GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državno odvjetništvo: U tijeku je istraga "Lora 3"

Državno odvjetništvo: U tijeku je istraga
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.12.2011 / 20:20
Autor: ;i:3;s:10:
SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je danas na svojim web stranicama sažeti prikaz postupanja u vezi s počinjenim kaznenim djelima ratnih zločina u vojnom zatvoru "Lora" u Splitu u kojem stoji da je u tijeku istraga za "Loru 3" u sklopu koje je zatraženo kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradavanje grupe zarobljenika – pripadnika tzv. "nikšićko-šavničke grupe“.
Državno odvjetništvo je istaknulo da se na „sažet prikaz“ odlučilo povodom „često i/ili netočnog izvješćivanja javnosti“ u vezi s kaznenim postupcima koji su se vodili ili se još vode u vezi počinjenih ratnih zločina u vojnom zatvoru „Lora“.

Državno odvjetništvo navodi da je kao rezultat ranijih postupanja („Lora 1“ i „Lora 2“, i posebno suradnje s vrhovim državnim tužilaštvom Republike Crne Gore te informacije jedne nevladine udruge, a u sklopu predmeta "Lora 3", zatraženo „kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradanje grupe zarobljenika – pripadnika tzv. 'nikšićke skupine', koji su dovedeni u vojni zatvor u 'Lori' da bi bili zlostavljani“.

„U tijeku je provođenje navedene obrade radi provjere navoda i utvrđivanja svih okolnosti stradanja zarobljenika“, objašnjava Državno odvjetništvo. Dodaje se kako se pored navedenog, provode izvidi i prikupljaju dokazi o svim drugim mogućim nezakonitostima počinjenim u vojnom zatvoru „Lora“ u Splitu.

U vojno-istražnom centru „Lora“ u Splitu tijekom Domovinskog rata bili su smješten zarobljeni srpski i crnogorski vojnici, ali i civili.

Državno odvjetništvo napominje kako se u svim dosadašnjim predmetima (u vezi s „Lorom“), korištenjem mehanizama međunarodne pravne pomoći „pribavljeni iskazi svjedoka i dokumentacija pa je tako suradnja ostvarena s tužiteljstvom Bosne i Hercegovine, okružnim tužilaštvom u Trebinju, tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, vrhovnim tužilaštvom Republike Crne Gore te Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu“.

U sažetom prikazu postupanja u vezi sa „slučajem Lora“, Državno odvjetništvo podsjeća kako je u postupku „Lora 1“ protiv osmorice pripadnika Vojne policije 25. ožujka 2002. godine pred Županijskim sudom u Splitu podignuta optužnica, a te da je nakon završene glavne rasprave Županijski sud u Splitu donio oslobađajuću presudu. No, po žalbi državnog odvjetništva u Splitu, Vrhovni sud Republike Hrvatske je ukinuo tu presudu i predmet ponovno vratio na suđenje.

U ponovljenom postupku Županijski sud u Splitu je 2. ožujka 2006. godine donio presudu kojom je optuženike proglasio krivim te izrekao višegodišnje kazne zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Tu je presudu, kako danas podsjeća Državno odvjetništvo, potvrdio Vrhovni sud 6. veljače 2007. godine.

Podsjećajući na postupak „Lora 2“ Državno odvjetništvo navodi da je „zbog sumnji da su u vojnom zatvoru 'Lora' počinjena i druga kaznena djela“ protiv optuženika 23. prosinca 2008. godine pred Županijskim sudom u Splitu podignuta optužnica.

„Županijski sud u Splitu je donio 27. rujna 2011. rješenje o suđenju u odsutnosti za okrivljenike T.D. i E.B. koji su i dalje u bijegu“, navodi se u današnjem izvješću Državnog odvjetništva.

Mediji su ranije više puta navodili identitete okrivljenih u „slučaju Lora“: Tomislav Dujić, Tonči Vrkić, Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić.
Tagovi: Lora, Državno odvjetništvo, DORH, slučaj Lora
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
FOREX
Dolar stabilan, investitori oprezni pred sjednicu ECB-a
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije zabilježio veće promjene u odnosu na drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, dok su investitori na oprezu uoči današnje sjednice Europske središnje banke (ECB), a brinu ih i nova zatvaranja gospodarstava u Europi zbog Covida-19.
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Širenje koronavirusa ruši indekse
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu i europskim tržištima dan prije, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.
Wall Street potonuo više od 3 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street potonuo više od 3 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, treći dan zaredom, zbog strahovanja da će snažan rast broja oboljelih od koronavirusa dovesti do strogih restriktivnih mjera, a time i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva.
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali oko 1%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi potonuli oko jedan posto, ponajviše pod pritiskom gubitaka na europskim burzama, dok su u fokusu investitora bile dionice onih kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
NEISKORIŠTENE PRILIKE
Hrvatsko ratarstvo ima ogroman potencijal, ali...
ANALIZA - Hrvatsko ratarstvo već danas ima, zbog svoje konkurentnosti, potencijal za podizanje dodane vrijednosti u cjelokupnom lancu vrijednosti u preradi, te bi moralo biti temelj za izradu budućih strateških akcijskih planova u poljoprivredi i proizvodnji hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE