih jezgrenih mreža. Završen je dugoročan i uspješan projekt transformacije fiksne mreže operatora Telenor Švedska te nadogradnja mreže irskog operatora Eircom te Andorra Telecom-a.

Tagovi: Ericsson NT, Ericsson Nikola Tesla, Rusija, Ukrajina, Hrvatski Telekom, Tele2 Hrvatska, Crnogorski Telekom, BH Telecom
PROČITAJ I OVO
Povećane površine pod sojom i suncokretom
KULTURE
Povećane površine pod sojom i suncokretom
ZAGREB - Podaci o ranim površinama najvažnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice zasijano na istim površinama kao i lani, najznačajni porast bilježe površine zasijane suncokretom i sojom, dok je pad zabilježen kod šećerne repe.
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje mirno, na što ukazuje mršav promet, dok su Crobex indeks blago porasli, nakon što su prošloga tjedna zabilježili prve dobitke nakon tri tjedna pada.
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
INDEKSI
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
SARAJEVO - Aluminij d.d. Mostar ispao je iz elitnog indeksa Sarajevske berze SASX-10, objavila je Sarajevska berza.
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak burzovni indeksi znatno porasli, dosegnuvši nove najviše razine u četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena kineskih dionica.
Dolina Neretve: Jedini stranci su Kinezi koji rade na Pelješkom mostu
NEMA GOSTIJU
Dolina Neretve: Jedini stranci su Kinezi koji rade na Pelješkom mostu
METKOVIĆ - Jedini stranci u dolini Neretve su Kinezi. I to ne turisti iz Kine, već oni na gradilištu pelješkog mosta. Korona je učinila svoje, inozemnih posjetitelja u dolini Neretve nema niotkud.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE