GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvojac bez kormilara

Dvojac bez kormilara
PRAZNINA, PRIČA DVADESETPRVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2012 / 20:47
Autor: Daniel Bele
ZAGREB - SEEbiz u suradnji s nakladničkom kućom Celeber objavljuje u nastavcima zbirku priča Daniela Belea "Praznina". Danas je na redu 21. priča.

Sejo je bio jedini koji me mogao utješiti. Njegove su priče bile istinite i autentične. Premda iznimno rječit, Sejo nije bio sklon verbalnom isticanju, kao ni 'dizanju komada na šprehu'. Pritajenom mudrošću kung-fu borca, strpljenje je smatrao najvećom od vrlina. Vjerovao je kako njegova upornost pri izvođenju breakdance trikova o njemu govori dovoljno. Sukus njegove virtuoznosti predstavljao je trik "headspin" u kojem je apsolutno dominirao. Od silnih mu se okretaja na glavi  kaže nije vrtilo, premda je na dnevnoj osnovi postizao osobne rekorde broja okretaja. Glavom mu je konačno zavrtio trokut, pogađate, onaj ljubavni.

Na tjemenu je ubrzano ćelavio, no kako je njegov duh letio prostranstvima kojih su se širine nagovijestile još dok je čitao 'reviju za borilačke veštine i kulture istoka', fizičkim se izgledom nije pretjerano zamarao. Sejo bi rado zamijenio fizičke predispozicije sa mudrošću.

Samom svojom pojavom redovito bi u njegovoj blizini nestajalo ravnodušnosti, no da li se komu sviđao ili ne manje ga je brinulo od indiferentnosti drugih spram njega. Njegova bujna 'basketara' (frizura Dražena Petrovića), RUN DMC pepeljarke i neizostavna široka trenirka ukomponirano su se izvijale prilikom njegovih doista impresivnih treninga. Treninge bi izvodio čak i na tramvajskim stajalištima, redovno prateći tvrd hip-hop ritam 80-ih koji je šištao iz ghettoblastera, neizostavnog mu dijela asortimana.

Upravo na autobusnoj stanici, jednom prilikom kada mu je šofer morao zatrubiti ne bi li ga izbacio duhovne ravnoteže njegova treninga, pa ga napokon i pričekao da spremi ghettoblaster u vrećicu i konačno se udostoji ući u autobus, pogodi ga Kupidova strelica. Osudu od strane putnika koji su nervozno očekivali da napokon uđe u autobus, ublažila je zahvalnost onih teg pristiglih tramvajem, koji su zahvaljujući Sejinom treningu stigli na autobus. Među njima se našla i Mirela, čije su mu oči u tome trenutku obećale vječnost.

I prije su se viđali, dakako i radi toga što je Mirela simpatizirala hip-hop te street kulturu uopće pa se i kretala po tome kružoku u centru u kome je Sejo već zaslužio kultni status. Samozatajnosti radi, Sejo nije bio svjestan da su naširoko postojali njegovi fan klubovi, osobito iz redova casting agencija koji bi njegove audicije napljugani i pijani probrijavali na tulumima, do plača se smijući snimkama. Sejo je bio kompozicija snažnog duha koji je naginjao istočnjačkoj filozofiji dok mu je tijelo već odraslog muškarca bilo zadovoljno okovano plesnim ritmovima prvih ritam mašina.

Sejo se općenito nalazio dobro sa curama. Rado se povjeravao svojoj najboljoj prijateljici Lilly iz dvorišta, sa kojom je bio povezan generacijski još od prvih koraka. A ona mu često prepričavala svoj turbulentan život nemirna duha. Lilly je do punoljetnosti prošla sve furke koje su bile na repertoaru. I jednako se dobro osjećala sa irokezom kao spirsana pankerica, u bijelim pumericama, latexicama i zakovicama heavy metal bendova, pa do ravnih šilterica, shelltopsica i preširokih hlača. Kada se tetoviralo, bila je među pionirima, a ratnim dolaskom unproforaca zaslužila je status omladinke.

Prilikom uobičajene međusobne zamjene video kazeta iz videoteke, hinjeno ovlaš Sejo ju je oduševio svojom ljubavnom vezom.

Sejin se život uvelike promijenio. Njegova duhovna prostranstva širila su granice, boje kojih nije bio svjestan postale su svakodnevnom paletom, a bedemi njegove principijelnosti popuštali pod snažnim naletom emocija. Bio je po prvi puta zaljubljen. Istinski i do kraja. A kako nije bio fantast, stoga pomalo i zabrinut. Odgurnuo se od sigurnosti duhovno izgrađene obale, zaputio na putenu pučinu i prepustio kormilo svoje brodice osjećajima. I dakako, strahovao od oluje.

A oluja se prikrala podmuklo, kroz tračeve u kuloarima, pričanja iza leđa. Glasine kako su Mirela i Lilly ljubavnice, njegov sustav svijesti odrješito je odbacivao. Ne bi mu to napravila, ne Lilly, ne njemu! U strahu da romancu ne 'zamete vjetar', Mireli svoje sumnje nije spominjao. Silna izjedanja i nedoumice sve su mu snažnije nagrizale dušu te se napokon odvažio napraviti korak. Iz video kluba iznajmio je kameru te odlučio dokumentirati preljub, ako li ga uopće ima. Prema glasinama, Lilly bi ne rijetko dočekivala Mirelu u sjenici blizu njezine autobusne stanice, po njenu povratku iz škole.

Drhtava snimka, na kojoj se u prvome planu svako malo nazirala Sejina ruka pri odmicanju granja živice u koju se uvukao, jasno je prikazivala 'dirljivi' susret preljubnica pa i besramni poljubac. No u momentu kada se Lillyna ruka stala uvlačiti pod Mirelinu majicu, Sejo je izgubio prisebnost i od groze i groznice, ispala mu je kamera. Snimka je završila ubrzanim nožicama naših čednih antagonistica koje su shvatile da se nešto čudno događa, no kameleona Seju koji se od muke stopio sa zelenilom granja nisu primijetile.

Zadnjim tehnološkim krikom, miksanjem pomoću dva videa, Sejo je namontirao uvodnu špicu ukravši je sa holivudskih filmova, a epilog se sastojao od preko dvadesetak komentara ove opscene veze, njihovih zajedničkih prijatelja i poznavatelja. Sejo je nadljudskom strpljivošću i u tajnosti snimku prikazivao po kvartu, pa dosnimavao komentare među kojima je bilo prijetećih, pa i degutantnih.

Snimku je napokon poslao na kućne adrese besramnih preljubnica, bez da je prethodno pokazivao bilo kakav znak svijesti o njihovoj izdaji. Možda je Lilly i više sudio, smatrajući ovaj eksces samo čvorom u dugačku konopu njezinih iskustava.

Po spoznaji da osvetom nije ozdravio, u duševnom rastrojstvu mir je potražio u lomači pred kućom na kojoj je spalio snimku originala. Istom je zauvijek slomio vesla 'dvojca' kojem nije uspio biti kormilarom. Zaveslao je nazad prema duhovnoj obali, ponovno i zauvijek(?) u 'skifu'.

Tagovi: Daniel Bele, Celeber, hip-hop
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
BEOGRAD – Početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu kapitala obeležili su mešoviti rezultati berzanskih indeksa i nevelika investiciona aktivnost, pri čemu je najviše trgovano akcijama „Dunav osiguranja“.
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
ANALITIČARI
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
NEW YORK - Bitcoin je pao za 40% od travnja, a to više nije zbog njegove korelacije s tržištima dionica, piše Morgan Stanley u istraživačkom izvješću od 12. svibnja.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u opreznom trgovanju u ponedjeljak Crobex indeksi su kliznuli 0,2 posto, prateći tako smjer europskih burzovnih indeksa, a pritom je u fokusu investitora bila dionica HPB-a, jedina s milijunskim prometom.
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
UPOZORENJE
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
BERLIN - Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje ovise izravno ili neizravno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
KAMATNE STOPE
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
NEW YORK - Europska središnja banka (ECB) povećat će svoje kamatne stope tri puta ove godine kako bi ugušila inflaciju, kažu ekonomisti u anketi Bloomberga, koji svoje stavove temelje na sve većem mišljenju među kreatorima politike ECB-a da je potrebno hitno djelovati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE