GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB: 25 europskih banaka mora prikupiti dodatni kapital

ECB: 25 europskih banaka mora prikupiti dodatni kapital
STRES TEST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2014 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Opsežna provjera europskih regulatora pokazala je da su vodeće banke u eurozoni poduzele značajne mjere kako bi poboljšale kapitalne pozicije, pa je iznos potrebnog dodatnog kapitala sveden na 25 milijardi eura koji mora prikupiti 25 od ukupno 130 testiranih zajmodavaca.
Temeljita provjera Europske središnje banke obuhvatila je stanje u bilanci 130 banaka eurozone na kraju prošle godine, s ukupnom imovinom od 22 tisuće milijardi eura, što čini 82 posto ukupne imovine banaka u eurozoni.

Od srpnja prošle godine i najave analize 30 najvećih banaka poduzelo je različite mjere, uključujući dokapitalizaciju za ukupno 60 milijardi eura. Ukupno je vrijednost njihovih bilanci povećana za 200 milijardi eura, navodi se u danas objavljenom priopćenju.

Skupina od 25 banaka koje nisu položile test mora prikupiti još ukupno 25 milijardi eura dodatnog kapitala, pokazala je analiza stanja na kraju prošle godine, koju je ECB proveo u suradnji s regulatorima 19 matičnih zemalja testiranih banaka.

Usporedbe radi, provjera koju je 2011. provela Europska agencija za banke (EBA) pokazala je da 70 testiranih banaka mora prikupiti ukupno 114,7 milijardi dodatnog kapitala.

Među 25 banaka koje prema aktualnoj analizi ECB-a moraju prikupiti dodatni kapital, talijanska Monte dei Paschi di Sienna mora prema podacima na kraju 2013. prikupiti još 4,25 milijardi eura a ako se u obzir uzmu ovogodišnje mjere, iznos se smanjuje na 2,1 milijardu eura.

U skupini brojem prednjače talijanske banke, uključujući uz Monte dei Paschi di Sienna i Banco Carige i Banco Popolare. Slijede one iz Grčke, poput Eurobanka i National Bank of Greece. Dodatni kapital moraju prikupiti i slovenske Nova Ljubljanska banka i Nova Kreditna Banka Maribor, po 30 milijuna eura.

U izvješću se također navodi da je ove godine 12 od 25 banaka prikupilo 15 milijardi eura i time svelo ukupan iznos potrebnog dodatnog kapitala ispod razine od 10 milijardi eura.

Preostalih 13 banaka mora u roku od dva tjedna dostaviti planove za dokapitalizaciju i imaju rok od devet mjeseci da prikupe potreban iznos.

Stanje bilanci na kraju 2013. pokazalo je također da banke moraju prilagoditi vrijednost imovine za ukupno 48 milijardi eura, od čega 37 milijardi eura ne generira manjak kapitala, ističe se u priopćenju.

Time se prema stanju bilanci na kraju 2013. ukupan iznos prilagodbe penje na 62 milijarde eura, izračunali su u ECB-u.

Analiza je pokazala i da je iznos nenaplativih kredita u skupini testiranih 130 banaka do kraja prošle godine uvećan za 136 milijardi eura, na ukupno 879 milijardi eura.

Provjera otpornosti banaka na moguće nepovoljne uvjete poslovanja, provedena u tijesnoj suradnji s EBA-om, pokazala je pak da bi eventualno nepovoljno makroekonomsko i okruženje na tržištima dionica i obveznica stajalo banke oko 263 milijarde eura najkvalitetnijeg kapitala i smanjilo prosječnu stopu adekvatnosti kapitala sa sadašnjih 12,4 na 8,3 posto.

ECB je odlučio temeljito analizirati stanje u bankama prije no što u studenom preuzme supervizorsku ulogu u eurozoni.

"Identificiranje problema i rizika pomoći će popraviti bilance i banke će postati otpornije i snažnije. To bi trebalo stvoriti uvjete za pojačano kreditiranje u Europi, što će pak pomoći gospodarskom rastu", zaključuje u priopćenju potpredsjednik ECB-a Vitor Constancio.

Tagovi: stres test, europske banke, ECB, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
TURISTIČKA SEZONA
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
ZAGREB - Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista.
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
DOBRE VIJESTI
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
ZAGREB - Svi putnici koji se vraćaju moraju imati pri ulasku u Njemačku jedan od sljedećih dokumenata: trenutni test na koronu, dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz ozdravljenja. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testa.
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
HOTELIJERI
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
ZAGREB - Hoteli s pet zvjezdica otprilike su na 95 posto popunjenosti. Vjetar u leđa, objašnjavaju, dalo im je ublažavanje mjera za putovanja.
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
LUKE
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
SPLIT - Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE