GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti: Telekom treba "utegnuti"

Ekonomisti: Telekom treba
OCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2015 / 10:04
Autor: ;i:3;s:15:
BEOGRAD - Odluka vlade da ne proda Telekom Srbija je dobra, slažu se ekonomisti i dodaju da bi sada domaćeg operatera trebalo "utegnuti", a da bi vlada trebalo da se prema toj kopmaniji odnosi isto kako bi to činio i privatni vlasnik.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je Tanjugu da je ova odluka jedna od lepih vesti ovih dana i ocenio da to raspoloženje deli većina građana Srbije.

"Javnosti je ponuđeno dosta dobrih argumenta, nakon decenije lutanja kroz privatizaciju i velikih promašaja", rekao je Savić i dodao da nema razloga, posle svega, prodavati tako dobu firmu kao što je Telekom.

Osim što vladu nije cena zadovoljila, što je u nekom smislu prelomilo, argument je, kako je kazao, što je reč o dobrom preduzeću, što ne bi trebalo da se previdi.

Savić je rekao da Vlada Srbije sada treba da uradi sve što bi uradio i privatizacioni fond ili strani vlasnik - najpre da razdvoji funkciju vlasništva od upravljanja.

"Upravljanje se mora prepustiti profesionalnom menadžmentu, a siguran sam da ima ljudi u Srbiji koji bi to mogli da rade. Međutim, u ovom trenutku se glasno zalažem za inostrani menadžment, jer oni mogu da naparave kompletan ugovor, predvide detalje i zaštite se od mogućeg uticaja partija", rekao je Savić i dodao da je Telekom prethodnih godina bio najveća zrtva partijskog izvlačenja para.

Savić je naveo da nema sumnje da će ogroman broj zaposlenih u Telekomu morati da se "svede na razumnu meru".

"Tu postoje normativi i to je lako uraditi, ali će morati i to, ali da se eliminišsu druge vrste troškova. Vlada bi trebalo da shvati da je Telekom na liberalizovanom tržištu telekomunikacija, da u tom smislu mora da vodi računa šta radi konkrencija", rekao je on.

Prema njegovim rečima, pored svega što se Telekomu dešavalo i dalje je najprofitabilnija kompanija u Srbiji, a tek šta će se desiti kad se sve to "utegne".

Savić je naveo da bi vlada sada rebalo da odluči šta zapravo hoće od te firme u budućnosti - da prodaje ili da zadrži.

"Prethodne decenije je prvo vlada Slobodana Milošević prodala 49 odsto akcija Telekoma, pa smo to vraćali od Grka i Italijana, a onda smo kupili udeo u Telekomu Republike Srpske, pa u Crnoj gori, a onda smo opet hteli naš Telekom da prodamo. Hajde da napravimo strategiju za narednu deceniju, i da se odlučimo da li hoćemo da privatizujemo ili ne", rekao je on.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija izjavio je Tanjugu da je odluka da se Telekom ne proda dobra i da je javna uprava tom odlukom pokazala ozbiljnost i zaštitila interese građana.

Kako je kazao, dalji proces za to preduzeće mora biti dobar i profesionalno osmišljen i sproveden.

Bušatlija smatra da su Telekomu potrebna depolitizacija upravljanja, potpuna profesionalizacija i restrukturiranje.

On je naveo i da se ne protivi privatizaciji, ali pod uslovom da uđe "svež kapital u Telekom, a ne u državnu kasu", odnosno da to bude dokapitalizacija.

To je kako kaže, jedini način da uložene pare budu efikasno iskorišćene.

Ekonomista Saša Đogović kaže da to što nije prodat Telekom "nije nikakva tragedija" i da je to svakako bolja odluka ukoliko ponuda nije zadovoljila ciljeve koje je vlada postavila.

On je Tanjugu kazao da treba videti kako će se dalje reorganizovati to preduzeće, kako rešiti višak zaposlenih i kako da se nađe eventualno manjinski partner koji bi upravljao preduzećem uz podizanje vrednosti i ojačavanje pozicije na tržistu.

Tagovi: Telekom Srbija, Ljubodrag Savić, Saša Đogović, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
DOBAR POSAO
U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
TIVAT - Direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić očekuje da će ruski Aeroflot, ako otkaže letove prema Tivtu, preusmjeriti letove ka Crnoj Gori na neku od svojih low cost kompanija.
HUT: Zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone neodgovorno i neprihvatljivo
APEL
HUT: Zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone neodgovorno i neprihvatljivo
ZAGREB - Hrvatska udruga turizma (HUT) upozorila je da bi zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone u ovim gospodarskim okolnostima, te uslijed preporuka nekih susjednih zemalja za ograničavanjem putovanja u RH, bilo neodgovorno prema turizmu i građanima.
Nemojte otpisivati dolar, evo zašto
TRŽIŠTE
Nemojte otpisivati dolar, evo zašto
ANALIZA - Američke federalne rezerve (FED) provode najširu monetarnu politiku, dok ga druge glavne središnje banke u tome slijede.
Kanadska kompanija pronašla rezerve zlata na jugu Srbije
ZLATO
Kanadska kompanija pronašla rezerve zlata na jugu Srbije
BEOGRAD - Kompanija sa sedištem u Kanadi Medgold Resources saopštila je da je pronašla preliminarne rezerve od gotovo sedam miliona tona rude (više od 19,3 tona zlata) procenjenih na više od milijardu dolara, u južnoj Srbiji na granici sa Severnom Makedonijom i Bugarskom.
Zagrebačka burza: Rasprodaja dionica iz turističkog sektora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rasprodaja dionica iz turističkog sektora
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz uobičajeno slabašan promet za ljeto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE