GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: COVID potvrda je vratila povjerenje u turistički sektor

EK: COVID potvrda je vratila povjerenje u turistički sektor
POVJERENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2021 / 10:29
Autor: SEEbiz / H
STRASBOURG - Digitalna potvrda EU-a o covidu pozitivno je utjecala na ovogodišnju ljetnu turističku sezonu te je vratila povjerenje u turistički sektor, poručio je povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton u raspravi s europarlamentarcima o mjerama Unije za turistički sektor.

„EU digitalna COVID potvrda povratila je povjerenje u turistički sektor te potaknula razvoj lokalnog turizma ove godine koji je kompenzirao dolaske turista iz Azije i SAD-a“ izjavio je Breton u utorak navečer.

Povjerenik je pohvalio uspjeh turističke sezone koja je nadmašila očekivanja što, smatra, "dugujemo dobroj procjepljenosti u Europi, budući da je više od 70% odraslih cijepljeno“.

Velika većina zastupnika također se složila da je digitalna potvrda EU-a o covidu pozitivno utjecala na razvoj ljetne turističke sezone.

Tilly Metz iz Zelenih je naglasila da "pristup EU digitalnoj COVID potvrdi mora biti zajamčen svima", ali i da testiranje na covid-19 treba biti besplatno.

"Turizam mora biti mora biti dostupan i pristupačan svima, uključujući i one koji se iz različitih razloga ne mogu cijepiti“, zaključila je Metz.

EU digitalna COVID potvrda stupila je na snagu 1. srpnja ove godine, a njome se dokazuje da je osoba u posljednjih šest mjeseci preboljela covid-19, da je cijepljena protiv covida-19 ili da je nedavno bila negativna na testu. Standardiziranom procedurom na europskoj razini željelo se, kako se navodi u obrazloženju o uvođenju, olakšati putovanje u pandemiji covida-19.

Turistički sektor EU-a ozbiljno je pogođen krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa, a zabilježen je i manjak ulaganja od 161 milijarde eura, istaknula je u zastupničkom pitanju Komisiji Karima Deli iz Zelenih.

Breton je naveo da je Komisija do sada turističkom sekotru pomogla sa skoro 11, 6 milijardi eura i da će se nastaviti s potporama tom pogođenom sektoru.

U kontekstu oživljavanja turističkog sektora Claudia Monteiro Aguiar iz pučana je poručila da bi trebalo "razmotriti mogućnost sniženja stope PDV-a" za turistički sektor.

Hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol (HDZ/EPP) pohvalio je uspjeh EU digitalne COVID potvrde, a osvrnuo se i na činjenicu da su neke države pogođenije krizom od drugih.

"U nekim državama članicama poput Hrvatske doprinos turizma i za njega vezanih industrija doseže do čak 20% BDP-a“, naglasio je.

Sokol smatra da bi trebalo raditi na otpornosti ovog sektora na buduće krize, a s time se slaže i Sunčana Glavak iz istog kluba zastupnika.

"Turizam treba posebnu strategiju, moramo razmišljati o ovom sektoru globalno i izbjeći situaciju pronalaženja ad hoc rješenja“, istaknula je Glavak.

Valter Flego (IDS/Renew Europe) apostrofirao je problem s nedostatkom "kvalitetne radne snage" u turističkom sektoru, apelirajući pritom na Komisiju i vlade zemalja članica da „kratkoročno i dugoročno rade na rješavanju kadrovskih problema jer iz godine u godinu sve manje mladih upisuje turističke smjerove na fakultetima“.

Tagovi: cOVID potvrda, Europska komisija, Thierry Breton, turistički sektor
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE