GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dvadeset godina Jave - najpopularnijeg programskog jezika

Dvadeset godina Jave - najpopularnijeg programskog jezika
JAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2014 / 08:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najpopularniji programski jezik u svijetu Java iduće godine u siječnju obilježava 20 godina otkako se koristi, pri čemu njegova globalna popularnost i dalje raste, a slično je i u Hrvatskoj, gdje po procjenama ima 10 do 15 tisuća Java developera/programera odnosno oko 24 posto u ukupnom broju hrvatskih programera, a potražnja za njima raste.

Doznaje se to iz Hrvatske udruge Java korisnika (HUJAK) koja ove godine obilježava tri godine postojanja te danas u članstvu ima više od 35 pravnih i više od 250 fizičkih osoba uključenih u razvoj ili korištenje neke od tehnologija vezanih uz jezik i platformu Java.

HUJAK je, kako napominje njegov predsjednik Branko Mihaljević, i član međunarodne grupe od 300-injak udruga Java User Groups (JUG), odnosno više od 100 u EU te osim razmjene znanja i iskustava, informira i savjetuje oko edukacije i certifikacijskih postupaka, pomaže kod zaposlenja razvojnih inženjera i organizira Java konferencije.

Jedna od tih konferencija pod nazivom Javantura održana je sredinom studenoga, a kako najavljuje Mihaljević, u pripremi je i konferencija JavaCro'15 za iduću godinu kojom će uz ostalo obilježiti i 20 godina tog jezika, koji se u Hrvatskoj počeo koristiti kada i u svijetu - 1995.

U svijetu više od 9 milijuna Java developera

U svijetu Javu koristi više od 9 milijuna developera, što je po Mihaljeviću također potvrda popularnosti tog programskog jezika, koja i ne čudi jer iza njega stoji niz velikih tvrtki poput Oraclea, Googlea, IBM-a, Red Hata i Amazona.

Danas se u Javi programira praktički sve, od pametnih kartica, IoT uređaja i Android mobilnih aplikacija, preko TV prijamnika i Blue-Ray čitača, pa sve do poslužiteljskih i cloud aplikacija.

Među IT i općenito programerskim poslovima najbolji su u tzv. STEM području (science, technology, engineering and mathematics), dok se za zanimanje Java developera govori da je među najsretnijim jer za njim ne jenjava potražnja, za razliku od drugih. Trenutno je na globalnim portalima za zapošljavanje oglašeno više od 400 tisuća Java poslova.

Za te brojke Mihaljević kaže da je iznimno velika, kao što je i sve veća potražnja u cijelom svijetu za općenito IT stručnjacima svih profila, pogotovo u EU gdje 'proizvodnja' IT stručnjaka stagnira te ih već sada nedostaje oko pola milijuna, a do 2020. ta brojka bi mogla dosegnuti i njih milijun.

Java programeri su i među bolje plaćenim IT specijalistima pa primjerice u SAD-u njihova prosječna godišnja bruto plaća iznosi i više od 100 tisuća dolara.

Prema anketi HUJAK-a, prosječna plaća Java programera početnika u Hrvatskoj iznosi nešto malo više od 5.200 kuna neto, Java programeri s više od jedne godine iskustva u prosjeku dobivaju 7.500 kuna mjesečno, a oni s više od pet godina iskustva u prosjeku oko 9.500 kuna mjesečno.

Tagovi: Java, Java programeri, programski jezici, Hrvatska udruga Java korisnika, Branko Mihaljević, HUJAK
PROČITAJ I OVO
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
PRUGE
Kina i Rusija preuzele od EU posao rekonstrukcije pruga u Srbiji
BEOGRAD - Većim delom Kina, ali i Rusija, preuzele su radove, kreditiranje, ali delom i dokumentaciju koju je pripremila EU na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji. Reč je modernizaciji oko 400 kilometara železničkih pruga koje decenijama propadaju.
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
OBVEZNICE
Atlantic Grupa će prijevremeno otkupiti obveznice
ZAGREB - Uprava Atlantic Grupe na današnjoj je sjednici donijela odluku o prijevremenom otkupu (iskupu) dužničkih vrijednosnih papira, odnosno obveznica Društva oznake 3ATG (ranije ATGR-O-216A) i međunarodne identifikacijske oznake (ISIN) HRATGRO216A9, s dospijećem 2021. godine.
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ČARTER
Prihodi čarteraša ove godine potonuli 65 posto
ZAGREB - Prema novom prijedlogu, Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta temelje se na padu prihoda u sezoni, što možda odgovara nekim sezonskim sadržajima, ali mi ne živimo od špice i naši priljevi se slijevaju u zimskom periodu, što znači da unatoč 80 posto pada nećemo biti u mogućnosti koristiti mjere i morat ćemo nažalost otpuštati zaposlene ako ne dođe do neke izmjene.
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa ususret objavama poslovnih rezultata
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa, ali i primjetno veći promet.
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
FOREX
Dolar ojačao prema rizičnijim valutama, ulagači na oprezu
LONDON - Dolar je ojačao u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema valutama koje ulagači percipiraju rizičnijima budući da se oprezno trguje zbog skoka broja novooboljelih od Covida-19 u svijetu i slabog napretka u pregovorima o novom paketu poticaja u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE