GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DZS-ova procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2020. porasla sedam posto

DZS-ova procjena: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2020. porasla sedam posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 14:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini porast će sedam posto u odnosu na godinu ranije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 14 posto, druga je procjena lanjskog realnog dohotka u poljoprivredi Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a, očekuje se da će u 2020. godini vrijednost poljoprivredne proizvodnje biti povećana za sedam posto prema godini ranije i iznosit će 19,2 milijarde kuna.

Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi procjenjuje se na 10,7 milijardi kuna, što je rast od 14 posto.

DZS je objavio i kako se bruto dodana vrijednost za prošlu godinu procjenjuje na 9,45 milijardi kuna, što je u odnosu na 2019., kada je iznosila 8,4 milijarde kuna, rast od 12,3 posto.

Uloženi rad u poljoprivredi prošle je godine ostao nepromijenjen u odnosu na godinu ranije, dok se indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje na 60.237 kuna, što je povećanje od 15,4 posto.

Naknada zaposlenicima u prošloj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 1,06 milijardi kuna, što je rast od 5,8 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a.

Komentirajući objavljene rezultate ministrica poljoprivrede Marija Vučković ističe kako su druge procjene DZS-a pozitivnije nego prve, kao što su i očekivali.

"Oprezna sam u tumačenju tih pokazatelja, no ovo su izuzetno pozitivne vijesti koje nagovještaju dugotrajniji rast i razvoj hrvatske poljoprivrede", kazala je.

No ističe kako se ne smije zaboraviti o kakvoj je godini riječ - "pandemija covid-19 je izazvala tržišne poremećaje u svakom sektoru".

"Ovaj rast rezultat je nikad upornijeg i predanijeg rada naših poljoprivrednika, ribara i šumara, odabira hrvatskih potrošača u smislu preferiranja domaćih proizvoda te pogođenih i fokusiranih mjera pomoći i ruralnog razvoja s naše strane nastale kroz sektorske dijaloge. Iako je hrvatska poljoprivreda izuzetno ranjiva, drago mi je dobiti potvrdu da se krećemo u pravom smjeru", izjavila je Vučković.

Tagovi: poljoprivreda, Marija Vučković, Državni zavod za statistiku
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE