GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuričin: Srbija u pred fazi kliničke smrti

Đuričin: Srbija u pred fazi kliničke smrti
SLIKOVITO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2015 / 10:12
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Vlada Srbije uspešno je prošla prvu stepenicu fiskalne konsolidacije, jer je smanjenje budžetskog deficita i zaokret ka privrednom rastu bolji od očekivanja.
To je izjavio profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin ali i naglasio da sledeća faza treba da bude podizanje nivoa privrednih aktivnosti i reindustrijalizacija zemlje.

Budžetski deficit je značajno redukovan, a od negativnih projekcija rasta sada se očekuje bar nulta stopa ili pozitivan privredni rast na kraju godine i to je ohrabrenje, rekao je Đuričin i naglasio da je neophodno podizanje nivoa ekonomske aktivnosti u Srbiji.

Što se vraćanja na stari nivo plata i penzija, MMF, kako je istakao, insistira da se ukupni troškovi za plate smanje na sedam odsto BDP-a, a za penzije na 11 odsto i naglasio da će Vlada morati toga da se drži jer je to preduslov sporazuma iz predostrožnosti sa MMF-om. On smatra da nije održivo podizati plate i penzije pre nego što se stvori prostor za to povećanje iz privrednog rasta i naglašava da bi Vlada morala da vodi računa ne samo o sadašnjim već i budućim generacijama, posebno kada se ima u vidu da se uzimaju novi krediti da bi se finansirao deficit.

Ohrabrujući su rezultati fiskalne konsolidacije u prva četiri meseca ove godine, ali treba imati u vidu da je snaga srpske ekonomije sada takva da smo u pred fazi "kliničke smrti" i to najviše zbog deindistrijalizacije koja je sprovođena prethodnih godina i zato što naša ekonomija zavisi od uvoza i strane štednje, istakao je Đuričin i ponovio da je jedini izlaz reindustrijalizacija.

"Finansijaka konsolidacija je nužno zlo, a posle toga treba da usledi faza investicija i restrukturiranja", dodao je Đuričin i naglasio da je sada potreban industrijski i socijalni razvoj zemlje, uz podršku države, a ne da se sve prepusti "nevidljivoj ruci tržišta".

"Nevidljiva ruka tržišta više ne sme da bude alibi ni jednoj vladi u Srbiji za nečinjenje, jer se to promenilo i u ekonomskoj teoriji i praksi", kazao je Đuričin.

Sada više ne treba da bude reči o tome da li postoji politička volja za reindustrijalizaciju u Srbiji, sada je to neminovnost, poručio je Đuričin, istakavši da za to treba dosta vremena i sredstava, ali to ne može spontano i "nevidljivom rukom tržišta" već uz sistemski plan Vlade.

On je naglasio da je makroekonomske mere u Srbiji ubuduće treba da budu u funkciji privrednog razvoja i u skladu sa potrebama preduzeća.

Kada je reč o zahtevima MMF-a za povećanje cena struje, Điričin je ocenio da je prirodno očekivanje MMF-a da počne otklanjenje cenovnih dispariteta, među kojima su najznačajnije cene struje, kao i da resursi koje kontroliše država budu ekonomski održivi.

"Ne može to više da se odlaže i moramo se prilagoditi na trend rasta cena struje bar kao u regionu", ocenio je Đuričin.

Foto: Politika

Tagovi: Dragan Đuričin, srpska ekonomija, Vlada Srbije, MMF
PROČITAJ I OVO
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
STAGNACIJA
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da se oporavak gospodarstva nastavlja, a da je središnja banka još daleko od razmatranja povećanja kamata.
Spojen Pelješki most
MOST
Spojen Pelješki most
KOMARNA - Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
NAJAVE
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Fond nekretnina Equinox nepremičnine od jeseni će također biti uvršten na Ljubljansku burzu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE