GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik ostaje bez bogatih jahtaša

Dubrovnik ostaje bez bogatih jahtaša
JAHTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2022 / 08:40
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Prije dvije godine nije bilo kruzera, ali je bilo mnogo jahti koje su za svoje omiljene destinacije odabrale Hrvatsku i Dubrovnik.

Tamo su u samo tri tjedna potrošili i do pola milijuna eura. Gosti iz snova, posebno prošle godine, kada je postavljen rekord u broju dolazaka jahti, Dubrovnik su već nazvali "hrvatskim Monte Carlom", piše Dubrovački vjesnik.

No, ove godine niti jedan vlasnik jahte nije se odlučio za Dubrovnik, osim one koja je bila na zimskom vezu u Gružu. Je li problem činjenica da su vlasnici luksuznih jahti često Rusi koji će, razumljivo, izbjegavati dijelove Europe u kojima im se može dogoditi zapljena imovine ili je u pitanju nešto drugo, Dubrovački vjesnik pokušao je doznati od menadžera jahti.

"Razlog izostanka nautičara je prije svega situacija zbog rata u Ukrajini, a veliki dio nautičara na Mediteranu oduvijek su bili Rusi. Ne očekujemo ih nigdje na Mediteranu, pa tako ni u Hrvatskoj. Turska će sigurno imati koristi iz ovoga jer mnoga plovila u ruskom vlasništvu su već u Turskoj i sigurno će imati bolju sezonu od nas. Na Mediteranu se očekuje određeni neuspjeh, a vidjet ćemo koliko ih je. Teško je predvidjeti. Radimo dobro booking do sada, ali očekujem da će ove sezone biti nešto manje nego prethodne dvije pandemije "Vidjet ćemo kakve će biti brojke na kraju sezone. Ove godine će biti manje Amerikanaca jer je rat u Europi, a u Europi su svi isti“, rekao je Dorijan Dujmić, direktor BWA Yachting Hrvatska.

U odnosu na 2021., u Zračnu luku Dubrovnik loše slijeću i privatni zrakoplovi, a razlog je zasigurno isti - zaobilaze ih bogati Rusi, a Amerikanci s pogledom na kartu Europe zatrpani su dolaskom iz Hrvatske, koji se čini samo nekoliko centimetara dalje do Ukrajine i ratnih sukoba, prenosi Poslovni dnevnik.

"Od početka godine do danas u Zračnoj luci Dubrovnik bilo je oko 247 letova poslovnog i općeg zrakoplovstva (privatnih letova). U odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju broj letova povećan je za oko 13,83 posto", rekao je Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne luke Dubrovnik.

Prošle godine značajan dio prometa općeg i poslovnog zrakoplovstva činili su veći zrakoplovi u privatnom vlasništvu (Bombardier Global Express, Gulfstream V i dr.), a Zračna luka Dubrovnik očekuje da će veliki dio prometa općeg i poslovnog zrakoplovstva biti ove godine Naravno, zbog sankcija koje su Rusiji uvedene zbog rata u Ukrajini, očekujemo manji broj ruskih putnika – gostiju”, zaključio je.

Tagovi: Dubrovnik, jahtaši, jahte, ruski turisti, rat u Ukrajini, Dorijan Dujmić, Zračna luka Dubrovnik
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE