GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD: Nismo protiv izlaska Telekoma na berzu

EBRD: Nismo protiv izlaska Telekoma na berzu
TELEKOM SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2014 / 09:17
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Matteo Patrone izjavio je Tanjugu da ta finansijska institucija nikako nije protiv izlaska Telekoma Srbija na berzu, ali smatraju da je toj kompaniji potreban strateški investitor koji će imati značajnu "porciju" vlasničkog udela".

Kako je naglasio, izlazak Telekoma na berzu ne isključuje i traženje strateškog partnera za tu kompaniju. On je kazao da su predstavnici EBRD već razgovarali sa premijerom Aleksandrom Vučićem o privatizaciji ne samo Telekoma, već različitih srpskih kompanija, a naročito Dunav osiguranja i Aerodroma Nikola Tesla.

"Postoji interes srpskih vlasti da se te firme privatizuju. Nadamo se da će taj proces uskoro početi", rekao je Patrone.

Odluku u kom će se trenutku krenuti u privatizaciju tih kompanija, prema njegovim rečima, trebalo bi da donesu vlasti u Srbiji, ali je, kako kaže, stav EBRD po tom pitanju je - što pre to bolje.

"Ne treba zaboraviti da je to ipak proces koji mora da se sprovede na najbolji mogući način, i da se organizuje otvoreni tender", rekao je Patrone i dodao da EBRD razume i slaze se sa Vladom u zelji da se maksimizira vrednost tih preduzeća.

Prema njegovim rečima, EBRD je zainteresovana da učestvuje na više načina u privatizaciji - bilo kroz kupovinu udela zajedno sa drugim investitorima, da finansira druge investitore koju bi kupili udeo ili da obezbediti finansiranje kompaniji za dalje investicije.

"Način na koji ćemo učestvovati će biti određen potrebama samog preduzeća kao i privatizacionim procesom. Pa, ako postoji potreba za prodajom udela ili za finansiranjem akvizicije od strane drugih, otvoreni smo i za to", navodi Patrone.

On je podsetio da ta banka već ima vlasničke udele u 39 kompanija u Srbiji. Kako je rekao, u vlasništvu EBRD-a je i oko 25 odsto u državnim bankama - Komercijalnoj i Čačanskoj. Takođe, dodaje, EBRD ima udeo i u privatnim kompanijama, poput MK grupe, Viktorija grupe, Forma ideale.

Pravilo je, kaže, Patrone, da EBRD uvek investira u manjinski paket akcija. Upitan da li učestvuju u odlučivanju, odgovara da su angažovani u korporativnom upravljanju.

"Uvek tražimo mesto u odboru kompanije i određena pravila i mere u skladu sa ugovorom o akcionarima, kako bi unapredili upravljanje i operativni menadžment. Sa druge strane, nikada se ne mešamo u dnevno vođenje kompanije, jer to i nije naš posao", objašnjava on.

Patrone je podsetio da je EBRD od 2001. godine u Srbiju uložila 3,5 milijardi evra u 180 projekata. Prema njegovim rečima,trenutni portfolio te međunarodne finansijske institucije u Srbiji je oko 2,5 milijardi evra, u oko 130 projekata. On je precizirao da je oko 15 odsto tog novca uloženo u udele u kompanijama, dok ostatak čine krediti.

Tagovi: EBRD, Telekom Srbija, Matteo Patrone, Aerodrom Nikola Tesla, Čačanska banka, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU
Andrae Smith: Zagreb preporučujem svakome i sigurno se vraćam
INTERVJU - "Zagreb je grad u koji se lako doseliti kao nomad jer ima sve potrebne sadržaje, ljudi govore engleski i pristupačan je. Zagreb ima svoju kulturu i atmosferu, tako da se definitivno razlikuje od života u drugim nomadskim središtima poput Balija, na primjer."
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Potonuće AD Plastika, pad indeksa
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi znatnije pali, dok kompanije objavljuju poslovne rezultate za prvih devet mjeseci, pri čemu su svi sektorski idneksi oslabili izuzev transportnog.
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
GUVERNER
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je konferenciji "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?", kako će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska s kune na euro, ali i da će se dogodine provoditi snažna kampanja kako bi javnost bila točno informirana o svemu što taj prelazak donosi.
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
PREDSJEDNIK
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
SEZONA
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
DUBROVNIK - Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, ono što je zabilježeno u nekoliko mjeseci je dobro jer daje zamah gospodarstvenicima da prežive do iduće sezone, no ipak se ne može reći da je za Dubrovnik sezona bila uspješna, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE