GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državne tvrtke duguju 657 milijuna kuna poreza i doprinosa

Državne tvrtke duguju 657 milijuna kuna poreza i doprinosa
DUGOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2012 / 20:52
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nakon objave liste poreznih dužnika, na stupu srama našla se Hrvatska radio-televizija kao tvrtka s drugim najvećim dugom u državi, ali bilance javnih kompanija otkrivaju da baš svaka od dvadeset tvrtki s većinskim državnim vlasništvom ima nepodmirene porezne obveze prema državi.

Ukupno javne tvrtke duguju 657,4 milijuna kuna, evidentiranih u stavci obveze za poreze, doprinose i slična davanja. Iako su to promjenjive stavke bilance poduzeća unutar kratkoročnih obveza, indikativno je da su polovicom godine sve imale nepodmirene račune prema državi, piše Večernji list

Lani je stanje bilo još dramatičnije jer su na isti dan 2011. te tvrtke dugovale ukupno 1,15 milijardi kuna. Ovogodišnju bilancu zapravo je poboljšalo podmirenje dugova Hrvatske elektroprivrede i ako se iz zbroja isključe dugovanja komunalaca, nepodmirene porezne obveze u godinu su dana zapravo narasle sa 515 na 583 milijuna kuna, što je rast od problematičnih 13 posto. Ni država nije bez grijeha. Tako 20 tvrtki u vlasništvu države od institucija i ministarstava koji čine državni sustav potražuje 560,6 milijuna kuna, piše Večernji list.

HRT je prozvan za porezni dug od 222,65 milijuna kuna, pri čemu je dug po porezu na dodanu vrijednost 265,3 milijuna kuna. Ipak, javna medijska kuća u svojoj bilanci, objavljenoj na stranicama Ministarstva financija, u stavci porezi, doprinosi i slična davanja priznaje tek 159 milijuna kuna duga, a istodobno od države potražuje 107 milijuna kuna. U bilanci ove godine nije rezervirala sredstva za porezne obveze. HRT se zapravo spori oko stvarnog iznosa duga, a predmet je na Upravnom sudu, koji još nije donio rješenje. Domagoj Novokmet, v. d. ravnatelja HRT-a, potvrdio je Večernjem listu nedavno da se problem duga rješava te da pregovara s Poreznom upravom.

Tagovi: džravne tvrtke, javna poduzeća, porezi, doprinosi, Porezna uprava
PROČITAJ I OVO
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
TURIZAM
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
BARCELONA - Barcelona je pretrpjela velike gubitke zbog izostanka turista tijekom pandemije. Lokalna politika ulaže mnogo napora da se brojke vrate na pretpandemijsku razinu. Kritičare masovnog turizma nitko ne sluša.
Dan D za tržište kriptovaluta
ETF-ovi
Dan D za tržište kriptovaluta
ZAGREB - Dugo očekivani ETF ProShares ponudit će izloženost bitcoin terminskim ugovorima.
Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, a najviše, kao i jučer na Wall Streetu, u tehnološkom sektoru, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala.
Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao
NEW YORK – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 porastao, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija.
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su u odnosu na petak pali, a promet je povećan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE