GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Emisija državnih zapisa indeksiranih u evrima u vrednosti od 120 miliona evra

Emisija državnih zapisa indeksiranih u evrima u vrednosti od 120 miliona evra
HARTIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2012 / 12:26
Autor: SEEbiz/Novosti
BEOGRAD - Državni trezor Srbije ponudiće danas prodaju zapise vredne 120 miliona evra. Ove hartije, koje glase na evropsku valutu, na naplatu dospevaju 27. februara iduće godine.
S obzirom na značajnu poresku olakšicu, koju odnedavno imaju strani investitori, moglo bi da se očekuje i veće interesovanje van granica Srbije. Stranci su, naime, sada oslobođeni plaćanja poreza na dobit koju ostvare po kamatama na ove hartije. Ovo se odnosi na sve obveznice i zapise koje emituje Republika, pokrajina, opština ili Narodna banka Srbije.

Inače, u državnim hartijama od vrednosti koje su vezane za stranu valutu nalazi se ukupno 552,9 miliona evra. Ova vrednost je već nekoliko meseci nepromenjena, pošto država Srbija nije emitovala nove, niti plaćala dug za već izdate ovakve hartije. Međutim, kod dinarskih vrednosnih papira situacija je drugačija.

Analitičari NBS navode da je stanje dinarskih državnih hartija u poslednjem tromesečju 2011. godine smanjeno za 6,1 milijardu dinara, budući da je iznos koji je dospeo na naplatu bio viši od iznosa prodatih hartija. U decembru su održane samo dve aukcije.

Interesantno je da je u poslednja tri meseca prošle godine zabeležen odliv po osnovu ulaganja u hartije od vrednosti (takozvane portfolio investicije), i to u iznosu od 17,6 miliona evra. To je u suprotnosti sa prethodnim periodom kada su ove investicije nadmašivale direktne strane.

Takvim kretanjima doprinela je veća averzija investitora prema riziku za ulaganja u regionu, kao i smanjen obim emisija državnih hartija od vrednosti dužih ročnosti, navode u NBS, dodajući da su već u januaru 2012. stranci ponovo počeli da kupuju državne hartije od vrednosti.
Tagovi: NBS, državni zapisi, hartije od vrednosti, javni dug, budžet Srbije
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Aerodrom Nikola Tesla i Lasta srušili indekse
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Aerodrom Nikola Tesla i Lasta srušili indekse
BEOGRAD - Dobici koje su u sredu ostvarili indeksi Beogradske berze danas su dobrim delom zbrisani, usled snažnog pada cena akcija Aerodroma “Nikola Tesla” i saobraćajnog preduzeća “Lasta”.
Nizozemska spremna izdvojiti milijardu eura za koronaobveznice
SPREMNOST
Nizozemska spremna izdvojiti milijardu eura za koronaobveznice
DEN HAAG - Nizozemska vlada spremna je staviti na raspolaganje milijardu eura europskom fondu za pomoć u koronakrizi, piše u četvrtak nizozemski tjednik Algemeen Dagblad, citirajući ministra financija Wopkea Hoekstra.
Zagrebačka burza: Solidan rast indeksa, Optima Telekom dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Solidan rast indeksa, Optima Telekom dobitnica dana
ZAGREB - Nešto slabiji promet nego jučer, ali solidan rast indeksa na Zagrebačkoj burzi.
Hanfa OTP Investu odobrila osnivanje Fonda za stabilnost
ZELENO SVJETLO
Hanfa OTP Investu odobrila osnivanje Fonda za stabilnost
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je rješenje kojim se OTP investu odobrava osnivanje i upravljanje Fondom za stabilnost.
Oštar pad cijena hrane
TREND
Oštar pad cijena hrane
RIM - Cijene hrane naglo su pale u ožujku na svjetskim tržištima, pogođene osjetno smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa i urušavanjem cijena nafte, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE