GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvadeset godina od osnivanja HZ Herceg-Bosne: Neuspio eksperiment koji je donio tek haške optužnice

Dvadeset godina od osnivanja HZ Herceg-Bosne: Neuspio eksperiment koji je donio tek haške optužnice
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2011 / 15:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenoga 1991. godine.

Predsjednik Hrvatske zajednice, poslije Hrvatske Republike Herceg-Bosne je predstavljao i zastupao Herceg-Bosnu u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Bio je nadležan za teritorijalnu cjelovitost i opstanak Herceg-Bosne. Predsjednik se nije birao nego je bio izabran od strane članova Predsjedničkog vijeća. Predsjedničko vijeće Hrvatske Republike Herceg-Bosne uz predsjednika imalo je glavnu izvršnu vlast u Hrvatskoj zajednici, poslije Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni. Prvi predsjednik je bio Mate Boban, a drugi i posljednji Krešimir Zubak.

Vlada HZ Herceg-Bosne samostalno je donosila zakone i druge akte, vodila unutarnju politiku. Kada je proglašena Hrvatska Republika Herceg-Bosna, konstituiran je i Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne pa je Vlada HR Herceg-Bosne donosila zakone i druge akte zajedno sa Zastupničkim domom.

Mate Boban bio je utemeljitelj i prvi predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Hrvatske Republike Herceg-Bosne, utemeljitelj i vrhovni zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane, te jedan od predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Dana 19. studenog 1993. godine, nakon sastanka sa Franjom Tuđmanom u Zagrebu, Boban je smijenjen, a za njegova nasljednika je izabran Krešimir Zubak. Kratki Bobanov "mandat" ipak je bio dovoljan da ga se upamti po sramotnim koncentracijskim logorima za Bošnjake, pokolju u Ahmićima i rušenju Starog mosta.

Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini (HDZ BiH), kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine. Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma, 18. ožujka 1994.

Šest dana prije formiranja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, 12. studenog1991. godine, posavski su Hrvati u Slavonskom Brodu formirali Hrvatsku zajednicu Bosanska Posavina, koja je počela s organiziranjem Hrvata posavskog kraja. Na žalost današnji političari se sve manje sjećaju događanja s formiranja zajednice posavskih Hrvata, no ona je bitan element kasnijeg utemeljenja HZ Herceg Bosna.

Nastanak Herceg Bosne može se pripisati jednom čovjeku: Franji Tuđmanu. Tuđman je tu državu formirao na etničkom čišćenju i koncentracijskim logorima, sve kako bi ostvario svoj san ispravljanja “neprirodnih” granica RH i oživljavanja Banovine Hrvatske, istaknuo je u ponedjeljak haaški tužitelj Kenneth Scott u završnim riječima na suđenju šestorici čelnika Herceg Bosne, koje nakon četiri godine ulazi u završnicu.

Haška presuda šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne bit će, prema sadašnjem rasporedu na Haškome sudu, izrečena tek u lipnju sljedeće godine, a optuženi bosanski Hrvati i sljedećih bi godinu dana mogli provesti u pritvoru čekajući presudu.

Predsjednik Haškog suda Patrick Robinson u svom je ovotjednom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a najavio da se predviđa da bi 'presuda mogla biti izrečena u lipnju 2012.'. Također, dodao je kako je 'možda neizbježna' i daljnja revizija datuma izricanja presude zbog problema s odljevom kvalificiranog osoblja s Haškog suda i kompleksnosti samoga predmeta.

Šestorica bosanskih Hrvata u pritvoru su više od sedam godina odnosno od 5. travnja 2004. godine kada su se dobrovoljno predali.

Tagovi: HZ Herceg-Bosna, Mate Boban, Krešimir Zubak, Franjo Tuđman, Haški tribunal, HVO
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ponešto ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna, uz vrlo skroman promet, indeksi zabilježili tek blage promjene, dok investitori nove smjernice čekaju od sezone objava financijskih izvješća kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koja bi trebala započeti idućega tjedna.
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE