GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović: SPC nikako da razumije realnost

Đukanović: SPC nikako da razumije realnost
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2015 / 12:38
Autor: SEEbiz / Portal Analitika
PODGORICA - Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da postoje određene strukture koje nikako da razumiju novu realnost u državi, kao što je slučaj sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).
"Savršeno mogu razumjeti da je SPC imala svoj stav o političkim pitanjima i da ih ima i danas, ali ne razumijem kada se to agresivno nameće i zloupotrebljava, a pogotovo kada se time manipuliše u vršenju vjerske službe", kazao je Đukanović na tribini u Nikšiću na kojoj je govorio o susretu NATO integracijama.

On je rekao da vjeruje da bi vjersku službu trebalo obavljati onako kako je to kanonski predviđeno, a da svaki građanin, uključujući i onoga koji nosi mantiju ima pravo na politički stav.

"No, vrlo često imamo manipulaciju i kako sam shvatio dobar dio SPC ima nepovjerenje prema nezavisnosti Crne Gore. Ne razumijem kako jedan dio njih i dalje shvata da je to pitanje ad acta. Crna Gora je nezavisna i to je nepromjenljivo Država ne želi da se miješa u vjerska pitanja, ali način na koji to pojedini ljudi iz vrha SPC tumače je nešto na što ne možemo pristati", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, država bi po njima morala ostati na distanci i da ne čini što je praksa svakog demokratskog društa, da se bavi uređenjem odnosa sa crkvom.

"Tu slobodu vjerosipovijesti i odvojenost crkve i drzave SPC tumači tako da država nema nikakva prava u odnosu na crkvu, a da crkva ima sva prava da uređuje državna pitanja", rekao je Đukanović.

On je istakao da ne može biti prihvatljivo tumačenje da je SPC jedini mogući izbor pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori, jer to "prema našem doživlajju nije sloboda vjeroispovijesti".

"Imate samo jedan izbor da idete samo u ovu crkvu. To je kao i u politici da vam neko kaže možete imati svoje opredjeljenje, ali morate biti član Saveza komunista. Država i crkva treba da ostanu odvojeni, ali da država mora stvoriti uslove da svaki vjernik moze biti u crkvi shodno opredjeljenju", rekao je Đukanović.

On je ukazao da je Crnogorska pravoslavna crkva "bila ustavna kategorija 1905" i istakao da sada savremena Crna Gora" ne misli da treba da osniva crkve i utvrđuje da li imaju kanonsko pravo, ali da nijesu u pravu čelnici SPC kada u odbrani svog monopiola pokuašavju krivicu da prebace na državu".

"Samo želimo da poštujemo načelo slobode vjerosipovijesti i sprečavamo pokušaje da neko sam u ime države uređeuje odnose u društvu. Zakon po kome je sve ovo danas uređeno je zakon iz 1975.godine, pa hoće li neko reći da nije vrijeme za novi, a ja mislim da smo odavno odocnili...
Nijesmo krenuli prečicom, već smo ponudili javne rasprave, ali njih obicno izbjegavaju oni koji nemaju argument", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je vrlo indikativno ko pokušava da onemogući javne rasprave, ali da će država, bez obzira na opstrukcije dozvoliti onima koji su bili onemogućeni da kažu šta misle, da nam predlože i sve će biti u skladu sa evropskom praksom.

"I nijedan zakon se više ne donosi, a da se prethodno ne dobije mišljenje iz Savjeta Evrope, jer želimo harmonizaciju sa najvisim evropskim standardima", rekao je Đukanović.

Govoreći o vlasništvu nad crkvenom imovinom, on je kazao da nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti tretira pitanje vlasništva i "otuda nervoza, jer žele da se to pitanje zatvori".

"Sve što je vaše morate imati za ta dokumenta i niko vam nece oduzimati. Mi ne želimo da otimamo hramove bilo kome. Hramovi su vrlo često podizani dobrovoljnim prihodima mještana i ne može im ih niko otimati, već oni njima pripadaju, a pogotovo ova vlast koja je vratila imovinu, deviznu stednju neće nikome nista oduzimatii", rekao je Đukanović.


Tagovi: Milo Đukanović, SPC, Srpska pravoslavna crkva, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE