GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda RS dobila koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela

Elektroprivreda RS dobila koncesiju za izgradnju HE Buk Bijela
KONCESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2016 / 16:24
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Vlada RS donijela je rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje Hidroelektrane (HE) "Buk Bijela" na rijeci Drini, konzorciju koji su organizovali "Elektroprivreda RS" i njeno zavisno preduzeće "Hidroelektrane na Drini" iz Višegrada, potvrđeno je "Nezavisnim".

U okviru toga, Vlada RS dala je i saglasnost na Prijedlog ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje HE "Buk Bijela", na području opštine Foča, u čiju izgradnju je predviđeno ulaganje od oko 382 mil KM.

Kako je potvrđeno, ugovor o koncesiji između resornog ministarstva industrije, energetike i rudarstva i "Elektroprivrede RS" trebalo bi da bude potpisan narednih dana.

- Uskoro počinju aktivnosti na izgradnji hidrocentrale "Buk Bijela", za koju je Vlada dodijelila koncesiju kompaniji "Elektroprivreda RS", koja će u narednom periodu investirati u izgradnju hidroelektrane - rekao je Đokić.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS rekli su da je ovaj konzorcijum dostavio ponudu za dodjelu koncesije, putem pregovaračkog postupka, za izgradnju i korištenje hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, procijenjene instalisane snage od 93,52 megavata.

Naime, nakon razmatranja ponude konzorcijuma, Vlada RS je 4. marta ove godine donijela odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije.

- U skladu sa Zakonom o koncesijama, sproveden je pregovarački postupak za dodjelu koncesije i definisani su elementi Ugovora o koncesiji, a na Prijedlog ugovora saglasnost je dala i Komisija za koncesije - naveli su iz resornog ministarstva.

Oni su precizirali da se koncesija dodjeljuje na period od 50 godina, a da je vrijednost investicije 382.407.793 marke.

- Visina jednokratne koncesione naknade iznosi 764.816 KM, a koncesionar je dužan da istu uplati pri zaključenju ugovora. Naknada za korištenje iznosi 3,6 odsto od godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti - rekli su iz ovog ministarstva.

Prema njihovim riječima, za osnivanje privrednog društva ostavljen je rok od 12 mjeseci, a potpisnik Ugovora o koncesiji biće "Elektroprivreda RS", uz saglasnost ZP "Hidroelektrane na Drini" Višegrad. Ovo za "HE na Drini" predstavlja svakako najznačajniji razvojni projekat u budućnosti, gdje je procijenjena ukupna godišnja proizvodnja HE Buk Bijela 332,3 gigavat-časova električne energije, dok je instalisani proticaj 350 metara kubnih vode u sekundi.

Prema saznanjima "Nezavisnih", slijede i aktivnosti na osnivanju zajedničkog preduzeća HE Buk Bijela.

Mile Lakić, direktor preduzeća "Hidroelektrane na Drini" Višegrad, rekao je juče da će se aktivnosti na ovom projektu odvijati po planu, nakon potpisivanja koncesionog ugovora, što se očekuje narednih dana.

- Nakon toga, u skladu sa sporazumom koji imamo sa ERS, godina dana je određena za pripremne radove i pripremne aktivnosti i nakon toga će biti formirano preduzeće koje će upravljati izgradnjom Buk Bijele - rekao je Lakić.

Dodao je da će njihov ulog u startu biti uložena sredstva na licu mjesta, a to je infrastruktura, određeni građevinski objekti te dio opreme koja može da se iskoristi od perioda kada su ranije započete aktivnosti na ovom projektu.

- Ta imovina procijenjena je na oko 9 mil EUR i to ulazi sutra u ukupnu investicionu vrijednost - rekao je Lakić.

Tagovi: Elektroprivreda RS, HE Buk Bijela, Hidroelektrane na Drini, Mile Lakić
PROČITAJ I OVO
Povećane površine pod sojom i suncokretom
KULTURE
Povećane površine pod sojom i suncokretom
ZAGREB - Podaci o ranim površinama najvažnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice zasijano na istim površinama kao i lani, najznačajni porast bilježe površine zasijane suncokretom i sojom, dok je pad zabilježen kod šećerne repe.
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Nastavlja se mizeran promet na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak ujutro trguje mirno, na što ukazuje mršav promet, dok su Crobex indeks blago porasli, nakon što su prošloga tjedna zabilježili prve dobitke nakon tri tjedna pada.
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
INDEKSI
Aluminij ispao iz elitnog indeksa Sarajevske berze
SARAJEVO - Aluminij d.d. Mostar ispao je iz elitnog indeksa Sarajevske berze SASX-10, objavila je Sarajevska berza.
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u četiri mjeseca
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak burzovni indeksi znatno porasli, dosegnuvši nove najviše razine u četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena kineskih dionica.
Dolina Neretve: Jedini stranci su Kinezi koji rade na Pelješkom mostu
NEMA GOSTIJU
Dolina Neretve: Jedini stranci su Kinezi koji rade na Pelješkom mostu
METKOVIĆ - Jedini stranci u dolini Neretve su Kinezi. I to ne turisti iz Kine, već oni na gradilištu pelješkog mosta. Korona je učinila svoje, inozemnih posjetitelja u dolini Neretve nema niotkud.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE