GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIZ: Daljnje ublažavanje financijskih uvjeta na domaćem tržištu

EIZ: Daljnje ublažavanje financijskih uvjeta na domaćem tržištu
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2017 / 10:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrijednost indeksa financijskih uvjeta IFIS za prvo ovogodišnje tromjesečje ukazuje na daljnje ublažavanje financijskih uvjeta na domaćem tržištu koji su posljedično u tom razdoblju bili najblaži otkad se prati kretanja ovog indeksa, objavljeno je u utorak iz Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

"Vrijednosti IFIS indeksa ukazuju na daljnje ublažavanje financijskih uvjeta. Posljedično su financijski uvjeti na domaćem tržištu u prvom tromjesečju 2017. godine bili najblaži otkad pratimo kretanja ovog indeksa", stoji u priopćenju EIZ-a, uz naglasak kako su gotovo sve sastavnice indeksa imale utjecaj na to ublažavanje, no da je najveći doprinos došao od kretanja domaćih varijabli i to prvenstveno onih vezanih uz bankarski sustav.

"Ekspanzivna monetarna politika HNB-a dovela je do rekordne likvidnosti financijskog sustava te je dnevni višak likvidnosti banaka, koji je u prvom tromjesečju 2017. bio 2,5 puta veći nego u zadnjem tromjesečju 2016., imao najznačajniji utjecaj na poboljšane financijske uvjete. Iznimnu likvidnost financijskog sustava pratio je i pad kamatnih stopa na kredite i depozite, i to i kunske i vezane uz valutnu klauzulu, odnosno devizne", ocjenjuju analitičari EIZ-a.

Podsjećaju i kako su poboljšanje makroekonomskih pokazatelja u protekloj godini, pogotovo onih vezanih uz stanje državnih financija, kao i novouvedene strukturne operacije HNB-a, dovele do pada prinosa na državne obveznice, što je također doprinijelo ublažavanju financijskih uvjeta.

Od inozemnih varijabli, pak, najveći doprinos u EIZ-u vide od nastavka pozitivnih kretanja na inozemnim burzama, mjereno burzovnim indeksima DAX i S&P 500, koji su u ožujku zabilježili rekordne razine, a što je posljedica smanjene averzije ulagača prema riziku.

IFIS indeks, koji je razvio zagrebački Ekonomski institut, mjesečni je indikator financijskih uvjeta koji pruža informacije o prosječnom financijskom stanju u ekonomiji, sažimajući 28 financijskih varijabli u jedan jedinstveni broj, pri čemu porast indeksa predstavlja pooštravanje, a pad ublažavanje financijskih uvjeta.

Tagovi: Ekonomski institut Zagreb
PROČITAJ I OVO
Srbija nabavlja pet miliona maski
MASKE
Srbija nabavlja pet miliona maski
BEOGRAD - Za apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji biće nabavljeno pet miliona hirurških maski, a kupovina će biti ograničena, tako da jedna osoba može da kupi nekoliko komada, objavio je list Politika.
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
PREPORUKE
Credit Suisse: Kupujte ovih pet azijskih tehnoloških dionica
ANALIZA - Širenje epidemije koronavirusa uzburkalo je tržište u Aziji i drugdje i pogodilo lance opskrbe širom svijeta.
Azijska tržišta pred najvećim tjednim gubitkom od 2008.
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta pred najvećim tjednim gubitkom od 2008.
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u petak, peti dan zaredom, pa su, kao i ostale najveće burze u svijetu, pred najvećim tjednim gubitkom od financijske krize 2008. godine jer strahovanja od gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa ne popuštaju.
Wall Street u šest dana potonuo više od 12 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street u šest dana potonuo više od 12 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks potonuo šesti dan zaredom, pri čemu je zabilježio najbrži pad u područje korekcije u povijesti, jer ulagači strahuju da bi zbog brzog širenja koronavirusa u svijetu gospodarske štete mogle biti puno veće nego što se očekivalo.
Još jedna sjajna godina za Norveški suvereni fond
FONDOVI
Još jedna sjajna godina za Norveški suvereni fond
OSLO - Norveški suvereni fond bogatstva, najveći svjetski fond, zabilježio je 19,9 posto povrata ulaganja na burzovnom tržištu, zaradivši tako rekordnih 1,69 bilijuna norveških kruna (180 milijardi dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE