GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: COVID potvrda je vratila povjerenje u turistički sektor

EK: COVID potvrda je vratila povjerenje u turistički sektor
POVJERENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 10:29
Autor: SEEbiz / H
STRASBOURG - Digitalna potvrda EU-a o covidu pozitivno je utjecala na ovogodišnju ljetnu turističku sezonu te je vratila povjerenje u turistički sektor, poručio je povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton u raspravi s europarlamentarcima o mjerama Unije za turistički sektor.

„EU digitalna COVID potvrda povratila je povjerenje u turistički sektor te potaknula razvoj lokalnog turizma ove godine koji je kompenzirao dolaske turista iz Azije i SAD-a“ izjavio je Breton u utorak navečer.

Povjerenik je pohvalio uspjeh turističke sezone koja je nadmašila očekivanja što, smatra, "dugujemo dobroj procjepljenosti u Europi, budući da je više od 70% odraslih cijepljeno“.

Velika većina zastupnika također se složila da je digitalna potvrda EU-a o covidu pozitivno utjecala na razvoj ljetne turističke sezone.

Tilly Metz iz Zelenih je naglasila da "pristup EU digitalnoj COVID potvrdi mora biti zajamčen svima", ali i da testiranje na covid-19 treba biti besplatno.

"Turizam mora biti mora biti dostupan i pristupačan svima, uključujući i one koji se iz različitih razloga ne mogu cijepiti“, zaključila je Metz.

EU digitalna COVID potvrda stupila je na snagu 1. srpnja ove godine, a njome se dokazuje da je osoba u posljednjih šest mjeseci preboljela covid-19, da je cijepljena protiv covida-19 ili da je nedavno bila negativna na testu. Standardiziranom procedurom na europskoj razini željelo se, kako se navodi u obrazloženju o uvođenju, olakšati putovanje u pandemiji covida-19.

Turistički sektor EU-a ozbiljno je pogođen krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa, a zabilježen je i manjak ulaganja od 161 milijarde eura, istaknula je u zastupničkom pitanju Komisiji Karima Deli iz Zelenih.

Breton je naveo da je Komisija do sada turističkom sekotru pomogla sa skoro 11, 6 milijardi eura i da će se nastaviti s potporama tom pogođenom sektoru.

U kontekstu oživljavanja turističkog sektora Claudia Monteiro Aguiar iz pučana je poručila da bi trebalo "razmotriti mogućnost sniženja stope PDV-a" za turistički sektor.

Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol (HDZ/EPP) pohvalio je uspjeh EU digitalne COVID potvrde, a osvrnuo se i na činjenicu da su neke države pogođenije krizom od drugih.

"U nekim državama članicama poput Hrvatske doprinos turizma i za njega vezanih industrija doseže do čak 20% BDP-a“, naglasio je.

Sokol smatra da bi trebalo raditi na otpornosti ovog sektora na buduće krize, a s time se slaže i Sunčana Glavak iz istog kluba zastupnika.

"Turizam treba posebnu strategiju, moramo razmišljati o ovom sektoru globalno i izbjeći situaciju pronalaženja ad hoc rješenja“, istaknula je Glavak.

Valter Flego (IDS/Renew Europe) apostrofirao je problem s nedostatkom "kvalitetne radne snage" u turističkom sektoru, apelirajući pritom na Komisiju i vlade zemalja članica da „kratkoročno i dugoročno rade na rješavanju kadrovskih problema jer iz godine u godinu sve manje mladih upisuje turističke smjerove na fakultetima“.

Tagovi: cOVID potvrda, Europska komisija, Thierry Breton, turistički sektor
PROČITAJ I OVO
Kašnjenje kontejnera iz Kine kao slika krize globalizacije
KRIZA
Kašnjenje kontejnera iz Kine kao slika krize globalizacije
BERLIN - Kina opet poseže za drastičnim metodama u borbi protiv korone gdje opet nije sigurna isporuka robe i dijelova. A sve je glasnije i pitanje spone s državom gdje se toliko krše ljudska prava.
Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita
ŽITO
Putin kaže da je spreman razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u telefonskom razgovoru rekao francuskom predsjedniku Macronu i njemačkom kancelaru Scholzu da je Rusija spremna razgovarati o načinima koji bi Ukrajini omogućili nastavak isporuke žita iz crnomorskih luka, objavio je Kremlj.
Egipat u velikim problemima zbog rata u Ukrajini, pokušava se osloniti na lokalnu žetvu
ŽITO
Egipat u velikim problemima zbog rata u Ukrajini, pokušava se osloniti na lokalnu žetvu
KAIRO - Onemogućen većim dijelom od uvoza pšenice preko Crnog mora zbog ruske invazije na Ukrajinu, Egipat, koji je među najvećim svjetskim uvoznicima žita nastoji izvući što god više može iz lokalne žetve, ne prezajući ni od prisilnog državnog otkupa pod prijetnjom novčanih kazni i zatvora ratarima.
Šef Bundesbanke očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a
OČEKIVANJA
Šef Bundesbanke očekuje višestruko povećanje kamatnih stopa ECB-a
BERLIN - Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel naznačio je da bi Europska središnja banka (ECB) ove godine trebala više puta povećati ključnu kamatnu stopu.
Ima li rješenja za zarobljeno ukrajinsko žito? Constanta pomaže, ali to nije dovoljno
BLOKADA LUKA
Ima li rješenja za zarobljeno ukrajinsko žito? Constanta pomaže, ali to nije dovoljno
BERLIN - Ukrajina spada u najveće proizvođače žitarica na svijetu. Ali, žito i suncokret su zarobljeni u silosima jer je izvoz preko luka nemoguć. Kopnenim putem to ide teško. Cijene skaču, a Africi prijeti glad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE