GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti dočekali pljeskom Zdravka Marića

Ekonomisti dočekali pljeskom Zdravka Marića
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2017 / 10:51
Autor: SEEbiz / Večernji list
OPATIJA - Idućih nekoliko tjedana ministar financija Zdravko Marić s kolegama iz Vlade kreće u reprogram duga cestarskih tvrtki. Plan je veći dio duga koji se popeo na 5,2 milijarde eura reprogramirati tako da se dogovori niža kamata na dug i produlji rok otplate.

Marić će u tom dijelu imati podršku Svjetske banke, a kako je najavio novi aranžmani trebali bi biti potpisani u kasnu jesen.

"Manji dio vjerovnika želi isplatu, dok je veći dio njih sklon reprogramu obveza u smjeru niže kamate i duljeg roka otplate. Svi modeli pokazuju da je gradnja autocesta bila isplativa investicija koja je donijela brojne koristi, ali mora se restrukturirati dug i poslovanje cestarskih tvrtki", poručio je Marić. Raduje ga interes domaće financijske industrije za ove operacije, poručio je okupljenima na 20. Konferenciji Hrvatsko novčano tržište na kojoj su ga kolege iz svijeta banaka, investicijskih i mirovinskih fondova te makroekonomista dočekali pljeskom.

Ministar Marić pred stručnjacima je objasnio da su srednjoročne projekcije rasta BDP-a konzervativne, piše Večernji list.

"Rasterećenje koje smo napravili poreznom reformom dovodi do ubrzanja rasta od 0,25 do 1 posto BDP-a – istaknuo je Marić objasnivši da rast može biti i jači od najavljenih 2,8 posto BDP-a za iduću godinu. A prvi podaci za prva četiri mjeseca pokazuju da se proračun puni dobro. Nijedan porez nije podbacio i svi donose prihode u skladu s očekivanjima, dok je porez na dobit donio veće prihode od očekivanih", podaci su koje je iznio ministar financija.

Međutim, u srednjem roku ključni će biti rashodi.

"Da bismo ubrzali rast, korekcije i mjere za racionalizaciju neminovne su i tu moramo poduzeti aktivnosti da promijenimo strukturu u zdravstvu i javnoj administraciji", potvrdio je Marić istaknuvši da je evidentno da zdravstveni sustav nije fiskalno održiv ne dogode li se promjene. Uz reforme Marić drži da fiskalna politika u srednjem roku treba počivati na tri stupa: fiskalnoj konsolidaciji, aktivaciji državne imovine te gospodarskom rastu, piše Večernji list.

Tagovi: Zdravko Marić, Hrvatske autoceste, Svjetska banka, proračun, javni dug
PROČITAJ I OVO
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
QR KOD
Iznajmljivači u Hrvatskoj dobit će posebnu naljepnicu s QR kodom koja bi gostima trebala jamčiti sigurnost
ZAGREB - Hrvatski turistički sektor u globalu je već lani pokazao veliku ozbiljnost oko sigurnosti gostiju. Svi pružatelji smještaja, ali i restorateri, prijevoznici i ostali, nastojali su zaštititi goste pa su razrađivani protokoli na koji način dezinficirati, ulagalo se u beskontaktne usluge, dostave i niz drugih rješenja kako bi se izbjeglo da neka destinacija ili objekt postanu žarište pandemije.
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
UZLET
Dionice iz tehnološkog sektora sjajno krenule i u novoj godini
NEW YORK - Očito je - kao što je to bilo tijekom prošle godine nakon ožujka - opet došlo vrijeme za visok rast udjela tvrtki s najvećom tržišnom kapitalizacijom, koje su profitirale od pandemijskih uvjeta karantene.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, pa su skloniji rizičnijim investicijama.
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze stagnirale
NEW YORK - Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno zbog zaoštravanja restriktivnih mjera protiv koronavirusa i slabih gospodarskih pokazatelja.
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Investitori su se posebno okomili na izdanja iz turističkog sektora. Sektorski indeks CROBEXturist potonuo je 5,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE