GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekološka poljoprivreda: Potražnja daleko iznad ponude

Ekološka poljoprivreda: Potražnja daleko iznad ponude
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 15:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Posljednjih je mjeseci sve izraženiji interes građana za ekološkom poljoprivredom.

Pandemija koronavirusa promijenila je naše navike i sve se više pokušavamo orijentirati prema hrani iz domaćeg uzgoja. Štoviše, raste interes i za vlastitm uzgojem pojedinih kultura na dosad zapuštenim zemljištima u sjevernoj Hrvatskoj.

“Ekološki proizvod" je proizvod s 95% ili više ekoloških sastojaka. Ovih 5% ostavlja se za slučaj onečišćenja iz atmosfere poput kiselih kiša ili pesticida donesenih vjetrom sa susjednog imanja i slično. Definirano je što sve ulazi u ovih 5% pa tako npr. nije moguće marmeladu zaslađivati bijelim rafiniranim šećerom jer se onda gubi dosljednost već to moraju biti prirodni sastojci, ali koji ne posjeduju certifikat, kao npr. voda koju je nemoguće certificirati.

Ekološki proizvodi proizvedeni su od prirodnih sirovina bez umjetnih stranih primjesa. Potražnja za ekološki proizvedenim proizvodima daleko je veća od ponude, jer kakvoćom i okusom daleko odskaču od ponuđenih industrijskih proizvoda, a krajnji potrošač spreman je platiti znatno veću cijenu.

Trend je porasta potražnje za ekološki proizvedenim proizvodima u Europi i bilježi stalan porast potrošnje od 20-30% godišnje. Za pokretanje ekološke proizvodnje nužna je inicijativa jedinice lokalne samouprave koja će uz pomoć zadruga ili područnih razvojnih središta i struke pokrenuti edukaciju i pokusnu proizvodnju. Proces zahtijeva višestruka manja ulaganja, ali i mnogo veća znanja, za što valja koristiti postojeće udruge i već dovršene programe.

Hrvatska je u samom vrhu Europske unije po rastu ekološke poljoprivredne proizvodnje, ali i dalje zaostajemo po potrošnji ekološke hrane koja je u Uniji triput veća nego kod nas. Zbog brzog rasta tržišta ekološka proizvodnja sve je privlačnija domaćim poljoprivrednicima o čemu najbolje svjedoči podatak da se udio površina pod takvom proizvodnjom u Hrvatskoj udeseterostručio u posljednjih desetak godina. Tako smo 2007. imali tek 7.577 hektara pod ekoloških uzgojem (0,63 posto ukupno korištenih poljoprivrednih površina), dok je prošle godine ta brojka porasla na 103,166 hektara (oko 7 posto ukupno korištenih poljoprivrednih površina.

Samo u prošloj godini nam je broj ekoloških poljoprivrednih proizvođača porastao za gotovo 9 posto u usporedbi s 2017., što je konkretno povećanje od 351 proizvođača (s 4.023 na 4.374). Rastao je i broj prerađivača za 3,1 posto (s 357 na 368).

Što se biljne proizvodnje tiče, najzanimljiviji je porast uzgoja svježeg povrća i jagoda od 51 posto (724 tone više) u usporedbi s 2017. Povećana je i proizvodnja grožđa za 40 posto (porast za 1.616 tona), odnosno maslina za 33,6 posto (328 tona).

Po pitanju ekološkog uzgoja stoke, također bilježimo pozitivne trendove. U usporedbi s 2017. u prošloj godini je broj ekološki uzgojenih goveda porastao za 14 posto (sa 17.226 grla na 19.613), ovaca za 14,2 posto (s 54.583 na 62.315), koza za 24,2 posto (s 3.381 na 4.199) i svinja za 28,5 posto (s 1.468 na 1.887).

U posljednje se vrijeme pojavljuju ozbiljnije dvojbe o tome koliko je lažne ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Ministarica poljoprivrede Marija Vučković odbacila je tvrdnje da je samo dva posto poticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano, odnosno da ih je čak 98 posto lažno. Europska komisija nije utvrdila da Hrvatska mora vratiti 3 milijarde kuna poticaja za ekološku poljoprivredu niti da tek dva posto prijavljene ekološke proizvodnje zadovoljava ekološke uvjete.

Te su informacije neprovjerene i potpuno netočne, kazala je jučer ministrica Marija Vučković nakon što je te tvrdnje u Večernjem listu iznio član predsjedništva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Antun Vrakić.

U svakom slučaju, veliki potencijal ekološke proizvodnje otkriva i veličina europskog tržišta za takve proizvode koje se procjenjuje na preko 30 milijardi eura (60-ak eura po stanovniku), dok se u Hrvatskoj kreće oko 100 milijuna eura (23,6 eura po stanovniku). Udio vrijednosti maloprodaje ekoloških prehrambenih proizvoda u ukupnoj maloprodaji u Hrvatskoj je oko 2,5 posto, a u EU oko 5 posto.

Tagovi: ekološka poljoprivreda, organska hrana, hrana, nestašice hrane, Marija Vučković
PROČITAJ I OVO
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
PROBLEMI
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
BEOGRAD - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da će to udruženje, zajedno sa hotelijerima, vodičima i prevoznicima, uputiti Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć zbog katastrofalnih posledica pandemije virusa COVID-19 na njihovo poslovanje.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli rastom vrijednosti od oko 0,3 posto, dok je promet dionicama i nadalje skroman.
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
OTPAD
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
RIJEKA - Dan otvorenih vrata održan je u ponedjeljak u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, a iz tvrtke Ekoplus koja uprava Marinšćinom, rekli su da 'nema trovanja stanovnika naselja Marčelji iz ŽCGO', ali i da se cijene prihvata otpada moraju povećati.
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
GRANICE
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
ZAGREB - Mađarska vlada Hrvatsku svrstala u tzv. zelenu kategoriju stranih zemalja, što znači da mađarski državljani koji turistički posjete Hrvatsku ne moraju u karantenu niti predočiti test na Covid-19 pri povratku u svoju zemlju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE