GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS: Oko 90 odsto uglja se koristi za proizvodnju struje

EPS: Oko 90 odsto uglja se koristi za proizvodnju struje
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2014 / 18:30
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) oko 65 odsto godišnje proizvodnje zasniva na sagorevanju lignita, od čega 75 odsto sagorevanjem uglja iz kolubarskog, a preostali deo iz kostolačkog basena.
Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu prirodnih resursa i rudarstva, Tomislava Šubaranovića, od ukupne godišnje proizvodnje uglja u Srbiji, 90 odsto se koristi za proizvodnju električne energije, pa je razvoj eksploatacije uglja neraskidivo vezan sa strateškim planiranjem i realizacijom razvoja kolubarskog i kostolačkog basena.

On je, za EPS-ov magazin "Kwh", kazao da je analiza pokazala da sada postoji kriza u proizvodnji lignita na svim površinskim kopovima "Kolubare", osim na kopu "Tamnava-zapadno polje", dok je u Kostolcu nešto bolja situacija.

Šubaranović je ocenio da je to posledica lošeg strateškog planiranja prethodnog rukovodstva, dodajući da se sadašnje rukovodstvo "Kolubare" uspešno nosi sa nasleđenim probelmima u razvoju ekpsloatacije uglja u istočnom delu basena, pre svega zbog otežane eksproprijacije i izmeštanja industrijskih objekata.

Prema njegovim rečima, ulaganja u rudarski sektor godinama su bila u zapećku, zbog malog investicionog potencijala kako države kao većinskog vlasnika tako i privatnih investitora, sa izuzetkom cementara i nekoliko rudnika nemetala.

U narednom periodu najveće investicije bi trebalo da budu u površinske kopove istočnog dela kolubarskog basena i otvaranje novih kopova "Radljevo" i Polje "G" u zapadnom delu.

Šubaranović je naveo da postoji više zainteresovanih investitora za otvaranje "Radljeva", rudnika "Štavalj" sa izgradnjim nove TE snage oko 350 megavata, i za otvaranje rudnika "Novi Kovin" sa izgradnjom TE oko 600 do 700 megavata.

On je dodao da su oni pokazali interesovanje i za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca, dodajući da se u naredne dve do tri godine očekuje otvaranje rudnika jadarita kod Loznice, zlata i bakra u okolini Bora i borata u Pobrđu, kod Raške.
Tagovi: ugalj, Kolubara, EPS, Elektroprivreda Srbije, Tomislav Šubaranović
PROČITAJ I OVO
Veliko poskupljenje mesa u Srbiji
MESO
Veliko poskupljenje mesa u Srbiji
BEOGRAD - Prema procenama udruženja potrošača, dnevno je za osnovne životne namirnice potrebno oko dve hiljade dinara, bez tog iznosa ne vredi ni ulaziti u samouslugu, kažu potrošači. Cene gotovo neprimetno rastu, pa je tako od početka godine meso poskupelo u proseku 25 odsto.
Atinska berza postaje suvlasnik Beogradske berze
MANJINSKI PARTNER
Atinska berza postaje suvlasnik Beogradske berze
BEOGRAD - Atinska berza ATHEX postaće suvlasnik Beogradske berze BELEX. Grčka berza, prema informacijama sa ovdašnjeg tržišta kapitala, dobila je saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija srpske berze.
Stigla nova ECDC karta, evo kako stoji Hrvatska
KARTA
Stigla nova ECDC karta, evo kako stoji Hrvatska
ZAGREB - Europski centar za kontrolu i prevenciji bolesti objavio je novu kartu prema kojoj je kontitentalna Hrvatska i dalje zelena zona, dok je jadranska obala ostala narančasta.
Potrošnja putem Visa kripto kartica premašila milijardu dolara u prvoj polovici 2021.
KRIPTO SCENA
Potrošnja putem Visa kripto kartica premašila milijardu dolara u prvoj polovici 2021.
NEW YORK - Vrijednost kripto imovine pohranjene u digitalnim novčanicama danas se procjenjuje na stotine milijardi dolara, a za milijune ljudi diljem svijeta, koji koriste kripto platforme, jedan od najjednostavnijih načina trošenja kriptovaluta je putem Visa kartice.
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u četvrtak imale pomiješanu izvedbu, a kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE