GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK lansirala novu priliku za mala i srednja poduzeća

EK lansirala novu priliku za mala i srednja poduzeća
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2015 / 09:51
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, pokrenula je inicijativu kojom će mala i srednja poduzeća dobiti novac za svoje projekte koje ocijeni obećavajućima u sklopu programa Obzor 2020, čiji ograničeni proračun ne može financirati sve potencijalno uspješne ideje.
Programom Obzor 2020 financiraju se istraživački i inovativni programi od 2014. do 2020. godine za koje je EU izdvojila 80 milijardi eura, što bi trebalo potaknuti gospodarsku konkurentnost Europe.

Projekti koji ne dobiju novac, a budu pozitivno ocijenjeni, moći će zatražiti novce u sklopu nove inicijative „Pečat izvrsnosti" kojom Europska komisija povezuje izdatke za regionalnu politiku s izdacima za istraživanje. Riječ je o zajedničkom programu Komisijine povjerenice za regionalnu politiku i povjerenika zaduženog za istraživanje, znanost i inovacije.

Program je u početnoj fazi namijenjen malim i srednjim poduzećima, ali bi se kasnije mogao proširiti na više područja iz programa Obzor 2020. Time se omogućuje europskim regijama lakši pristup drugim izvorima financiranja, poput europskih strukturnih i investicijskih fondova, za projekte označene „obećavajućim", poručila je Europska komisija.

„Zahvaljujući pečatu izvrsnosti bit će lakše prepoznati i poduprijeti inovativne projekte i pridonijeti njihovu rastu i međunarodnoj konkurentnosti", rekla je Corina Cretu, povjerenica nadležna za regionalnu politiku, u Bruxellesu na „Otvorenim danima", trodnevnoj konferenciji posvećenoj europskim regijama i gradovima.

Oko 6 .000 predstavnika europskih regija i gradova okupilo se u Bruxellesu trinaesti put kako bi razmijenili mišljenja o tome kako u potpunosti iskoristiti potencijal kohezijske politike, namijenjene smanjivanju gospodarskih i socijalnih razlika među regijama u Europi.

Markku Markkula, predsjednik Europskog odbora regija, rekao je kako pomoću nove inicijative regije i gradovi mogu u svoje inovacijske i ulagačke planove uključiti vrhunske projekte malih i srednjih poduzeća, u skladu s njihovim ciljevima i prioritetima rasta.

„Zbog toga će Europski odbor regija i Komisija uspostaviti platformu za razmjenu znanja za lokalne i regionalne vlasti i time povećati sinergije između programa Obzor 2020. te europskih strukturnih i investicijskih fondova", izjavio je.

Inicijativa „Pečat izvrsnosti", tvrdi Europska komisija, konkretan je primjer jačanja utjecaja ulaganja EU-a u istraživanja i inovacije kroz poboljšanje sinergija između programa Obzor 2020., europskih strukturnih i investicijskih fondova i drugih programa EU-a poput programa COSME i Erasmus%2B.

Tagovi: Europska komisija, Obzor 2020, mala i srednja poduzeća
PROČITAJ I OVO
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
OČEKIVANJA
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
BERLIN - Europska turistička agencija TUI izvijestila je u srijedu da je zbog pandemijskih ograničenja zaključila fiskalnu godinu s gubitkom, ali očekuje da će se rezervacije putovanja idućeg ljeta 2022. vratiti na razinu prije pandemije.
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući novim gospodarskim poticajima u Kini i jučerašnjem snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu.
Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom
RAST
Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, jer je popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa i jer se oporavlja tehnološki sektor.
Beogradska berza: Oštar pad akcija Dunav osiguranja, BELEX indeksi negativni
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Dunav osiguranja, BELEX indeksi negativni
BEOGRAD – Aktivnost na domaćem tržištu akcija je oslabila danas, uz oštar pad cena većine akcija koji je povukao naniže i BELEX indekse, pri čemu su najviše stradale akcije „Dunav osiguranja“.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, CROBEX opet iznad 2.000 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, CROBEX opet iznad 2.000 bodova
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u utorak su porasli kao i promet dionicama, pri čemu je trima ostvaren promet veći od milijun kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE