GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EP traži mjere protiv bacanja hrane

EP traži mjere protiv bacanja hrane
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2012 / 11:48
Autor: SEEbiz / H
STRASBOURG - Europski parlament želio bi upola smanjiti bacanje hrane, te je upozorio da svježa i pakirana hrana koja se svakodnevno baca predstavlja prijetnju okolišu i naporima za smanjivanje globalnog siromaštva, pišu europski mediji.
Rezolucija o kojoj bi u četvrtak trebali glasovati europarlamentarci, a usvojena je na Odboru za poljoprivredu 23. studenoga 2011., poziva Europsku komisiju i zemlje članice da poduzmu radikalne mjere za smanjivanje bacanja hrane - za 50 posto prije 2025., da poboljšaju provedbu postojećih europskih i nacionalnih zakona koji nalažu recikliranje biorazgradivog otpada, da postave ciljeve za zemlje članice i proglase 2013. Europskom godinom protiv bacanja hrane.

U postojećoj europskoj Direktivi o otpadu traži se od zemalja EU-a da odjeljuju biootpad - kao što su bačena hrana ili otpaci iz vrtova - te da naprave postrojenja za kompost. Međutim, zemlje članice vrlo različito slijede odredbe iz te direktive.

Europska komisija procjenjuje da se oko 140 milijuna tona hrane baca u smeće svake godine u EU, što iznosi oko 300 kilograma po osobi, od čega je dvije trećine jestivo. U rezoluciji, zastupnici kažu da su takve razine neodržive, te da bi Komisija trebala što prije djelovati.

"Prvi puta jedna europska institucija postavlja to pitanje i to bi trebalo navesti i druge institucije da djeluju", kazao je Salvatore Caronna, parlamentarni izvjestitelj za to pitanje.

Odbacivanje hrane loše je sa stajališta zaštite okoliša, s gospodarskog i etičkog stajališta, smatraju zastupnici.

Oni u rezoluciji također traže da se ponovno razmisli o datumima koji se stavljaju na pakiranu hranu, a odnose se na datum proizvodnje ili datum do kojeg bi namirnicu trebalo konzumirati.
Tagovi: Europski parlament, Europska unija, hrana, bacanje hrane, Salvatore Caronna
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, Dukat dobitnik dana
ZAGREB - Kraj tjedna donio je korekciju indeksa na Zagrebačkoj burzi no i znatno veći promet no prethodnih dana.
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
MESO
Cijene svinjetine u Njemačkoj snažno pale zbog zaraze u velikoj klaonici
BERLIN - Cijene svinjetine u Njemačkoj naglo su pale nakon zatvaranja klaonice Toennies među čijim se radnicima proširila zaraza koronavirusom, pa su poljoprivrednici prisiljeni prodavati životinje po niskim cijenama.
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
UŽASNO
Ekocid u malostonskom zaljevu: Školjkama prijeti masovni pomor
METKOVIĆ - Je li na jugu hrvatskog jadrana na pomolu novi ekocid koji će katastrofalne posljedice imati na domaću marikulturu i u konačnici gastronomiju. Udruga Stonski školjkari obavijestila je javnost pismom u kojem ukazuje na problematiku lokacije i tehnologije odabrane za izgradnju novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Lučinom razdolju.
Korona povećala plaćanje karticama
KARTICE
Korona povećala plaćanje karticama
BEOGRAD - Tokom maja korisnici su 70 odsto više plaćali Visa karticama u odnosu na mart mesec prošle godine. To, kako je saopštila ova kartičarska kompanija, pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja "U korak sa digitalnom budućnošću" sprovedeno na uzorku od 500 korisnika kartica u zemljama regiona, starosti od 18 do 55 godina.
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu
ZAHTJEVI
Gradonačelnik Novalje traži zabranu održavanja svih zabava na Zrću i Katarelcu

NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao sjednicu putem videokonferencije nakon čega su objavljeni detalji važni za trenutnu situaciju po pitanju provođenja protuepidemijskih mjera na tome području.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE