GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DZS: Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

DZS: Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 09:24
Autor: Seebiz/h
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su veće za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec te 2,5 posto veće u odnosu na svibanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 7,1 posto. Porasle su i zalihe energije, za 2,9 posto, a intermedijarnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda pale za 2,3 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle za 41 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 18,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 11,1 posto i kapitalnih proizvoda za 7,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 0,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za 5,5 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje kože i srodnih proizvoda, za 12 posto te kod proizvodnje metala, za 8,3 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 38,6 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 19,6 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 2,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 0,8 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda, za 62,3 posto, te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 33,3 posto.

Najveći pad je zabilježen kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 42,8 posto.

Tagovi: zalihe, gotovi industrijski proizvodi, državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, dionica Spana prvi dan trgovanja skočila 19%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, dionica Spana prvi dan trgovanja skočila 19%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi znatno ojačali, ostvarivši uspon treći dan zaredom, dok je u fokusu investitora bila dionica IT kompanije Span, kojom se od danas počelo trgovati, a cijena joj je pritom porasla 19 posto.
Dolarov indeks kliznuo s najviše razine u mjesec dana
FOREX
Dolarov indeks kliznuo s najviše razine u mjesec dana
LONDON - Dolar je u četvrtak oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima s najviše razine u mjesec dana, koju je dosegnuo pod utjecajem poruka iz američke središnje banke Fed u vezi skorašnjeg postupnog usporavanja kupnji obveznica.
Span u fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Span u fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB – Na Zagrebačkoj je burzi u četvrtak ujutro promet povećan, što se zahvaljuje trgovanju dionicama IT tvrtke Span, i to po znatno većoj cijeni nego u javnoj ponudi.
Neto gubitak ugostiteljstva i turizma u 2020. godini 3,4 milijarde kuna
U MINUSU
Neto gubitak ugostiteljstva i turizma u 2020. godini 3,4 milijarde kuna
ZAGREB - Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u Hrvatskoj je od 2004. do 2020. stalno rasla u gotovo svim segmentima, od prihoda do broja zaposlenih, no u 2020. je zbog pandemije došlo do pada i poduzetnici su u toj djelatnosti iskazali ukupni neto gubitak od 3,4 milijarde kuna.
Mali trgovci profitirali u pandemiji
MALOPRODAJA
Mali trgovci profitirali u pandemiji
ZAGREB - Prihodi hrvatskih trgovaca mješovitom robom u 2020. iznosili su nešto više od 40 milijardi kuna, što je za 306 milijuna kuna više nego 2019.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE