GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EFT i Kineska razvojna banka dogovorili kredit od 350 miliona eura za izgradnju TE Stanari

EFT i Kineska razvojna banka dogovorili kredit od 350 miliona eura za izgradnju TE Stanari
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2012 / 15:50
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Predstavnici Vlade Republike Srpske, Kineske razvojne banke (CDB) i energetske kompanije EFT Group potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor o kreditiranju projekta izgradnje termoelektrane (TE) Stanari.
CDB će EFT-u osigurati struktuirani kredit od 350 miliona eura za izgradnju TE Stanari, koju će po sistemu "ključ u ruke" isporučiti kompanija "Dongfang Electric Corporation" iz Kine.

Ukupna vrijednost projekta je 550 miliona eura, a osim izgradnje elektrane novac će biti uložen u povećanje kapaciteta rudnika Stanari.

Pregovori o kreditu za izgradnju TE Stanari su trajali dvije godine, a u njima je učestvovalo više od 100 eksperata iz oblasti finansija, građevine i energetike, kao i 30 eksternih advokata iz vodećih svjetskih kancelarija. Ugovor o kreditu CDB sačinjava 27 dokumenata napisanih na više od 1.000 stranica, a samo troškovi zatvaranja finansijske konstrukcije su više od dva miliona eura.

Nakon potpisivanja ugovora rečeno je da će TE Stanari biti najmoderniji energetski objekt izgrađen u Bosni i Hercegovini do danas.

S 300 megavata instalirane snage godišnje će proizvoditi 2.000 gigavat-sati električne energije u baznom režimu rada, u skladu s direktivama Evropske unije o zaštiti životne sredine.

Izgradnja ovog objekta trajat će 45 mjeseci, a puštanje u rad buduće termoelektrane je planirano za početak 2016. godine.

U fazi izgradnje na gradilištu TE Stanari bit će angažirana mnogobrojna domaća poreduzeća, koja se prije svega bave građevinskim i montažnim radovima, kao i mašinskim poslovima, istaknuo je premijer RS-a Aleksandar Džombić.

Oko 90 posto građevinskih radova obavit će, kazao je, domaća preduzeća, a oko 300 kineskih stručnjaka raznih profila će nadgledati gradilište na kojem će biti zaposleno do 1.200 ljudi.

Po završetku izgradnje TE Stanari stalni posao će naći 250 ljudi, dok će se u rudniku broj zaposlenih povećati na 600.

O značaju ovog projekta za RS govorio je na zajedničkoj pres-konferenciji entitetski predsjednik Milorad Dodik.

EFT Group je vodeći strani investitor u energetski sektor Bosne i Hercegovine. Od preuzimanja rudnika Stanari u maju 2005. godine EFT je do danas uložio 63 miliona eura u njegovu rehabilitaciju i razvoj.

U rudniku je zaposleno 453 rudara, a od 2007. u Stanarima se svake godine obaraju rekordi u proizvodnji i plasmanu uglja, istakao je predstavnik ove kompanije Vuk Hamović.

Tagovi: EFT, TE Stanari, Kineska razvojna banka, Vuk Hamović, Dongfang Electric Corporation
PROČITAJ I OVO
Azijski indeksi na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski indeksi na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, dosegnuvši nove rekordne razine, jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu dok se čekaju nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja
RAST
Wall Street porastao u očekivanju novih poticaja

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno porasle, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministricu financija SAD-a, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarske mjere.

Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
OBVEZNICE
Energoprojekt emitovao obveznice ukupne vrednosti 3,3 milijarde dinara
BEOGRAD - Beogradska berza je odobrila puštanje dužničkih hartija od vrednosti izdavaoca Energoprojekt holding a.d. u ukupnom iznosu od 3,3 milijarde dinara. Reč je o emisiji 330.000 obveznica nominalne vrednosti od po 10.000 dinara.
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
REZERVE
Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
BEOGRAD - Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je blizu 200 milijardi dolara i zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago pali, Valamar u fokusu

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u utorak su blago korigirani sa suprotnim predznacima, dok su u fokusu investitora bile dionice Valamar Riviere, HT-a i Ericssona Nikole Tesle.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE