GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti od države očekuju proaktivnu razvojnu politiku

Ekonomisti od države očekuju proaktivnu razvojnu politiku
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2013 / 15:26
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Krajnji je trenutak za napuštanje sadašnjeg modela rasta, od države se očekuje proaktivna razvojna politika, koja se treba temeljiti na koncepciji strategije i razvitka, i trebalo bi pristupiti izradi razvojnog programa na srednji rok, neke su od poruka s 21. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista (HDE) koje je danas završilo u Opatiji.
Ivan Teodorović iz HDE kazao je da je potrebno definirati konzistentnu politiku uvažavajući ekonomsku politiku i kriterije EU i međunarodnih institucija, ali i sagledavajući svoju poziciju.

Naveo je da treba provoditi mjere za povećanje konkurentnosti te da je moguća reindustralizacija, ali uz nužne promjene u znanstvenoj i obrazovnoj politici te u radnom zakonodavstvu.

"Koliko puta treba ponavljati bitne poruke da se stvori nužna svijest za stvaranje političke volje u provedbi onog što je nužno i neizbježno", upitao je Teodorović naglašavajući nužnost dijaloga struke i donositelja odluka.

Ocijenio je da se može očekivati porast porezne presije, smanjivanje standarda građana, porast inozemnog duga i nezaposlenosti, osim ako se ne provede radikalni zaokret.

Smatra da se na srednji rok može očekivati blagi oporavak, ali da ćemo dugoročno i dalje imati velikih problema s konkurentnošću.

Govoreći o vjerojatnom daljnjem pogoršanju vitalnih statistika, Teodorović je istaknuo da se otvara pitanje povjerenja u političku strukturu, odnosno da "očito treba ići na definiranje novih ideja i pokreta".

Trećeg dana savjetovanja raspravljalo se o turističkoj politici, konkurentnosti turizma i mogućnostima financiranja iz EU.

Turizam deklarativno jest strateški interes Hrvatske, no razvijati strateški interes s 2 promila proračuna je teško, smatra savjetnik ministra turizma Ivo Bašić.

Kao glavne izazove u sektoru istaknuo je implementaciju strategije razvoja turizma, izmjene zakonodavnog okvira, nove investicije, korištenje sredstava iz EU fondova, novi marketinški plan turizma i preustroj turističkih zajednica i Glavnog ureda HTZ-a.

U raspravi o konkurentnosti moglo se čuti da se u nas turizmom ne upravlja nego da nam se turizam događa, da nam nedostaje znanja i izobrazbe, da treba više skrbiti o uvođenju sadržaja te da treba omogućiti da gosti do naših odredišta stignu za najviše dva sata.

Zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić navela je da za Hrvatskoj u pola godine članstva u EU predviđeno 449 milijuna eura iz tri glavna fonda vezana uz kohezijsku politiku.

No, kazala je, ništa nije učinjeno, niti se planira, iako su već mogli biti raspisani prvi natječaji, odabrani najbolji radovi i moglo se početi s financiranjem. Natječaja nema, odgođeni su, iako je taj novac potreban u svim dijelovima društva, upozorila je.

Istaknula je da Hrvatska 75 posto svojih carina sada uplaćuje u EU proračun, kao i dio PDV-a i BDP-a.

Ukupno smo ove godine u EU proračun uplatili više od 700 milijuna kuna, do kraja godine uplatit ćemo ukupno 1,8 milijardi kuna, a povukli smo nula kuna iz kohezijskih fondova, kazala je Maletić napomenuvši da su IPA fondovi bili nešto drugo, iz drugog razdoblja.

Gledajući EU fondove ostali smo u čudu jer se zapravo nismo znali dobro pripremiti, ocijenila je Maletić ističući da u pripremu projekata treba uložiti, da za korištenje fondova treba stvoriti preduvjete i pokazati da država ima strategiju i viziju za dulje razdoblje.

Tagovi: Ivan Teodorović, Hrvatsko društvo ekonomista, HDE, Ivana Maletić
PROČITAJ I OVO
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
LOŠA SERIJA
Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale četvrti dan zaredom, skliznuvši blizu najnižih razina u mjesec dana, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Neizvjesnosti iz SAD-a spustile indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim gospodarskim poticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
AMERIČKO TRŽIŠTE
 Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, nakon nesigurnog trgovanja, dok se u Washingtonu vode pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama.
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
REAKCIJA TRŽIŠTA
Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera
LONDON - Dionice AstreZenece skliznule su s pozitivnog u negativni teritorij nakon informacije o smrti volontera tijekom testiranja cjepiva protiv koronavirusa.
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
POVEZANOST
Liege ima i treću željezničku vezu s Kinom
LIEGE - Nakon direktne linije između Liegea i Zhengzhoua i između Liegea i Yiwua, ovaj belgijski lučki grad sada ima treću direktnu vezu s Kinom – sa gradom Chengdu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE