GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Efekt Agrokora: Faktoring društva lani imala promet od čak 19,2 milijarde kuna

Efekt Agrokora: Faktoring društva lani imala promet od čak 19,2 milijarde kuna
MJENICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2017 / 22:30
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - S nenaplaćenim potraživanjima je lani protrgovano u vrijednosti od čak 19,2 milijarde kuna.

Prema podacima Hanfe, u bankarskom sektoru postoje četiri društva, od kojih je najveće Erste Factoring, a u nebankarskom sektoru ima 13 društava, od kojih je najveće Adriatic Zagreb Factoring, koja se bave otkupom nenaplaćenih potraživanja. Svi su oni godinama dobro živjeli od otkupa Agrokorovih dugova, no i ta se branša sad našla u nevolji jer nemaju od koga naplatiti kupljene mjenice pa ih prebacuju na Agrokorove dobavljače kao solidarne dužnike.

Tko je kome ustupao mjenice i stoji li iza njih isporučena roba ili se radilo o prikrivenom kreditiranju Agrokora raspetljavaju DORH i ostale inspekcije. Unutar 19,2 milijarde obrnutih kuna – većina ili 15,4 milijarde kuna odnosilo se na kolanje mjenica, a 3,7 milijarde na čisti faktoring. Financiranje se provodi tako da se prodavatelju fakture avansno isplati 70 do 90 posto vrijednosti fakture, umanjene za faktoring naknadu.

Preostalih 10 do 30 posto vrijednosti doznačuje se nakon što dužnik plati svoje obaveze. Hanfa je zadužena za kontrolu poslovanja faktoring društava, no njima je tek nedavno taj vrući kolač spušten u krilo pa će se nadležne državne institucije prilično namučiti dok ne polove konce tko je kome i što plaćao. Odjeli za faktoring postoje i u bankama, pa bi i HNB morao imati uvida što se odvija u tom segmentu.

Faktoring industrija je najbrže rastuća industrija u srednjoj i istočnoj Europi, a vrijednost kapitala koji prođe kroz njihove ruke doseže desetak posto BDP-a. Hrvatska se faktoring društva žale da im je zakon donesen 2014. godine, u vrijeme Milanovićeve Vlade, nametnuo prevelika ograničenja i kontrole pa je njegova primjena odgađana dva puta, sve do početka ove godine. Faktoring društva su lani ostvarila 169 milijuna kuna dobiti.

Tagovi: faktoring, Agrokor, mjenice, Erste Factoring, Adriatic Zagreb Factoring, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Istraživanja: Dezinficijensi znaju i naškoditi
OPREZ
Istraživanja: Dezinficijensi znaju i naškoditi
ZAGREB - Stotine tisuća ljudi opravdano je proteklih mjeseci u Hrvatskoj tražilo zaštitu od koronovirusa u dezinficijensima, ali nekima su ta sredstvima donijela i nevolje, a njihov broj je znatno veći nego u razdoblju prije pandemije, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, stabilizirao se tehnološki sektor
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, stabilizirao se tehnološki sektor
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, što se zahvaljuje stabilizaciji Wall Streeta i rastu tehnološkog sektora.
Wall Street blago porastao, trgovina nervozna
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street blago porastao, trgovina nervozna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi blago porasli, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, jer je moguće da će Kongres prihvatiti nove fiskalne poticajne mjere prije predsjedničkih izbora u SAD-u.
Ruske banke s rekordnim investicijama u zlato i ostale plemenite metale
INVESTICIJE
Ruske banke s rekordnim investicijama u zlato i ostale plemenite metale
MOSKVA - Ruske banke počele su aktivnije investirati u zlato i druge plemenite metale.
Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi
CRVENA LISTA
Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi
BERLIN - Njemačka vlada je još jedanaest regija u EU-u proglasila rizičnima zbog opasnosti od širenja pandemije koronavirusa. Na «crvenoj listi» se našlo nekoliko metropola Unije i još jedna hrvatska županija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE