GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Emisija državnih zapisa indeksiranih u evrima u vrednosti od 120 miliona evra

Emisija državnih zapisa indeksiranih u evrima u vrednosti od 120 miliona evra
HARTIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2012 / 12:26
Autor: SEEbiz/Novosti
BEOGRAD - Državni trezor Srbije ponudiće danas prodaju zapise vredne 120 miliona evra. Ove hartije, koje glase na evropsku valutu, na naplatu dospevaju 27. februara iduće godine.
S obzirom na značajnu poresku olakšicu, koju odnedavno imaju strani investitori, moglo bi da se očekuje i veće interesovanje van granica Srbije. Stranci su, naime, sada oslobođeni plaćanja poreza na dobit koju ostvare po kamatama na ove hartije. Ovo se odnosi na sve obveznice i zapise koje emituje Republika, pokrajina, opština ili Narodna banka Srbije.

Inače, u državnim hartijama od vrednosti koje su vezane za stranu valutu nalazi se ukupno 552,9 miliona evra. Ova vrednost je već nekoliko meseci nepromenjena, pošto država Srbija nije emitovala nove, niti plaćala dug za već izdate ovakve hartije. Međutim, kod dinarskih vrednosnih papira situacija je drugačija.

Analitičari NBS navode da je stanje dinarskih državnih hartija u poslednjem tromesečju 2011. godine smanjeno za 6,1 milijardu dinara, budući da je iznos koji je dospeo na naplatu bio viši od iznosa prodatih hartija. U decembru su održane samo dve aukcije.

Interesantno je da je u poslednja tri meseca prošle godine zabeležen odliv po osnovu ulaganja u hartije od vrednosti (takozvane portfolio investicije), i to u iznosu od 17,6 miliona evra. To je u suprotnosti sa prethodnim periodom kada su ove investicije nadmašivale direktne strane.

Takvim kretanjima doprinela je veća averzija investitora prema riziku za ulaganja u regionu, kao i smanjen obim emisija državnih hartija od vrednosti dužih ročnosti, navode u NBS, dodajući da su već u januaru 2012. stranci ponovo počeli da kupuju državne hartije od vrednosti.
Tagovi: NBS, državni zapisi, hartije od vrednosti, javni dug, budžet Srbije
PROČITAJ I OVO
Cappelli: Primjetno blago zaustavljanje bukinga
UPOZORENJE
Cappelli: Primjetno blago zaustavljanje bukinga
ZAGREB - U hrvatskom turizmu za sada ne osjećamo minuse zbog koronavirusa, ali je buking blago zaustavljen, što je bilo normalno i za očekivati, kazao je na Vladi u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli, napominjući da se trenutno najveća otkazivanja događaju u segmentu poslovnog i kongresnog turizma za ožujak.
Azijska tržišta: Indeksi i dalje pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi i dalje pod pritiskom
TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u četvrtak, četvrti dan zaredom, dok ulagači prate brzo širenje koronavirusa u svijetu i sklanjaju svoj kapital u sigurnije investicije, kao što su zlato i državne obveznice.
Na Wall Streetu usporen pad indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Na Wall Streetu usporen pad indeksa
NEW YORK - Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks pali i u srijedu, peti dan zaredom, no znatno sporije nego prethodnih dana, a ulagači i dalje najviše prate vijesti o širenju koronavirusa.
Koronavirus nije uplašio investitore na Beogradskoj berzi
CLOSING BELL BSE
Koronavirus nije uplašio investitore na Beogradskoj berzi
BEOGRAD – Nešto življa investiciona aktivnost zabeležena je danas na domaćem tržištu akcija u odnosu na utorak, uz mali pad vrednosti BELEX indeksa.
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, banke najveće dobitnice
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, banke najveće dobitnice
ZAGREB - Nakon dva dana oštrog pada, indeksi Zagrebačke burze odbili su se u pozitivni teritorij.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE