GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dužnosnici Feda: Visoke kamatne stope još će neko vrijeme biti stvarnost

Dužnosnici Feda: Visoke kamatne stope još će neko vrijeme biti stvarnost
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2023 / 22:13
Autor: SEEbiz / CNBC
WASHINGTON – Dužnosnici Federalnih rezervi predani su borbi protiv inflacije i očekuju da će više kamatne stope ostati na snazi dok se ne postigne veći napredak, pokazuje zapisnik sa sastanka središnje banke u prosincu objavljen u srijedu.

Na sastanku na kojem su kreatori politike podigli svoju ključnu kamatnu stopu za još pola postotnog boda, izrazili su važnost zadržavanja restriktivne politike dok je inflacija neprihvatljivo visoka.

"Sudionici su općenito primijetili da će se morati zadržati restriktivni politički stav sve dok pristigli podaci ne pruže povjerenje da je inflacija na trajnom silaznom putu do 2 posto, što će vjerojatno potrajati", navodi se u sažetku sastanka. “S obzirom na postojanu i neprihvatljivo visoku razinu inflacije, nekoliko je sudionika komentiralo da povijesno iskustvo upozorava na prerano labavljenje monetarne politike.”

Povećanje je prekinulo niz od četiri uzastopna povećanja kamatnih stopa za tri četvrtine boda, dok je ciljni raspon za referentnu stopu fondova podignut na 4,25%-4,5%, što je najviša razina u 15 godina, piše CNBC.

Dužnosnici su također rekli da će se usredotočiti na podatke kako budu napredovali i uvidjeti "potrebu za zadržavanjem fleksibilnosti i opcija" u pogledu politike.

Dužnosnici su nadalje upozorili da javnost ne bi trebala previše "iščitavati" potez Saveznog odbora za otvoreno tržište koji određuje stopu da smanji tempo povećanja.

„Broj sudionika naglasio je da bi bilo važno jasno priopćiti da usporavanje tempa povećanja stopa nije pokazatelj bilo kakvog slabljenja odlučnosti Odbora da postigne svoj cilj stabilnosti cijena ili prosudbe da je inflacija već na niskom nivou. upornom silaznom putanjom”, stoji u zapisniku.

Nakon sastanka, predsjednik Feda Jerome Powell naznačio je da je, iako je postignut određeni napredak u borbi protiv inflacije, vidio samo znakove zaustavljanja i očekuje da će se stope zadržati na višim razinama čak i nakon prestanka povećanja.

Zapisnik odražava te osjećaje, napominjući da niti jedan član FOMC-a ne očekuje smanjenje stopa u 2023., unatoč tržišnim cijenama.

Tržišta trenutno određuju cijene u vjerojatnosti povećanja stope od ukupno 0,5-0,75 postotnih bodova prije nego što zastanu kako bi procijenili učinak povećanja na gospodarstvo. Trgovci očekuju da će središnja banka odobriti povećanje od četvrtine boda na sljedećem sastanku, koji završava 1. veljače, prema podacima CME grupe.

Trenutačne cijene također ukazuju na mogućnost malog smanjenja stopa do kraja godine, pri čemu će stopa sredstava biti u rasponu od 4,5%-4,75%. Dužnosnici Fed-a su, međutim, više puta izrazili sumnju u bilo kakvo labavljenje politike u 2023.

U zapisniku je navedeno da se dužnosnici bore s dvojakim političkim rizicima: prvi, da Fed ne održava stope dovoljno dugo dovoljno visokima i dopušta da inflacija raste, slično iskustvu iz 1970-ih; i drugo, da Fed predugo drži restriktivnu politiku i previše usporava gospodarstvo, "potencijalno stavljajući najveći teret na najranjivije skupine stanovništva."

Međutim, članovi su rekli da vide rizike veće od preranog popuštanja i dopuštanja da inflacija divlja.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
RAST
Wall Street: Indeksi porasli nakon turbulentne trgovine
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak nakon iznimno volatilne trgovine.
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
PRESUDA
Američki sud naredio podružnici Deutsche Börse da preda iransku imovinu
WASHINGTON - Američki sud naredio je podružnici Clearstream njemačkog burzovnog operatora Deutsche Börse da preda oko 1,7 milijardi dolara imovine koju drži iranska središnja banka, Bank Markazi.
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turisthotel u fokusu, blagi rast CROBEX-a
ZAGREB - Blagim rastom CROBEX je prekinuo trodnevni negativni niz na Zagrebačkoj burzi.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
OMF-ovi
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u veljači porasla 0,7%
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova krajem veljače 2023. iznosila je 18 milijardi eura, što je 116,8 milijuna eura ili 0,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Hanfe.
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
KAMATNE STOPE
Švicarska narodna banka ključnu kamatnu stopu podigla za 0,5%
BERN - Švicarska narodna banka povećala je danas ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova na 1,5 posto. Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, banka je objavila da je to odgovor na "ponovne inflatorne pritiske". Pritom nisu isključili dodatna povećanja u narednim mjesecima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE