GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK odobrila Sloveniji uvođenje takse za pretovar robe u Luci Koper

EK odobrila Sloveniji uvođenje takse za pretovar robe u Luci Koper
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2017 / 17:36
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Radi financiranja izgradnje 27 kilometara pruge od Kopra do Divače i povećanja kapacitete transporta iz i u luku Koper, Slovenija će privremeno uvesti povećanje cestarine za teretna vozila na nekim dionicama te taksu za pretovar robe u luci Koper, što joj je odobrila Europska komisija, kazao je u srijedu državni tajnik u slovenskom ministarstvu financija Jure Leben.

Zakon o djelomičnom financiranju gradnje te pruge u hitnom je parlamentarnom postupku, a Europska komisija podržala je prijedlog, pa nema zapreka da se takvi dodaci na teretni promet uvedu početkom 2019. godine, kazao je Leben.

Predviđa se da će se dodatak od 15 posto na uobičajenu cestarinu za teretna vozila naplaćivati za vozila na relaciji Koper - Ljubljana, a dodatak od pet posto na relaciji Ljubljana - Šentrupert, dok taksa za pretovar u luci Koper još nije definirana, ali se očekuje da će se iz tog izvora godišnje dobivati desetak milijuna  eura.
Zakon kojim se ubrzava gradnja pruge Koper - Divača, što je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Sloveniji u zadnjih desetak godina, poslan je u parlament po hitnom postupku, kako bi Slovenija mogla pravodobno konkurirati za dobivanje nepovratnih sredstava EU-a na tzv. "blending" natječaju, u sklopu kojeg se udružuju sredstva više investitora.

Riječ je o sredstvima iz projekta infrastrukturnog povezivanja CEF, a u "blending" programu je na raspolaganju oko milijarda eura nepovratnih sredstava, od čega bi Slovenija mogla dobiti oko 50 milijuna eura.

Pruga Koper - Divača prema jednom bi planu stajala ukupno 1,4 milijarde eura, a po drugom oko 800 milijuna eura, a za nju se traže privatni investitori, sredstva EU-a te investicije iz susjednih država srednje Europe.

Pismeno su projekt gradnje nove pruge prema Kopru podržale sve članice Višegradske skupine, a Mađarska je obećala da će u projekt uložiti 200 milijuna eura, ali zahtijeva da dobije trajnu koncesiju u luci Koper ili da njezina građevinska industrija sudjeluje u gradnji pruge, prenijeli su slovenski mediji.
Slovenski prijevoznici nisu zadovoljni dodatnom taksom na teretni promet te tvrde da im je željeznica konkurencija u situaciji kad se premalo ulaže u obnovu i održavanje cesta. Službene rezerve iznijela je i slovenska Gospodarska komora (GZS).

Nisu u potpunosti zadovoljni niti u upravi Luke Koper, državne kompanije s isključivom koncesijom u luci, jer smatraju da će taksa na pretovar tereta smanjiti tržišnu konkurentnost Kopra u odnosu na ostale sjevernojadranske luke.

Tagovi: Luka Koper, Europska komisija, Jure Leben
PROČITAJ I OVO
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE