GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dužnosnici Feda: Visoke kamatne stope još će neko vrijeme biti stvarnost

Dužnosnici Feda: Visoke kamatne stope još će neko vrijeme biti stvarnost
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2023 / 22:13
Autor: SEEbiz / CNBC
WASHINGTON – Dužnosnici Federalnih rezervi predani su borbi protiv inflacije i očekuju da će više kamatne stope ostati na snazi dok se ne postigne veći napredak, pokazuje zapisnik sa sastanka središnje banke u prosincu objavljen u srijedu.

Na sastanku na kojem su kreatori politike podigli svoju ključnu kamatnu stopu za još pola postotnog boda, izrazili su važnost zadržavanja restriktivne politike dok je inflacija neprihvatljivo visoka.

"Sudionici su općenito primijetili da će se morati zadržati restriktivni politički stav sve dok pristigli podaci ne pruže povjerenje da je inflacija na trajnom silaznom putu do 2 posto, što će vjerojatno potrajati", navodi se u sažetku sastanka. “S obzirom na postojanu i neprihvatljivo visoku razinu inflacije, nekoliko je sudionika komentiralo da povijesno iskustvo upozorava na prerano labavljenje monetarne politike.”

Povećanje je prekinulo niz od četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa za tri četvrtine boda, dok je ciljni raspon za referentnu stopu fondova podignut na 4,25%-4,5%, što je najviša razina u 15 godina, piše CNBC.

Dužnosnici su također rekli da će se usredotočiti na podatke kako budu napredovali i uvidjeti "potrebu za zadržavanjem fleksibilnosti i opcija" u pogledu politike.

Dužnosnici su nadalje upozorili da javnost ne bi trebala previše "iščitavati" potez Saveznog odbora za otvoreno tržište koji određuje stopu da smanji tempo povećanja.

„Broj sudionika naglasio je da bi bilo važno jasno priopćiti da usporavanje tempa povećanja stopa nije pokazatelj bilo kakvog slabljenja odlučnosti Odbora da postigne svoj cilj stabilnosti cijena ili prosudbe da je inflacija već na niskom nivou. upornom silaznom putanjom”, stoji u zapisniku.

Nakon sastanka, predsjednik Feda Jerome Powell naznačio je da je, iako je postignut određeni napredak u borbi protiv inflacije, vidio samo znakove zaustavljanja i očekuje da će se stope zadržati na višim razinama čak i nakon prestanka povećanja.

Zapisnik odražava te osjećaje, napominjući da niti jedan član FOMC-a ne očekuje smanjenje stopa u 2023., unatoč tržišnim cijenama.

Tržišta trenutno određuju cijene u vjerojatnosti povećanja stope od ukupno 0,5-0,75 postotnih bodova prije nego što zastanu kako bi procijenili učinak povećanja na gospodarstvo. Trgovci očekuju da će središnja banka odobriti povećanje od četvrtine boda na sljedećem sastanku, koji završava 1. veljače, prema podacima CME grupe.

Trenutačne cijene također ukazuju na mogućnost malog smanjenja stopa do kraja godine, pri čemu će stopa sredstava biti u rasponu od 4,5%-4,75%. Dužnosnici Fed-a su, međutim, više puta izrazili sumnju u bilo kakvo labavljenje politike u 2023.

U zapisniku je navedeno da se dužnosnici bore s dvojakim političkim rizicima: prvi, da Fed ne održava stope dovoljno dugo dovoljno visokima i dopušta da inflacija raste, slično iskustvu iz 1970-ih; i drugo, da Fed predugo drži restriktivnu politiku i previše usporava gospodarstvo, "potencijalno stavljajući najveći teret na najranjivije skupine stanovništva."

Međutim, članovi su rekli da vide rizike veće od preranog popuštanja i dopuštanja da inflacija divlja.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE