GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom

ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 14:43
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Na novoj karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Hrvatska je i dalje u narančastom. Turistički radnici i svi ostali vezani uz tu industriju strahovali su da bi se odlaskom Hrvatske u crveno mogao smanjiti broj rezervacija i turističkih dolazaka.

Oni najpesimističniji smatraju da bi turistička sezona tada praktički završila.

ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim je kriterijima priobalni dio Hrvatske prikazan u narančastoj boji. Ostatak Hrvatske i dalje je u zelenom. Hrvatska je prema ECDC-u podijeljena na četiri regije, panonsku, sjevernu i jadransku Hrvatsku te Grad Zagreb.

Za razliku od prošlog tjedna, velik dio Italije prešao je iz zelene u narančastu. Većina turističkih konkurenata iz europskog dijela Mediterana već je odavno u crvenom, a španjolske turističke regije i u tamocrvenom.

Hrvatska trenutno ima 44,53 zaražena na 100 tisuća stanovnika u protekla dva tjedna. No jadranska Hrvatska ima incidenciju od 66,8 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) predviđa nagli porast zaraza koronavirusom u Europi zbog širenja delta-varijante.

Na temelju prognoza za zemlje Europskog gospodarskog prostora (EEA), agencija sa sjedištem u Stockholmu očekuje da će broj slučajeva u regiji porasti na 662,9 novih zaraza na 100.000 stanovnika u prvom tjednu kolovoza.

ECDC-ova karta orijentir je u smislu informacije o epidemiološkoj situaciji, ali države članice EU-a donose odluke o režimima za prelazak granice na temelju drugih kriterija.

Prema ECDC-u, regije ili zemlja nalaze se u zelenom ako je stopa zaraženih koronavirusom u 14 dana manja od 50 na 100 tisuća stanovnika, a stopa pozitivnih testiranja manja od četiri posto ili ako je stopa zaraženih u 14 dana manja od 75, a stopa pozitivnih testova manja od jedan posto.

Narančasta boja označava zemlje ili regije u kojima je stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika 14 dana manja od 50, a stopa pozitivnih testiranja viša od četiri posto ili ako je broj zaraženih u 14 dana viši od 50, a manji od 75, dok je stopa pozitivnih testova viša od jedan posto te ako incidencija u 14 dana iznosi između 75 i 200 zaraženih, a stopa pozitivnih testiranja manja je od četiri posto.

U crvenom ćemo završiti ako 14-dnevna kumulativna stopa prijavljivanih slučajeva Covida-19 bude između 75 i 200, a stopa pozitivnih testova bude iznad četiri posto ili ako je kumulativna stopa zaraženih Covidom-19 u 14 dana veća od 200, ali manja od 500. Tamnocrvena boja označava da je 14-dnevna kumulativna stopa zaraženih Covidom-19 500 ili više, a siva ako nema dovoljno podataka ili ako je stopa testiranja niža od 300 slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Tagovi: ECDC karta, hrvatska obala, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE