GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dva KD-ova fonda najveći tjedni dobitnici

Dva KD-ova fonda najveći tjedni dobitnici
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2017 / 17:30
Autor: SEEbiz / Hrportfolio.hr
ZAGREB - Među 84 otvorena investicijska fonda jednak je broj fondova s porastom i padom vrijednosti udjela. 

Rast vrijednosti bilježi 41 fond, pad također 41, a dva fonda bilježe tjedan bez postotne promjene. Pet je fondova tjedan zaključilo rastom većim od jedan posto, a nije bilo fondova s padom većim od jedan posto.

Na ljestvici deset fondova s najvećim rastom osam mjesta su zauzeli dionički, a po jedno mjesto posebni i mješoviti fond. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od -0,70 posto do 2,05 posto.

Od 27 dioničkih fondova rast bilježi njih 12. Najviše je porastao KD Energija, za 2,05 posto, što ga čini i dobitnikom tjedna. Ovaj fond u SAD-u ulaže 46 posto portfelja, u Nizozemskoj sedam posto, a u UK i Kanadi po šest posto. U naftu i plin (energetski sektor) investira nešto više od 45 posto portfelja. KD Europa je zabilježio rast od 1,42 posto, a ZB euroaktiv je tjedan zaključio uvećanjem od 1,29 posto. Najveći pad bilježi Platinum Global Opportunity, za 0,70 posto, a slijede InterCapital SEE Equity i A1 s padom od 0,53 posto i 0,52 posto.

Od sedam posebnih fondova poraslo ih je pet, dok je Raiffeisen zaštićena glavnica zabilježio tjedan bez postotne promjene. Raiffeisen Dynamic bilježi porast od 0,62 posto, a ZB Future 2055 i ZB Future 2040 su porasli za 0,24 posto. Raiffeisen Harmonic je pao za 0,69 posto.

Od 14 mješovitih fondova polovina bilježi rast vrijednosti udjela. OTP uravnoteženi predvodi dobitnike s uvećanjem vrijednosti od 1,59 posto, slijede HPB Global (0,45%) te Allianz Portfolio s rastom od 0,07 posto. KD Balanced je pao za 0,64 posto, a You Invest Active za 0,10 posto.

Od 15 obvezničkih fondova, porast bilježe samo tri fonda. Najviše je, za 0,21 posto, porastao PBZ Short term bond fond, a s uvećanjem od 0,08 posto slijedi ga Addiko Conservative dok je Neta Emerging Bond uvećan za minimalnih 0,004 posto. OTP Short-term bond je pao za 0,24 posto, a Raiffeisen Bonds i Raiffeisen Classic bilježe pad od 0,11 odnosno 0,10 posto.

Rast vrijednosti bilježi 14 od 21 novčanih fondova, dok Raiffeisen Cash bilježi tjedan bez postotne promjene. Najviše je, za 0,02 posto, cijena udjela porasla fondu PBZ Dollar dok Locusta Cash i Zodaks Cash bilježe rast od 0,01 posto. Najviše je, za 0,04 posto, vrijednost pala fondovima OTP euro novčani i Raiffeisen euroCash.
Promatramo li prinose ostvarene od početka 2017. godine, najveći porast među dioničkim fondovima bilježe ZB BRIC (16,01) i ZB trend (13,91%).

Posebne fondove predvodi Raiffeisen Harmonic (5,92%), dok je najuspješniji mješoviti fond PBZ Conservative 10 s prinosom od 4,09 posto. Među obvezničkim fondovima od početka godine najveći je rast, od 4,41 posto, ostvario Addiko Conservative. Novčane fondove predvode PBZ Dollar i Locusta Cash  fond s prinosom od 0,67 i 0,66 posto.

Prema rezultatima u zadnjih 12 mjeseci, među dioničkim fondovima najznačajniji porast bilježi ZB trend (19,21%), a slijede ZB BRIC%2B s porastom od 15,83 posto i Capital Breeder (13,44%). Kod posebnih fondova najviše je rastao ZB Future 2030 (4,76%). Mješovite predvodi HPB Global kojem je vrijednost uvećana za 5,64 posto, a slijedi Addiko Balanced s porastom od 4,93 posto. Addiko Conservative je s rastom od 4,58 posto prvi među obvezničkim fondovima, a slijedi InterCapital Bond (4,24%). Na ljestvici novčanih fondova vrijednost je najviše uvećana fondu PBZ Dollar (0,99%) a slijedi Locusta Cash s prinosom od 0,94 posto.

NAPOMENA: Kod izračuna tjednih promjena fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 15.09.2017. do 22.09.2017. godine.

Tagovi: KD Energija, KD Nova Europa, OTP uravnoteženi, HPB Global, InterCapital SEE Equity, Allianz Portfolio, Platinum Global Opportunity
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE