GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvadeset godina od mišljenja Badinterove komisije, "službenog" raspada Jugoslavije

Dvadeset godina od mišljenja Badinterove komisije,
PRISJEĆANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2011 / 19:41
Autor: raspada Jugoslavije
PARIZ - 29. studenoga 1991. "Badinterova komisija" je donijela procjenu o stanju u SFRJ. Ova odluka je pružila pravnu podlogu za priznanja nezavisnosti republika. U Bruxellesu danas tvrde da je Zapadni Balkan “uspješna priča“.
Prema mišljenju „Badinterove komisije“, nazvane po predsjedavajućem, francuskom pravniku, Robertu Badinteru, SFRJ se raspala, a granice između bivših federativnih jedinica uzete su kao državne granice novonastalih zemalja, koje se silom ne mogu mijenjati. Taj zaključak je donesen 29.11.1991. Danas, dvadeset godina kasnije, u Centru za europsku politiku u Briselu smatraju da je put formiranja novih balkanskih država bio trnovit, ali se okončao s uglavnom dobrim rezultatima.

„Badinterov izvještaj poslužio je ka neka vrsta olakšanja, pravnog i diplomatskog za EU da prizna nezavisnost država nastalih raspadom nekadašnje Jugoslavije. Izvještaj je u najvećoj mjeri zasnovan na već uspostavljenim međunarodno-pravnim principima, na prvom mjestu na Konvenciji iz Montevidea iz 1933. godine koja je položila principe za definiranje država“, kaže za Deutsche Welle, Michael Emerson iz Centra za europsku politiku.

Badinterova komisija, koja je osnovana 27.8.1991, a svoje prvo mišljenje donijela 29.11. iste godine, imala je pet članova. Pored predsjedavajućeg, Roberta Badintera, tadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Francuske, tu su bili i predsjednici ustavnih sudova Njemačke, Italije, Španjolske i Belgije. Emerson naglašava da mišljenja ovakve vrste imaju svoje mjesto u međunarodnim odnosima, pri čemu ugledni pojedinci iz područja međunarodnog prava mogu da daju svoj doprinos u rješavanju kriznih situacija u svijetu. Tako je prema Emersonovom mišljenju kriza na Zapadnom Balkanu gotova, uz dva izuzetka.

Prvi od njih je Kosovo, koje ostaje otvoreno pitanje, jer je u vrijeme donošenja mišljenja bilo sastavi dio federativne republike Srbije.

„Njegov prethodni status je jedna stvar, dok se postavlja pitanje da li je Kosovo imalo opravdan razlog za secesiju od Srbije. Prema principima međunarodnog prava dobro definirani teritoriji i narodi koji imaju mogućnost upravljanja i koji su pretrpjeli tešku nepravdu od druge strane imaju slučaj za secesiju“.

Drugi izuzetak, prema Emersonovom mišljenju, jest BiH, koja je i dalje „mjesto bez vodstva“:

„Mir je očuvan u BiH i to je dobro, ali ustavni sistem loše funkcioniše. Ne mislim da Republika Srpska ima namjere da se odvoji i pripoji Srbiji, ali situacija je neobična i nefunkcionalna“, kaže Emerson.

U Centru za europsku politiku zaključuju da je dvadeset godina od raspada nekadašnje Jugoslavije, regija uglavnom u miru i da postepeno napreduje.

„Europske integracije idu svojim tokom, sporo, ali to je prirodno jer prilagođavanje europskim standardima nije samo tehnički već i duboko socijalni i politički proces“, zaključuje Emerson.

Istovremeno, prema procjenama nekih regionalnih demografa i analitičara, da nije došlo do raspada nekadašnje Jugoslavije, ona bi sada mogla imati populaciju od 22,5 milijuna stanovnika, bila bi primljena u EU u okviru proširenja iz 2004. i vjerojatno bi već bila i članica NATO.
Tagovi: Robert Badinter, Badinterova komisija, SFRJ, Jugoslavija, Kosovo, Europska unija, NATO
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE