GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti: Fiat 500L ne može biti jedina lokomotiva srpske ekonomije

Ekonomisti: Fiat 500L ne može biti jedina lokomotiva srpske ekonomije
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2013 / 10:55
Autor: SEEbiz / Večernje novosti
BEOGRAD - Tvrdnje nadležnih o izlasku Srbije iz recesije treba uzeti sa velikom rezervom, ocenjuju stručnjaci, pišu Novosti.
Na kratak rok, zbog niske statističke osnovice iz 2012. privreda beleži pozitivan iskorak

Vlast je obnarodovala da je Srbija izašla iz recesije, pošto je u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 odsto. Procente rasta niko ne spori, ali su zato stručnjaci sumnjičavi - tvrde da nema suštinskog pomaka u srpskoj privredi.

Industrijska proizvodnja, prema poslednjim podacima, beleži rast od 9,6 odsto. Posmatrano na međugodišnjem nivou, mart ove u odnosu na isti mesec 2012. predstavlja pad od 11,6 odsto.

Pozitivan iskorak plod je investicija u auto-industriji ("fiat 500 L") i delom u naftnoj, ali i izuzetno niske statističke osnovice iz prošle godine. I promet u maloprodaji povećan je na mesečnom nivou u martu za 13,4 odsto, međutim, i dalje je manji nego pre godinu dana, i to za 17,5 odsto. U prvom tromesečju, povećan je izvoz robe na inostrano tržište za čak 22,7 odsto i to opet zahvaljujući, prvenstveno, kragujevačkom "Fiatu".

"Jasno je da sve to na kratak rok, zbog niske statističke osnovice, rezultira pozitivnim iskorakom, ali bez dodatnih novih većih investicija nema osetnijeg oporavka", tvrdi Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja IZIT.

"Srbija polako izlazi iz recesije, ali još ne iz duboke ekonomske i društvene krize. Zbog nereformisanog javnog sektora, budžetski deficit postaje "bolna tačka" srpske ekonomije, zbog čega se pribegava određenim poreskim zahvatima da bi se popunila ta praznina, poput povećanja doprinosa za penzijsko osiguranje, uz rasterećenje privrede preko poreza na zarade. A za potpuni opravak privrede neophodne su sveobuhvatne strukturne reforme, pre svega u javnom sektoru."

Zato, smatra Đogović, vest o prestanku recesije treba uzeti sa velikom rezervom. To je svakako signal izvesnog oporavka, a sada je, kako kaže, dobar trenutak da se taj taj iskorak iskoristi i krene u suštinske reforme, koje bi podstakle rast zaposlenosti, oživljavanje standarda građana i podizanje produktivnosti u privredi.

Profesor Ljubomir Madžar smatra da još nismo izašli iz recesija iz najmanje dva razloga. Prvi je da postoje kriterijumi, prihvaćeni u svetu, da treba ostvariti stope rasta privrede najmanje u dva vezana kvartala da bi se govorilo o eventualnom izlasku.

"Drugo, naša privreda je u veoma "rovitom" stanju da nam ne bi mnogo pomoglo sve i da smo dva ili tri kvartala uzastopce "rasli", jer je situacija takva da su dugoročniji izgledi krajnje nepovoljni", kaže Madžar.

"Teška je situacija, posebno u našem budžetskom deficitu, tako zaposleni u zdravstvu za prvomajske praznike nisu primili platu. Dakle, budžetska je kriza, s jedne strane i velika kriza neplaćanja, s druge. Sama država je dužna oko milijardu evra raznim organizacijama. Kada se to ima u vidu, onda je valjda neumesno i neprimereno govoriti o nekakvim stopama rasta."

Tvrdnje o prestanku recesije, prema oceni Đorđa Momirovića, generalnog direktora "Mone", nisu potkrepljene ekonomskim pokazateljima. To je samo nagoveštaj, jedan "plus", plod tržišnih kretanja da smo krenuli putem oporavka, a ozbiljnija analiza mogla bi da potvrdi suprotno.

"Nismo u pomenutom periodu zaustavili pad zaposlenosti, a to nam je glavni prioritet, nismo podigli privrednu aktivnost, standard građana", dodaje Momirović.

"Da li smo smanjili zaduženost, pa nismo, a to su ključna pitanja, tako da podatak o pozitivnom martovskom iskoraku je nebitan i sam po sebi ništa ne znači. Uveliko se priča o rasterećenju privrede, mada je sa sve većim nametima nama teže, a naplata je sve manja, pa bi možda to najpre trebalo rešiti."

Tvrdnja da smo izašli iz recesije za Milana Kneževića, predsednika Udruženja malih i srednjih preduzeća (MSP), ne znači puno, jer smo pet godina zaredom imali pad bruto društvenog proizvoda.

"Za poslovanje privrednika ovakav izlazak iz recesije ne znači baš ništa", naglašava Knežević.

"Uprkos rastu privrede u prvom tromesečju nismo uspeli da dostignemo nivo iz prošle godine u istom periodu. Siguran znak da smo na putu oporavka je povećanje broja zaposlenih radnika, smanjenog budžetskog deficita i zaduženosti. A ovakvim načinom rukovođenja privredom nikada nećemo izaći iz krize."

Dok se ne sprovedu suštinske reforme, koje se odlažu već dugi niz godina, i dalje će postojati mogućnost nastanka "grčkog scenarija" u punom intenzitetu. Zato je Srbiji neophodan aranžman iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi vlada imala određenu vrstu podrške u sprovođenju reformi u javnom sektoru.

Bez "rezova" u javnom sektoru, srpska privreda, kako kažu u IZIT-u, i dalje će biti u "komi" i veštački održavati u tom stanju sve dok bude bilo državne imovine na prodaju.

Tagovi: Fiat 500L, srpski BDP, Fiat automobila Srbija, Saša Đogović, Ljubomir Madžar, IZIT
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze bilježe tjedni rast, iako je na samom kraju ovotjedne trgovine došlo do prodajnih pritisaka, prvenstveno zbog turističkih izdanja.
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
OČEKIVANJA
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
BEČ - Austrijske vlasti očekuju velike gužve na granicama ovog vikenda zbog povratnika s odmora iz Hrvatske koji bi mogli skratiti svoj odmor zbog uvrštavanja Hrvatske na listu rizičnih zemalja.
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje
SRAMOTNO
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje

KORČULA - Dubrovačko-neretvanska županija objavila je u subotu da se onečišćenje mora s plaže Hotela Park u Korčuli proširilo i na gradsku plažu Banje pa se na obje plaže do daljnjega ne preporučuje kupanje.

Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa

MOSKVA - Rusija započinje proizvodnju prve serije svojega novog cjepiva protiv covida-19, objavila je u subotu novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo zdravstva.

U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
DOBAR POSAO
U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
TIVAT - Direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić očekuje da će ruski Aeroflot, ako otkaže letove prema Tivtu, preusmjeriti letove ka Crnoj Gori na neku od svojih low cost kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE