GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD kupio udjel u Bukureštanskoj burzi

EBRD kupio udjel u Bukureštanskoj burzi
KUPNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2014 / 18:58
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kupila je 4,99 posto udjela u Bukureštanskoj burzi (BVB), u sklopu bančine strategije da unaprijedi razvoj rumunjskog tržišta kapitala, priopćeno je iz EBRD-a.
Iz EBRD-a ističu da kupnjom navedenog udjela podupiru opsežne programe rumunjske vlade usmjerene razvoju tržišta kapitala, čiji je cilj poboljšati funkcioniranje domaćeg tržišta kapitala, osnažiti likvidnost i povećati dostupnost ponude obveznica i dionica na lokalnim tržištima kapitala.

Bukureštanska burza zauzima središnje mjesto na rumunjskom tržištu kapitala i najveća je burza u jugoistočnoj Europi.

Rumunjska ima za cilj unaprijediti status Budimpeštanske burze u onaj tržišta u nastajanju, pa bi tako rumunjske dionice bile obuhvaćene MSCI indeksom tržišta u razvoju, dok su sada uključene u MSCI indeks takozvanih rubnih tržišta. EBRD će poduprijeti zakonske i regulatorne reforme kako bi pripomogao postizanju toga cilja, kaže se u tom priopćenju.

"Bukureštanska burza ima za cilj djelovati kao katalizator u financiranju rumunjskog gospodarstva. EBRD će kao dioničar pomoći u daljnjem razvoju korporativnog upravljanja na burzi i u kompanijama čije su dionice u kotaciji burze. Radit ćemo na tome da Bukureštanska burza postane preferirajuća burza za rumunjske izdavatelje i trgovce, kao i za ulagače koji su zainteresirani za rumunjske dionice i ostale financijske instrumente", kazao je EBRD-ov potredsjednik Phil Bennett tijekom posjeta rumunjskoj prijestolnici.

Dionice Bukureštanske burze u kotaciji su vlastite burze od 2010. Prema podacima iz rujna 2014. godine, u njezinoj burzovnoj kotaciji nalaze se dionice 83 kompanija, uključujući najveće kompanije u Rumunjskoj - OMV Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Electrica i Transgaz. Ukupna tržišna kapitalizacija doseže gotovo 30 milijardi eura.

"Naš je plan stvoriti moderno tržište kapitala koje će lučiti dobre rezultate, i to s Bukureštanskom burzom u samom središtu. Želja nam je da ono postane financijskim središtem za južnu i istočnu Europu, novim središtem za biznis i inovacije, i da se time obogati investicijsko okruženje u regiji", kazao je Ludwik Sobolewski, izvršni direktor Bukureštanske burze.

Tagovi: EBRD, Bukureštanska burza
PROČITAJ I OVO
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
KOREKCIJA
Novi pad na Wall Streetu, katastrofa United Airlinesa
NEW YORK - Američki su indeksi pali drugi uzastopni dan, a najviše su stradale dionice u sektoru zračnog prijevoza.
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
PORUKE
Bill Miller: Bitcoin ulazi u mainstream, nema govora o balonu
NEW YORK - Dugogodišnji investitor Bill Miller smatra kako bitcoin nije balon već kako najpopularnija kriptovaluta čvrsto ulazi u mainstream.
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Metalac dobitnik dana
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze skliznuli su danas naniže, a splasnula je i investiciona aktivnost na domaćem tržištu kapitala.
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari najveći dobitnici, indeksi pali
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u utorak se vratilo u crveni teritorij, pri čemu su indeksi CROBEX i CROBEX10 oslabili 0,1 posto i 0,2 posto.
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
PLEMENITI METALI
Zlato uzletjelo na najvišu razinu u dva mjeseca
LONDON – Cijena zlata dosegla je u ponedjeljak najvišu razinu od sedam tjedana jer su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE