GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EMA ne preporučuje Sputnjik V za hitnu upotrebu dok se ne ispita sigurnost

EMA ne preporučuje Sputnjik V za hitnu upotrebu dok se ne ispita sigurnost
RUSKO CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 13:19
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Visoka predstavnica Europske agencije za lijekove (EMA) Christa Wirthumer-Hoche pozvala je članice EU-a da se suzdrže od izdavanja odobrenja za hitnu upotrebu ruskog cjepiva protiv covida-19, Sputnjik V, dok agencija u potpunosti ne ispita njezinu sigurnost i učinkovitost.

"Potrebna nam je dokumentacija na temelju koje bismo mogli donijeti odgovarajuću procjenu. Trenutačno nemamo podatke o cijepljenim osobama..., to je još nepoznanica. Zato bih pozvala članice EU-a da zasad ne izdaju odobrenja za cjepivo Sputnjik V za hitnu upotrebu", rekla je Wirthumer-Hoche u nedjelju navečer za austrijsku televiziju ORF.

Visoka predstavnica nije isključila mogućnost da Sputnjik V bude u ponudi za cijepljenje u zemljama članicama Europske Unije.

"U dogledno vrijeme, kada se provjere i razmotre svi relevantni podaci, Sputnjik V može biti na tržištu EU-a. EMA je već započela s ekspertizom”, rekla je.

Agencija je prošli tjedan izvijestila o pokretanju pregleda i autorizacije ruskog cjepiva.

"Podaci koji nam stižu od ruskog proizvođača bit će pregledani u skladu s europskim standardima o kvaliteti, sigurnosti i učinkovitosti. Ako sve bude u skladu sa spomenutim standardima, cjepivo će se odobriti i u EU-u", rekla je.

Cjepivo Sputnjik V već je odobreno ili je nadomak odobrenju u trima članicama EU-a: Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a dužnosnici Europske unije su izvijestili da bi službeni Bruxelles mogao otpočeti pregovore s proizvođačem cjepiva ako to zatraže najmanje četiri države članice.

Wirthumer-Hoche je dodala i da će EMA-ino Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) održati izvanredni sastanak 11. ožujka na kojemu će se razmotriti upotreba američkog cjepiva protiv covida-19 tvrtke Johnson & Johnson u EU-u.

"Očekujemo pozitivnu ocjenu i vjerujemo da će Europska komisija vrlo brzo odobriti upotrebu tog cjepiva", rekla je visoka dužnosnica Europske agencije za lijekove.

Tagovi: rusko cjepivo, Christa Wirthumer-Hoche, Europska agencija za lijekove, Rusija, Moskva, Sputnjik V
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE