GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti: Srpski deficit je alarmantan

Ekonomisti: Srpski deficit je alarmantan
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2012 / 11:05
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Budžetski deficit Srbije nakon prvog tromesečja je veći nego što je bilo dogovoreno sa MMF-om, što, je prema oceni ekonomista, loša vest.

Stručnjaci su saglasni da bi zbog toga što pre trebalo preduzeti mere štednje kojima bi se obezbedilo njegovo smanjenje, ali i razmišljati o merama koje će popraviti javne finansije na duži rok.

Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić naglasio je da objavljeni budžetski deficit nije dobra vest, "i to je nešto što bi svakoga u zemlji trebalo da brine", ali da treba imati u vidu da je na to uticalo nekoliko faktora, među kojima su jaka i oštra zima, kao i činjenica da se nalazimo u izbornoj godini.

Ekonomista Ljubomir Madžar ocenio je da je visina budžetskog deficita zabrinjavajuća, ali ne i iznenađujuća "budući da mi na strani rashoda imamo veliki broj stavki, koje se vrlo teško mogu prilagoditi, kad kažem prilagoditi, mislim naravno na smanjivanje"."Veliki deo tih izdataka zakonski je formalizovan, odnosno to je zakonska obaveza koju država ne može da izbegne", rekao je Madžar. "S druge strane, zna se da na strani prihoda stvari ne stoje nimalo ohrabrujuće, da ti prihodi sistematski ispadaju manji nego što se očekivalo, i nego što smo se nadali, i onda su se otvorile te 'makaze', koje su jako opasne jer ni taj deficit neće moći dugo da se održi", istakao je on.

"Jedno je izvesno, novu vladu i premijera sigurno će čekati vrlo ozbiljan posao u rebalansu budžeta, a moj savet bi bio da, iako će na rashodnoj strani sigurno morati da štedi, fokus svog angažmana posveti prihodnoj strani", ocenio je on.

Prema rečima Erića, "ne bi trebalo širiti paniku" jer se radi tek o prvom kvartalu i da postoji mogućnost da se u preostalom delu godine budžetski deficit smanji. "Ono što je sigurno, jeste da niko ne sme da ima iluzije da će ova godina biti laka. Biće veliki pritisak na javne finansije i biće potrebno dosta mera štednje", zaključio je Erić.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ocenio je da je pitanje budžetskog deficita gotovo alarmantno i trebalo bi ga hitno rešavati ističući da će za buduću vladu najkrupniji biti kako u kratkom roku zaustaviti širenje postojećeg jaza u budžetu.

"Gotovo da nema više mesta nikakvom odlaganju, niti kalkulisanju ili žmurenju na probleme, jednostavno doći ćemo u sitaciju da ćemo morati svim legitimnim sredstvima da se borimo protiv tako visokog deficita", rekao je Nikolić.

Govoreći o merama koje bi trebalo sprovesti, on je naglasio da bi na kratak rok to bile mere štednje, "a s druge strane kada se objektivno budu sagledali kapacitet i mogućnosti da se uštedi, u kojoj je to meri moguće, ukoliko to ne bude bilo dovoljno, a pretpostavljam da neće, onda razmišljati i delovati na povećanje nekih prihoda".

Prema rečima Nikolića, to će sa sobom nositi i jedan novi recesioni impuls, zbog čega se uporedo mora razmišljati kako će se država, pre svega preko svoje aktivnosti, kreiranjem jednog investicionog ciklusa, izboriti da rast ostane dovoljno snažan budući da je to kritično za uspeh tog prilagodjavanja.

"Čak i da se to prilagođavanje kreira ili skroji na najuspešniji način, ako izostane rast, ako paralelno ne delujete na novo zapošljavanje i pokretanje privredne aktivnosti, upravo zbog ovih recesionih efekata na kratak rok možete vrlo brzo zapasti u još težu situaciju."

"U tu zamku zapale su druge zemlje koje su se oslonile samo na jednokratna rešenja pa makar ona bila i povećanje PDV-a, za šta je najbolji primer Hrvatska", upozorio je Nikolić.

Tagovi: deficit, Vlada Srbije, Međunarodni monetarni fond, MMF, Goran Nikolić, Dejan Erić, Ljubomir Madžar
PROČITAJ I OVO
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
LOŠA SERIJA
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale četvrti dan zaredom, skliznuvši blizu najnižih razina u mjesec dana, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim gospodarskim poticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
AMERIČKO TRŽIŠTE
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon nesigurnog trgovanja, dok se u Washingtonu vode pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama.
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
REAKCIJA TRŽIŠTA
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
LONDON - Dionice AstreZenece skliznule su s pozitivnog u negativni teritorij nakon informacije o smrti volontera tijekom testiranja cjepiva protiv koronavirusa.
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
POVEZANOST
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
LIEGE - Nakon direktne linije između Liegea i Zhengzhoua i između Liegea i Yiwua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu s Kinom – sa gradom Chengdu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE