GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đuričin: Reindustrijalizacija Srbije trajaće bar 20 godina

Đuričin: Reindustrijalizacija Srbije trajaće bar 20 godina
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2013 / 22:25
Autor: SEEbiz / Danas
BEOGRAD - Reindustrijalizacija Srbije ne može biti obavljena bez uključenja u tehnološki nivo Evrope i trajaće bar 20 godina, kaže profesor Dragan Đuričin.
Privreda Srbije je impotentna i raštimovana, izložena je permanentnom inflacionom pritisku i problemima sa konkurentnošću ekonomije jer nije uspela da savlada tranzicioni šok, rekao je on najavljujući ključnu temu savetovanja "Kopaonik biznis forum".

Pri tome je "obnavljanje nekad konkurentnih proizvoda u Srbiji, san koji se više ne može sanjati" nego težište treba staviti na energetiku, hranu i prehrambenu industriju uz uvažavanje četiri evropska pravila: održiva energetika, integrisani transport, sigurna hrana i socijalni troškovi starenja stanovništva.

On je imao neobično mnogo kritičkih primedbi na držanje centralne banke i tvrdi da je „prethodna vlada, a delimično i sadašnja, talac centralne banke" i njene preuske platforme inflacionog targetiranja čiji ciljevi, uostalom, uglavnom nisu ostvarivani „jer nije postojalo koheziono sidro ekonomske politike".

Đuričin je veoma kritikovao prethodnu vladu Srbije jer se dugo, i pošto su svi promenili pravila, držala prevaziđenih mantri "naivnog liberalizma odnosno načela da će nevidljiva ruka tržišta rešiti sve probleme, da bi državu trebalo povući sa svih pozicija i pustiti strane investitore da odrade ono što treba da se odradi".

"Nije jasno zašto je naša centralna banka toliko uobražena kad se zna da je referentna kamatna stopa u nekim periodima bila i sedam puta viša od one u SAD", rekao je Đuričin i dodao da u Srbiji imamo "realno depresiran kurs i visoke kamate, a u tim uslovima nema reindustrijalizacije".

"Dobro je što je ova vlada shvatila da rešenja nisu u monetarnim merama", rekao je Đuričin i dodao da se on zalaže za čvrst, realan i konkurentan kurs dinara, ali "sa ovim se ne slažu svi".

"U međuvremenu se ceo svet okrenuo vidljivoj ruci države i antikriznim programima reindustrijalizacije", rekao je Đuričin.

Pokrovitelj kopaoničkog savetovanja je Vlada Srbije, koju će u njegovom radu predstavljati premijer i pet ministara.

Tagovi: Dragan Đuričin, reindustrijalizacija Srbije, Narodna banka Srbije, NBS
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
STAGNACIJA
Wall Street stagnirao, poruke Feda očekivane
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen, nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell poručio da se oporavak gospodarstva nastavlja, a da je središnja banka još daleko od razmatranja povećanja kamata.
Spojen Pelješki most
MOST
Spojen Pelješki most
KOMARNA - Podizanjem posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješki most je u četvrtak potpuno spojen i proteže se od od Komarne na kopnenoj strani, do Brijeste na Pelješcu.
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
NAJAVE
Prvi nekretninski fond od jeseni na Ljubljanskoj borzi
LJUBLJANA - Fond nekretnina Equinox nepremičnine od jeseni će također biti uvršten na Ljubljansku burzu.
Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta
POVIJESNI TRENUTAK
Podignut i posljednji segment Pelješkog mosta
KOMARNA - Posljednji, 165. i 220 tona teški segment Pelješkog mosta podignut je i čeka se da se postavi na svoje mjesto. Nakon postavljanja elementa kineski radnici kreću sa zavarivanjem i oko 23 sata se očekuje da to bude gotovo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE